4 klausimai apie čerpinį stogą

Jei žvalgotės, kokia danga dengti savo naują namą, tikriausiai apžiūrėjote ir čerpes. Jos brangios - tą galima pamatyti jau parduotuvėje. Tačiau aukšta kaina laikoma kone vieninteliu šios dangos trūkumu, todėl prieš nurašant čerpes reikėtų pasidomėti jų privalumais.

Kokių rūšių būna čerpinių stogų? Rinkdamiesi pastebėsite, kad egzistuoja betoninės arba keramikinės čerpės.

Betoninės čerpės yra pigesnės dėl savo gamybos būdo – jų nereikia degti, joms naudojamos lengviau prieinamos medžiagos. Vis dėlto, jos pasižymi kiek prastesnėmis savybėmis nei keramikinės. Natūraliai yra pilkos spalvos.

Keraminės čerpės gamybos metu yra išdegamos, pasižymi didesne formų ir paviršių įvairove. Tokių čerpių paviršiai gali būti tiek matiniai, tiek blizgūs ar pusiau blizgūs. Natūraliai yra rausvai rusvos spalvos. Tiek vienu, tiek kitu metodu gaminamos čerpės yra pakankamai ilgaamžės. Konkretūs gamintojai savo gaminiams suteikia tikslias garantijas, tačiau kokybiškų čerpių tarnavimo laikas turėtų lengvai viršyti 30 metų.

Ar daug lemia dangos svoris? Čerpinė danga yra sunki ir, ko gero, viena sunkiausių iš tradicinių pasirinkimų apskritai. Esminių skirtumo, ar rinksitės betonines ir keramines čerpes nėra, paprastai svoris išlieka panašus, nors yra kerminių čerpių rūšių, kurios yra sunkesnės. Vienam kvadratiniam metrui tenka apie 40 kg čerpinės dangos.

Vis dėlto, stogo dangos svoris konstrukcijoje lemia mažai, kadangi namo stogai projektuojami atlaikyti kur kas didesnį svorį – nepamirškite, kad žiemomis ant stogo kaupsis sniegas, kuris slegia konstrukcijas kur kas stipriau. Vienas kvadratinis metras turėtų teoriškai atlaikyti bent 160 kg svorio, o jei stogo nuolydis mažesnis – netgi dar daugiau. Tad nepriklausomai ar renkatės keramines čerpes, metalinį stogą ar bitumines čerpeles, tuo atveju, jei projektuotojas patikimas, dangos svoris neturėtų pernelyg jaudinti. Tiesa, dedant skirtingas dangas taikomi šiek tiek besiskiriantys sprendimai ar žingsnio dydžiai.

Kai kada didesnis svoris matomas kaip privalumas: teigiama, kad tokie stogai naudingi rąstiniams namams, kadangi šiek tiek pagreitina sėdimą. Taip pat sunkesnes čerpes sunkiau atplėšti tuo atveju, jei pakiltų stiprus vėjas ar audra.

Ar visiems stogams tinka čerpinė danga? Tai priklauso nuo stogo nuolydžio - jeigu minimalus nuolydis yra ne mažesnis nei 14-16 laipsnių, galite rasti jūsų stogui tinkančių čerpių, priklausomai nuo formos – skirtingų profilių čerpės turi skirtingus minimalius nuolydžius. Vis dėlto, čerpinė danga gali tikti daugeliui namų, nes šlaitiniai stogai dažniausiai paprastai įrengiami didesniu kampu nei minimalus nuolydis.

Ką reikia žinoti apie čerpių dangos padengimą? Betoninės paprastai būna dažomos, kadangi ne visiems patinka jų spalva. Tokios čerpės ilgą laiką veikiamos UV spindulių ilgainiui šiek tiek pablunka, tačiau jei danga nublukus tolygiai, vizualiai to nepasijaus.

Keraminės čerpės turi platesnę padengimo sprendimų gamą. Jos gali būti natūralios, angobuotos bei glazūruotos. Spalvą į tamsesnę pakeičia keraminės niekuo nedengtos čerpės, o glazūruotos bei angobuotos čerpės savo spalvos nekeičia. Spalvos daugiau yra estetinis pasirinkimas, kadangi funkciškai danga praktiškai niekuo nesiskiria. Tiesa, angobuota čerpių danga šiek tiek atsparesnė vandeniui, tačiau didelio skirtumo vertinant bendrą įgeriamumą tai nesudaro.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis