Patirtis: kaip sklypą be inžinerinių tinklų paversti tinkamu statybai

Individualiam namui reikia elektros įvado, prisijungimo prie vandentiekio bei nuotekų tinklų, pasirinktinai galima jungtis ir prie dujų tinklų. Teoriškai viskas atrodo nekomplikuota, tačiau jeigu sklype ir šalia jo šių inžinerinių linijų nėra, tenka sukti galvą ir imtis įvairių priemonių bei sprendimų.

Dominykas Jankevičius, rašantis tinklaraštį apie savo namo statybas (namasantkalno.blogspot.com), namą statėsi kone tuščioje vietoje – sklype nebuvo jokių įvadų, taip pat teko laukti ir komunikacijų bent jau šalia sklypo. Galbūt ne visų mūsų namai yra ant kalno, tačiau daliai žmonių tenka susidurti su šia problema statant ar net rengiantis pirkti sklypą. Pasiteiravome pašnekovo, į ką atkreipti dėmesį ir ką naudingo per statybų laiką jis sužinojo.

Standartiškai prisijungimas prie inžinerinių tinklų vyksta taip. Prisijungimo sąlygas galite gauti iš inžinerinius tinklus prižiūrinčių įmonių, tai daroma prieš pradedant projektuoti ar ankstyvomis projektavimo stadijomis. Standartiniais atvejais, prireiks dviejų dokumentų – išrašo iš nekilnojamojo turto registro ir sklypo ribų plano. Jeigu sklype jau yra pastatų, gali reikėti ir dokumentų patvirtinančių statinių nuosavybės teisę. Taip pat gali prireikti gretimų valdų savininkų sutikimus, norint perkasti ir kloti tinklus jų sklype, tuo atveju, jei tinklai klojami per gretimus sklypus ar sutikimo prisijungti prie trečiųjų asmenų tinklų.

D. Jankevičiaus atveju, reikėjo pradėti nuo nulio ir netgi laukti, kol inžineriniai tinklai bus nutiesti padoriu atstumu nuo namų. „Sklype nebuvo vandens, elektros“, - pasakoja pašnekovas. „Elektros įvadas buvo gana toli, todėl pats elektros atvedimas iki sklypų užtruko gal 4 metus. Tai ilgas biurokratizmas, tačiau skirstomieji tinklai pagaliau mūsų pusėje atvedė liniją. Tolėliau pastatė transformatorinę ir nuo jos jau paskirstė elektrą ne vien tik mūsų sklypui“, - prisimena jis.

Šiuolaikinėje statyboje elektros tikrai prisireikia, klausimas tik, kada. „Poreikis elektrai atsirado kai buvo dengiamas stogas. Iš bėdos tikrai galima išsiversti iki šio tarpsnio be elektros. Statybininkams be muzikos kartais irgi gerai padirbėti. Tačiau šiais laikais net elektra nėra problema - jei neturi įvado, visada galima pasiimti generatorių, kuris ir gamins tau reikalingą elektros energiją“, - pastebi jis. Atvedus elektros transformatorinę, įvadą iki namo kastas kastuvu, kasant iki 90 cm gylio. Iš viso iškasta 11 metrų tranšėja.

Kitas dalykas, kurio trūko sklypui – vandentiekis. Vandentiekio klausimas išspręstas šiek tiek kitaip – šalimais sklypo buvo gręžinys, todėl nutarta vandentiekį prijungti prie jo. Tiesa, darbo vis tiek buvo nemažai.

Vandentiekio įvadui pirkti 32 diametro 2,4 mm storio sienelėmis,10 atmosferų slėgį atlaikantys vandentiekio vamzdžiai. Patyręs, kaip gali būti nelengva kasti tranšėją rankomis, D. Jankevičius nutarė tranšėją vandentiekiui kasti naudodamas mini traktorių. Numatytas tranšėjos ilgis buvo apie 55 metrus, tačiau apie 15 metrų tranšėjos nedideliame gylyje kasta rankomis (namo viduje), likę 40 metrų kasti samdant mini traktorių. Tranšėjos gylis didesnis nei tiesiant elektros kabelį, saugantis užšalimo rizikos- apie 1, 50 m. Sukloti vamzdžiai užpilti smėliu – šiek tiek ilgio užpilta mini traktoriaus pagalba, tačiau didžiąją dalį teko užpylinėti rankomis. Nors tai atrodo lengvesnis darbas nei tranšėjos kasimas, jis taip pat reikalauja daug pastangų ir laiko.

Nuotekų klausimas sklype iki šiol yra aktualus. Pašnekovas juokauja, kad nuotekų tinklai iš miesto iki sklypo atkeliaus „niekada“. Šią vasarą jis galvoja įsirengti atliekas valantį bio įrenginį. Kadangi šis namas yra ant kalno, kyla opių klausimų dėl nutekėjimo. "Mes priėmėme visai neblogą sprendimą - iš katilinės ir garažo nuvesti atskirą kanalizacijos atšaką. Kadangi pas mus turės stovėti vandens nugeležinimo sistema, o ji kaip žinia per savaitę išleidžia turbūt apie 200 litrų vandens ar net dar daugiau, todėl dauguma bio įrenginių tiekėjų pataria tiek vandens per vieną momentą nepilti. Galimai susikels dumblas ir jis visas iškeliaus su „švariu vandeniu“. Taigi pasidarėm atšakas trapams - jie skirti avariniams atvejams, kad neužlietų ir vieną katilinei. Papildomai vienas vamzdis nugeležinimo sistemai", - dalinasi jis.

Paklaustas apie tokios statybos patirtį, D. Jankevičius pasidalijo keletu patarimų. „Kol nėra namo stogo, vienintelis patarimas būtų turėti kažkokią pastogėlę - ar pavėsinę, ar garažą, kuris tarnautų, kaip pastogė ir kaip daiktų saugykla. Taip pat sklype be komunikacijų tikrai reikia turėti lauko tualetą“, - pataria jis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis