Čerpės jūsų stogui: kokios tinka geriausiai?

Čerpės yra geras pasirinkimas žmonėms, kuriems namai - vis dar jų tvirtovė, ir kurie nori, kad jų namuose viskas būtų patikima, tvirta ir ilgaamžiška. Nors rinkoje egzistuoja pigesnių ir estetiškai neprastų sprendimų, čerpių rinka išlieka gyvybinga. Kita vertus, sąlyginai naujos technologijos jau senokai atsiriekė keraminių čerpių pyrago dalį sau. Tad kokios yra čerpių rūšys ir ką apie jas žinoti?

Tradicinės čerpės. Tradicinėmis vadinamos keraminės čerpės, tačiau, rinkoje atsiradus tam tikroms naujoms ar truputį primirštoms rūšims, teisinga būtų prie jų priskirti ir betonines čerpes.

Betoninės ir keraminės čerpės iš esmės skiriasi nedaug kuo. Tokias čerpes žmonės renkasi dėl panašių priežasčių kaip ir daugelį autentiškų ar "žalių" produktų - dėl estetikos ir natūralumo. Pagrindiniu pasirinkimo kriterijumi tarp šių dviejų rūšių dažniausiai tampa jų kaina – žmonės norėdami turėti gražų, patrauklų čerpių stogą, ekonominiais sumetimais renkasi čerpes betonines. Jų kaina mažesnė, kadangi gamybos principas yra kitoks ir šių čerpių nereikia degti.

Tiesa, keramikinės čerpės gali būti šiek tiek įmantresnės. Betoninės čerpės įprastai dažomos dažais arba gaminamos iš spalvoto pigmento betono (tačiau vėliau vis viena dažomos). Keraminės čerpės leidžia didesnį paviršiaus padengimo spektrą.

Vienas tradiciškiausių pasirinkimų yra niekuo nedengtos čerpės dėl savo su niekuo nesupainiojamos spalvos ir autentiškumo. Dar tokios čerpės gali būti angobuotos arba glazūruotos. Glazūra suteikia stogo čerpėms blizgumo, o padengimas angoba (molio ir mineralinių medžiagų mišiniu) leidžia suteikti stogo čerpėms didesnį spalvinį spektrą išlaikant matinį paviršių.

Kadangi, nereikia nė sakyti, stogas bus eksploatuojamas ne kur nors patalpoje, o tiesiai po UV spinduliais, todėl per ilgą laiką jie padarys savo darbą ir kiek pablukins bet kuriuo iš minėtų būdų dengtus stogus. Tiesa, dažytos, angobuotos ir glazūruotos čerpės paprastai yra linkusios blukti labai nežymiai ir tolygiai, tad skirtumą pajusite nebent pasidarę nuotrauką vos tik uždengus stogą ir palygindami jį ateityje. Ne toks tolygus nedengtų čerpių stogo spalvos kitimas laikomas netgi privalumu, kadangi suteikia namui išskirtinę išvaizdą.

Šios dvi čerpių rūšys pasižymi ilgaamžiškumu. Gamintojai suteikia kelių dešimčių metų garantiją, tačiau dažnai nurodo, kad iš tiesų toks stogas gali laikyti dar ilgiau, bent iki 100-150 metų, kadangi panašų kiekį šalčio ciklų toks stogas atlaiko bandymų metu. Žinoma, čerpių kokybė, labai priklauso nuo gamintojo ir konkrečios čerpės rūšies.

Tiesa, reikėtų paminėti, kad tai bene brangiausias iš tradicinių stogo dengimo būdų. Taip pat čerpės yra viena sunkiausių dangų. Dangos svoris lyginant betonines ir keramines čerpes yra panašus – tiesa, keraminių čerpių asortimente dažniau būna sunkesnių pasirinkimų, priklausomai nuo rūšies ir gamintojo.

Kita vertus, reikėtų paminėti, kad sunki ar lengva danga tinkamai suprojektuotam gyvenamajam namui įtakos praktiškai nedaro, kadangi stogai šiaip ar taip projektuojami atlaikyti sniego svorį žiemą, kuris gali slėgti konstrukcijas kur kas stipriau. Sunki danga kartais vadinama ir privalumu, kadangi mažiau tikimybės ją atplėšti vėtrai, taip pat padeda sėdimui.

Tokios čerpės tinka daugeliui, tačiau ne visiems stogams - priklausomai nuo gamintojo minimalus stogo nuolydis prasideda nuo 11-14 laipsnių.

Kitos čerpės.

Ilgą laiką čerpė reiškė keraminę plytelę stogui dengti, tačiau atsiradus betoninėms, šis apibrėžimas keitėsi, o šiandien apskritai čerpės daugiau suvokiamos ne kaip medžiagos, o kaip forma ar stogo dengimo metodas. Nenuostabu, kad ir kitokių dangų gamintojai stengiasi pasiūlyti kažką vizualiai panašaus su savosios dangos privalumais ir trūkumais. Štai keletas iš jų:

Bituminės čerpės (bituminės čerpelės). Tai palyginti su senoviniu keraminių čerpių gamybos būdu (be abejo, šiandien jis modernizuotas) yra tikras technologijų triumfas. Bituminės čerpelės susideda iš kelių sluoksnių ir yra gaminamos iš oksiduoto arba modifikuoto bitumo, stiklo pluošto, kuris apsaugo jas papildomai bei „apdailinio sluoksnio“ su mineralinių medžiagų pabarstais.

Bituminės čerpės yra gana sandarios, lanksčios, gerai sugeria kritulių keliamą triukšmą. Kitas jų privalumas – kaina bei paprastas sudėjimas. Tai gali atlikti ir ne itin kvalifikuotas namų savininkas, paprasčiausiai sekdamas instrukcija ir laikydamasis saugumo reikalavimų.

Tačiau tokios čerpelės primena įprastas čerpes tik savo forma - jos yra plonesnės, lengvesnės, todėl ir kur kas mažiau ilgaamžės, nors gamintojai, priklausomai nuo čerpių, yra linkę suteikti iki trijų dešimtmečių garantiją. Skiriasi ir jų dengimo būdas – tokios čerpelės tvirtinamos ne prie grebėsto, o prie plokštės, kas išbrangina įrengimo kainą.

Metalinio stogo čerpių imitacija. Gana populiarus tarp žmonių, kurie renkasi metalinį stogą. Tiesa, tokį stogą akivaizdžiai atskirsite nuo tikrų čerpių, kita vertus, negalima sakyti, kad su išvaizda prašauta – metalinė danga iš toliau primena čerpes, turi įvairių spalvingumo variantų. Tokia danga ateina su visais metalinių stogų privalumais ir trūkumais, kurie gali būti neaktualūs pasirinkus tradicinių čerpių dangą.

Daugiau apie metalinius stogus: Metaliniai stogai - 3 aktualūs klausimai ir atsakymai

Medinės čerpės. Etnografinėse sodybose galite pamatyti namų, kurių stogas sudėtas iš medinių lentučių. Jos vadinamos gontais, tačiau iš esmės tai gali būti suvokiama kaip čerpių rūšis. Tai yra retas pasirinkimas, tačiau ne teorinis – net ir Lietuvoje galima rasti stogų, dengtų šiuo būdų. Stogą iš gontų namo savininkai pirmiausia renkasi dėl estetinių sumetimų, siekdami suteikti savo namui išskirtinumo. Tačiau nors tokie stogai dengiami medžiu, bijoti nereikėtų. Žinoma, medinis stogas laikys keletą dešimtmečių ir nebus toks ilgaamžis kaip dengtas paprastoms čerpėms. Kita vertus, nereikia galvoti, kad jis supus praėjus vienam lietingam sezonui. Toks stogas, priešingai populiariam įsitikinimui, lengvai neužsidega, yra ekologiškas. Tiesa, kadangi tokie stogai yra vienetiniai, toks malonumas nėra pigus, be to, ne kiekvienas darbininkas iš pirmo karto tokį stogą tinkamai uždėtų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis