Kaip apšiltinti šlaitinį stogą?

Šiuo metu siūlomas ne vienas variantas, kaip galite palėpę paversti gyvenimui visus metus tinkama erdve. Apšiltinę šlaitinį stogą, sutaupysite energijos ir ženkliai sumažinsite šildymo sąnaudas. O vasaros metu palėpės erdvė išliks vėsi ir nereikės papildomo oro kondicionavimo.

Žinoma, papildomas sluoksnis veiks ir kaip izoliacija nuo triukšmo. Todėl nusprendę apšiltinti savo namo šlaitinį stogą pirmiausia turite išsirinkti tinkamiausią būdą tai padaryti. 

Pagal skirtingas galimybes, lūkesčius, norimas medžiagų savybes galite pasirinkti nuo akmens vatos iki purškiamų putų. Svarbu nuspręsti, kiek galite skirti pinigų ir ar atliksite patys bei kokių savybių tikitės: šilumos, drėgmės pralaidumų ar ekologiškumo. Vienos medžiagos yra padengiamos labai plonu sluoksniu, kitoms gali tekti papildomai didinti gegnių aukštį.

Apšiltinimo priemonės

Mineralinė vata – vienas iš pigiausių variantų, bet patekus drėgmei praranda savo technines savybes.

Akmens vata – nekeičia formos, visai nedega. Didžiausi trūkumai, kad neatspari drėgmei ir neekologiška, nes neyranti.

Medžio ir kanapių vatos – nekeičia formos, ekologiškos, atsparios drėgmei, atsparios nuo parazitų, bet degi ir brangi.

Ekovata – atspari ugniai ir drėgmei, bet būtina speciali technika įsirengti, dengiant sausuoju būdu skleidžiasi dulkės.

Termovata – purškiama, tad ypač sandari, laidi vandens garams, bet yra degi ir brangi.
Purškiamos apšiltinimo sistemos yra atliekamos specialistų su specialia technika, tad jų atlikti patys negalite. Pavyzdžiui, akmens vatos įsirengimas nebūtinai turite patikėti į kitų rankas. Tai galite atlikti ir patys.

Įsirenginėjant tokią šilumos izoliaciją svarbu, kad šilumos izoliacijos plokštės būtų prigludusios prie vidinio šiltinamo paviršiaus. Šios plokštės turi būti perstumtos viena kitos atžvilgiu taip, kad nesutaptų dviejų šilumos izoliacijos sluoksnių siūlės arba nesusidarytų keturių kampų sandūros. Jos turi pilnai užpildyti stogo karkasą, o tarp pačių plokščių neturi likti plyšių. 

Minimalus šilumos izoliacinis sluoksnis turėtų būti nuo 250 mm. Įsirengiant šlaitinius stogus būtina laikytis Lietuvoje galiojančių statybos taisyklių „Palėpių projektavimo taisyklės“ ir techninio reglamento „Statinių konstrukcijos. Stogai“. Šiuose taisyklių rinkiniuose rasite visus keliamus reikalavimus stogams ir patalpoms palėpėse.

Kiti aspektai - reglamentai, namo dalių funkcionalumas

Be šių klausimų dėl šilumos izoliacinės medžiagos pasirinkimo svarbios ir kitos namo sistemos dalys. Būtina efektyviai įrengti patalpų vėdinimo sistemas, tinkamai išdėstyti šilumos, garo ir vėjo papildomus sluoksnius.

Viską atlikus tinkamai bet kuri pasirinkta apšiltinimo medžiaga maksimaliai galės išnaudoti savo gerąsias savybes. Tam būtina įrengti vėdinamą oro tarpą ir užtikrinti oro judėjimą jame: kai hidroizoliacijai naudojate difuzinę plėvelę – vėdinamas oro tarpas turi būti tarp difuzinės plėvelės ir stogo dangos; kai hidroizoliacijai naudojate mažai garui laidžios medžiagos – vėdinamas oro tarpas turi būti tarp hidroizoliacijos ir apsaugos nuo vėjo.

Stogo vėdinimui užtikrinti, karnize turite palikti oro tarpus tarp pakalimo lentelių arba naudojamos specialios perforuotos dailylentės.

Negalima pamiršti ir vandens garų izoliacijos. Paprastai ją turite įrengti prieš šilumos izoliaciją iš šiltosios pusės. Siekiant užtikrinti stogo sandarumą, vandens garų izoliaciją turėtumėte įrengti tarp dviejų šilumos izoliacijos sluoksnių.

Kai kurios šilumą izoliuojančios medžiagos ant paviršiaus turi folijos pagrindą, kuris yra skirtas stogo garo izoliacijai išpildyti. Didelis pastato vidaus ir išorės temperatūrų skirtumas be ventiliacinių angų, kurios turi būti įrengtos stoge ir garo izoliacijos sluoksnio gali lemti tai, kad ant gali pradėti kauptis drėgmė ant stogo dangos ir po ja. Viso to pasekmė – nešančių konstrukcijų puvimas, kondensato išsiskyrimas į šilumą izoliuojantį sluoksnį, pratekėjimas lubose. 

O jei nuspręsite įsirenginėti apšiltinimą savo šlaitiniam stogui patys, nevenkite pasikonsultuoti bent su keliais skirtingais ekspertais, kad išgirstumėte jų nuomones, galėtumėte palyginti. Jei visgi kreipsitės į specialistus, pirmiausia pasidomėkite, kokiomis medžiagomis jie vykdo apšiltinimą, kokius pateikia jų privalumus ir trūkumus. Nepamirškite pasidomėti dėl jau atliktų apšiltinimo projektų, kokios pasitaikė klaidos, kokie buvo netikėtumai. Kartais specialistai gauna dideles nuolaidas pasiūlydami vienos ar kitos firmos gaminius, tad neskubėkite priimti sprendimų, kol neturėsite visos reikiamos informacijos apie apšiltinimo galimybes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis