Dilema: kada geriau nuotekų valymo įrenginys, o kada – „bačka“? (1)

Nuotekų valymo įrenginiai – populiarus sprendimas priemiesčiuose, kuriuose nėra kanalizacijos. Tačiau kaimo vietovėse jie populiarumu dar negali lygintis su tradicine lietuviška nuotekų „bačka“. Visgi specialistai nenurašo ir šio sprendimo. Esą yra atvejų, kai ir jis gali būti efektyvus.

Galvos skausmai dėl įrenginio

Nuotekų rezervuarai individualių namų savininkus vis dar žavi savo paprastumu. Juos įrengti gana nesudėtinga ir pigu. Tuo tarpu renkantis nuotekų valymo įrenginį reikia pasukti galvą apie gyventojų poreikius.

„Renkantis nuotekų valymo įrenginį reikia pagalvoti apie kelis pagrindinius faktorius, lemiančius kokių pajėgumų įrenginio reikia: sanitarinių mazgų skaičių name, gyventojų skaičių ir vonios tūrį. Tai lemia susidarančių nuotekų kiekį, o tuo pačiu ir kokių parametrų įrenginio reikės konkrečiu atveju“, - teigia bendrovės „Švaistė“ direktorius Renius Jakas.

Specialistų teigimu, ne mažiau svarbus ir gamintojas. Esą Lietuvoje parduodama nemažai prastos kokybės importuotų nuotekų valymo įrenginių, kurie į rinką patenka be didesnio vargo. Tuo tarpu Lietuvos gamintojai, norėdami patekti į Skandinavijos šalių rinkas, turi įrodyti gaminių kokybę, gauti sertifikatus.

„Daugelis Lietuvoje gaminamų nuotekų valymo įrenginių yra tikrai aukštos kokybės, sertifikuoti, ilgaamžiai ir su problemomis eksploatuojant susiduriama retai. Kitaip nei su prasta importine produkcija“, - teigia bendrovės „Buiteka“ laikinai pareigas einantis direktorius Juozas Jankauskas.

Pasak jo, žmonės dažnai daro klaidą pirkdami nuotekų valymo įrenginius ir atsižvelgdami tik į reklamą. Esą reklama turėtų būti tik būdas sužinoti apie vieną ar kitą produktą, tačiau sprendimą pirkti reikėtų priimti tik pasikonsultavus su produktą jau naudojančiu individualaus namo savininku, gavus jo rekomendaciją.

Rezervuaras nėra blogas sprendimas

Tačiau nors nuotekų valymo įrenginį išsirinkti sudėtingiau nei įsirengti nuotekų rezervuarą, jo eksploatacija vėliau reikalauja mažiau dėmesio – reikia rečiau rūpintis, kad talpa nepersipildytų.

„Nuotekų valymo įrenginys yra geresnis sprendimas vietovėse, kuriose nėra galimybės prisijungti prie centralizuotos nuotekų valymo sistemos, nei nuotekų rezervuaras. Tai ne tik patogesnis, bet ir pigesnis sprendimas, nes nereikia taip dažnai išsiurbinėti susikaupusių nuotekų“, - sako R. Jakas.

Kita vertus, nuotekų valymo įrenginys yra kur kas reikalingesnis tuose individualiuose gyvenamuosiuose namuose, kuriuose gyvenama nuolat. Kitu atveju užtenka ir nuotekų rezervuaro.

„Jeigu name gyvenama nuolat, nuotekų valymo įrenginys, sakyčiau, yra būtinas. Tačiau sodo nameliuose ar sodybose, į kurias atvažiuojama tik savaitgaliais ar vasarą, nuotekų rezervuaras yra pakankamai patogus įrengimas. Retai užsukant ir naudojantis, jis tikrai nesukels didelio galvos skausmo“, - tvirtina J. Jankauskas.

Gajus mitas, kad nuotekų valymo įrenginiai yra „lepūs“ buityje naudojamiems chemikalams. Dėl šios priežasties nenorintys sukti galvos individualių namų gyventojai tiesiog įsirengia „bačkas“, į kurias galima pilti kone viską.

Tačiau nuotekų valymo įrenginių lepumas iš dalies yra mitas. Daugelį buityje naudojamų populiariausių cheminių valiklių galima naudoti nepakenkiant valymo įrenginiui. Specialistų teigimu, reikėtų vengti tik tokių, kuriuose yra chloro ir vandenilio peroksido.

„Naudoti ekologiškas valymo priemones būtų geriau. Ir ne tik dėl įrenginio, bet ir dėl pačio vartotojo sveikatos. Kalbant apie nuotekų valymo įrenginio eksploataciją, būtų geriau, jei naudotumėme gelius“, - tikina R. Jakas.

Jo teigimu, tikras „peilis“ nuotekų valymo įrenginiams yra prie jų prijungiamas šildymo katilų kondensacijos nuvedimas. Kondensate esančios rūgštys kenkia nuotekų valymo įrenginių darbui.
Įrengimo problemos – tos pačios

Tiek nuotekų valymo įrenginio, tiek nuotekų rezervuaro įrengimas individualaus namo kieme turi tokią pačią sąlygą – atstumas nuo kaimyno namo iki įrenginio ar rezervuaro turi siekti bent 8 metrus.

„Išskirtinių sąlygų įrengimas nereikalauja. Dažniausia problema įrengiant nuotekų valymo įrenginius yra mažas kiemas ir atstumas nuo kaimynų ir vandens gręžinio. Tiesa, jei kaimynai neprieštarauja, tuomet problemų nėra“, - sako R. Jakas.

Visgi specialistai pastebi, kad dalis nuotekų rezervuarus įsirengiančių individualių namų savininkų gudrauja ir „bačkose“ palieka tarpus, kad bent dalis nuotekų išbėgtų į gruntą. Tačiau taip daro meškos paslaugą ir sau, ir kaimynams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis