Išnaudokime visą erdvę: gausybė palėpės įrengimo idėjų

Palėpės (mansardos) istorija kildinama iš XVII a., kai prancūzų architektas François Mansart‘as suprojektavo dvišlaitį laužtą stogą, kurio apačia turi statesnį nuolydį, – taip buvo sukuriama daugiau gyvenamosios erdvės. O šiais laikais ten, kur anksčiau gyvendavo tik nepriteklius kenčiantys menininkai ir studentai, galima sukurti išskirtinę erdvę.

Įleiskite į palėpę daugiau šviesos, įrengdami stoglangius, kurie praleidžia bent dukart daugiau šviesos nei tokio pat ploto vertikalioje sienoje įstatyti įprastiniai langai. Nudažykite sienas šviesiai. Venkite kontrasto tarp lubų ir sienų, geriau jas dažyti viena spalva, šitaip vizualiai padidinant patalpą. Baltos sienos ir lubos, gelsvos grindys, natūralios baldų spalvos sukuria ramybės pojūtį. Čia gera grįžti po sunkios darbo dienos ir pailsinti galvą.

"G studio" nuotr.

"Velux" nuotr.

STATYK nuotr.

Nuožulnios palėpės lubos – tikras iššūkis, mat tokiose erdvėse įkurdinti standartinius baldus toli gražu ne pati lengviausia užduotis. Kartu tai ir puiki galimybė labai racionaliai išnaudoti kiekvieną patalpos centimetrą. Jūs nustebsite, kiek svarbių daiktų gali tilpti į žemiausioje palėpės vietoje, prie pat stogo, įtaisytas spinteles. O tolimoji palėpės siena, iš dviejų pusių nusklembta stogo, tiesiog prašyte prašosi užpildoma modulinėmis lentynomis. Po langu galima įrengti darbo vietą ar susisukti romantišką guolį, iš kurio galėsite naktimis stebėti žvaigždes. Svarbiausia – kad būtų patogu prieiti, nereikėtų lenktis ar tūptis, o atsistoję nesiremtumėte galva į lubas. Vaikščiojimui palikite palėpės vidurį, mat tam geriausia turėti ne mažiau kaip 2,3 m patalpos aukščio.

STATYK nuotr.

"M Architekture" nuotr.

STATYK nuotr.

"Velux" nuotr.

"M Architekture" nuotr.

STATYK nuotr.

Pastogę reikės apšiltinti, tarp gegnių įtaisant termoizoliaciją. Gegnes galima palikti ir neuždengtas, jos bus puikus akcentas. Apšiltintos sienos ir lubos uždengiamos gipskartonio ar OSB plokštėmis, o ant jų jau tvirtinama pageidaujama apdaila. Žemiausiose palėpės vietose – ten, kur stogas susijungia su perdanga, galima išvedžioti komunikacijas ir uždengti jas sienelėmis. Pasitaiko mėgėjų pastogę pertvaromis suskirstyti į kambariukus, bet paprastai palėpės erdvė nebūna didelė, tad geriau įrengti vieną didelę patalpą per visą erdvę, sukuriant atskiras funkcines zonas.

STATYK nuotr.

"Dreamstime" nuotr.

STATYK nuotr.

STATYK nuotr.

STATYK nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis