Grindžiame takelius: ilgalaikis ir patvarus žvyro keliukas

Teisingai supiltas žvyrkelis yra ilgalaikis ir patvarus kaip ir asfaltuotas. Žvyro skalda pasidengti taką taip pat daug paprasčiau negu išsiasfaltuoti, be to nereikia kelio sausinti ar kaip kitaip ypatingai paruošti.

Viskas, ką jūs turite padaryti, yra:

1 žingsnis. Išmatuoti. Nustatykite važiuojamosios dalies plotą – pagal jį galėsite nustatyti reikiamą žvyro skaldos bei šoninių sutvirtinimų (apvadų) kiekį – jų reikės dėl apsaugos nuo žolių išvešėjimo važiuojamojoje dalyje. Išsinuomokite reikiamą techniką – mini ekskavatorių ar kitą specialią techniką. Nuomojančių įmonių tikrai yra Lietuvoje ne viena.

2 žingsnis. Valymas. Ekskavatoriumi išsikaskite žemę (nuimkite augalinį sluoksnį) nustatytame būsimo žvyrkelio plote. Kaskite maždaug 30 cm gyliu. Kasant rankiniu būdu yra galimybė, jog nukasite nelygiai, gali vienas kraštas būti aukščiau, kitas žemiau – su tam tikra technika tai padarysite tolygiai. Jei dengiate keliuką, vedantį į garažą, jis turėtų šiek tiek kilti į viršų link garažo durų – dėl vandens nutekėjimo. Žemė, kuri atliks, paruošus keliuką, gali būti naudinga tvarkant kitas sklypo vietas – neskubėkite jos išvežti, gerai pagalvokite, kur dar galėtumėte ją panaudoti.

3 žingsnis. Dengimas: pirmasis sluoksnis. Klojame pirmąjį žvyro sluoksnį. Pirmiausiai suklokite apsauginius šoninius sutvirtinimus – kad piktžolės neturėtų galimybės „užkariauti“ keliuko teritoriją. Pilkite žvyrą – iš pradžių stambesnę skaldą, maždaug kumščio dydio gabalus, jie sudarys tvirtą pagrindą visai dangai. Ekskavatoriumi sulyginkite, kad skalda tvirtai įsispaustų į žemę ir sudarytų kaip įmanoma stabilesnį pagrindą kitiems sluoksniams.

4 žingsnis. Dengimas: antrasis sluoksnis. Tai turėtų būti 10-15 cm storio sluoksnis jau šiek tiek smulkesnės skaldos. Taip pat kruopščiai suvoluojame, kad skalda įsitvirtintų ant pirmojo sluoksnio.

5 žingsnis. Dengimas: paskutinysis sluoksnis. Berkite smulkiausią žvyrą maždaug 10 cm sluoksniu. Išlyginkite, suvoluokite. Jei kelio vidurys bus šiek tiek iškilesnis, negu kraštai, lengviau nubėgs lietaus vanduo.

6 žingsnis. Užtvirtinimas. Kad žvyras liktų ten, kur jis, jūsų galva, ir turi būti – nepatingėkite dar ir dar kartelį buldozeriu sulyginti, suspausti.

Dar šiek tiek:

Kai užsisakinėsite skaldą, jums tereikia žinoti kelio ilgį, plotį ir tai, kad gylis turi būti apie 30 cm. Reikiamą stambesnės ir smulkesnės skaldos dydį apskaičiuos kiekvienas pardavėjas ar sandėlio darbuotojas.

Nuomodami techniką išsiklausinėkite apie visas funkcijas ir būtinai susipažinkite su saugos reikalavimais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis