Tai, ko dar nežinojote apie šildomąsias grindis

Šildomosios grindys būste šiandien jau nieko nestebina. Jos tinka visose patalpose, yra praktiškos ir, svarbiausia, galimos montuoti su įvairiomis dangomis. Grindinis šildymas – tai ne tik komfortas, bet ir ekonomiškas bei sveikas namų šildymo būdas.

Šildomosios grindys, palyginti su konvekciniu radiatoriniu šildymu, padeda išlaikyti švaresnį patalpų orą, nekelia dulkių, o tai labai svarbu alergiškiems žmonėms.

Grindinis šildymas garantuoja ir mažesnes energijos sąnaudas: skaičiuojama, kad tam pačiam komforto lygiui pasiekti pakanka 2 laipsniais žemesnės grindų šildymo temperatūros. Taip yra todėl, kad nuo grindų kylanti šiluma pirmiausia pasiekia žmogaus kūną ir tik vėliau kyla į viršų, sušildydama palubėje esantį orą, be to, ji tolygiai pasiskirsto visoje patalpoje.

Kadangi nereikia valyti sunkiai pasiekiamų vietų už radiatorių, vamzdžių ir pan., būste lengviau užtikrinti švarą. O ir interjerą projektuoti gerokai paprasčiau – baldus ir kitus elementus galima išdėstyti bet kurioje patalpų vietoje, nes kūrybinės laisvės neriboja radiatoriai ir jų zonos.

Jei nusprendė vietoj įprastų ir papildomai vietos užimančių radiatorių įsirengti grindinio šildymo sistemą, specialistai primena, kad prieš renkantis grindų dangą reikėtų žinoti keletą dalykų.

Ką lemia dangos medžiaga

Kalbinti specialistai vieningai sutaria – šildomųjų grindų dangai galima naudoti visas medžiagas, kurias dangos gamintojas pažymi specialiu ženklu, nurodančiu, kad danga tam tinkama. Visuomet būtina pasitikrinti, ar pasirinkta danga numatyta tokioms grindims.

Beje, reikėtų žinoti, kad apatiniame šildomųjų grindų sluoksnyje įrengta šilumos izoliacija sumažina šilumos perdavimą žemyn (į perdangą), o nuo „sumuštinio“ viršuje esančios grindų dangos gali priklausyti šilumos atidavimo patalpos orui intensyvumas. Tai reikia įvertinti atliekant šiluminį-techninį šildomųjų grindų skaičiavimą.

Geriausiai šilumą praleidžia didelį tankį turinčios dangos medžiagos: keraminės ir akmens masės plytelės, marmuras ir kitos akmens rūšys. Įvairios kiliminės dangos šilumos atidavimą stabdo.

Klasika – grindų plytelės

Pasak UAB „Vaineta ir partneriai“ Vilniaus regiono vadovo Algimanto Veniulio, įsirengiant grindinį šildymą reikia atidžiai įvertinti dangą – skirtingos medžiagos ir šilumą praleidžia skirtingai. Tradiciškai geriausiai tai daro plytelės: keraminių plytelių šiluminė varža yra mažiausia ir siekia 0,012 m2K/W, o natūralaus akmens plytelių – 0,017 m2K/W. Plastikinių dangų (pvz., laminato) varža gali siekti 0,04–0,07 m²K/W, medinių dangų – iki 0,12 m²K/W. Blogiausiai šilumą praleidžia kiliminės dangos.

A. Veniulio teigimu, keraminių plytelių šiluminė varža yra mažiausia tarp grindų dangai naudojamų medžiagų. Dar neišrasta nauja medžiaga, kuri būtų tinkamesnė šildomosioms grindims. Todėl visos grindų plytelės, nesvarbu jų storis, atsparumas trinčiai, tekstūra, forma, matmenysar kitos savybės, tinka šildomosioms grindims.

STATYK nuotr.

Pašnekovas priduria, kad, ant šildomųjų grindų kokybiškai suklojus plyteles, nepastebima jokių plytelių techninių charakteristikų pokyčių. Kokybiškos grindų plytelės nereaguoja į temperatūros pokyčius. Klaidų neišvengiama tik tuomet, kai, neatsižvelgiant į gamintojo ir pardavėjo rekomendacijas, sieninės plytelės klojamos ant grindų.

„Visuomet reikia laikytis gamintojo rekomendacijų, prieš perkant plyteles, pasikonsultuoti su pardavėju, ar pasirinktomis plytelėmis galima iškloti grindis. Taip pat svarbu naudoti tik sertifikuotus ir kokybiškus plytelių klijus, išlyginamąsias mases, izoliacines medžiagas, glaistus, o darbus patikėti atlikti kvalifikuotiems meistrams“, – pataria specialistas.

Parketas, kamštis ir kita

Grindų salonų tinklo „Geros grindys“ rinkodaros vadovas Andrius Jasiulionis taip pat sutinka, kad dažniausiai ant šildomųjų grindų klojamos įvairių rūšių plytelės, tačiau vien jomis siūlo neapsiriboti. Jo teigimu, plyteles kuo puikiausiai galima pakeisti beveik bet kuria „Gerų grindų“ asortimente esančia danga. Nerekomenduotinos tik storos medžio masyvo grindlentės, nes jos, keičiantis metų laikams, šiek tiek plečiasi ir traukiasi, tad kai kur gali atsirasti matomų plyšelių, kurie atrodys kaip grindų įrengimo brokas. Be to, kai kurios medienos rūšys (pavyzdžiui, klevas ar bukas) yra jautrios temperatūrų bei oro santykinio drėgnio svyravimams, todėl jas naudoti ant šildomo pagrindo nepatariama.

„Ant šildomųjų grindų sistemų tinkamos dauguma parketlenčių, dvisluoksnio parketo, laminuotų, kamštinių grindų, PVC, kiliminių dangų“, – teigia A. Jasiulionis.

Specialistas pabrėžia, jog, norint ant šildomųjų grindų kloti bet kurią iš šių dangų (tinkamos yra tik vandens ar elektrinės į pagrindą integruotos šildymo sistemos, paviršinės netinkamos), svarbu žinoti, kad dangos „sumuštinio“ šiluminė varža negali viršyti optimalios 0,15 m²K/W vertės. Ji skaičiuojama sumuojant visų grindų dangos sluoksnių varžą. Tarkime, jei klojamos laminuotos grindys ar parketlentės su grindų paklotu, reikės sumuoti grindų bei pakloto sluoksnio varžų vertes. Jeigu ši suma neviršija optimalios varžos normos, tokią sistemą galima drąsiai naudoti. Kuo grindų dangos „sumuštinio“ bendra varža mažesnė, tuo greičiau grindų paviršius įšyla bei atvėsta.

Taip pat labai svarbu, kad šildomųjų grindų paviršiaus temperatūra nebūtų didesnė nei grindų gamintojų nurodytos vertės. Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad įprastai ši riba (nelygu danga) yra 26–27 °C, o optimalia, komfortiška grindų paviršiaus temperatūra laikoma 23–25 °C. Kilimai ar kiliminės dangos, paklotos ant kitos grindų dangos, akumuliuoja šilumą, dėl to paviršiaus temperatūra gali viršyti leidžiamąją normą. Tokiu atveju reikėtų pasirūpinti, kad ši temperatūra išliktų mažesnė – 20–22 °C.

STATYK nuotr.

Kaip įrengti sistemą?

Ko gero, svarbiausia – tai pagrindo paruošimas. Būtina griežtai laikytis grindinio šildymo sistemos gamintojo instrukcijų. Įrengus sistemą, privalu įsitikinti, jog praėjo pakankamas laikas paviršiniam betonui sutvirtėti (paprastai ne mažiau nei 2 mėn.). Po grindų dangomis visais atvejais privaloma naudoti drėgmę izoliuojančią plėvelę.

Svarbu, kad pagrindas būtų lygus (leidžiami iki 2 mm nelygumai matuojant bet kuria kryptimi 2 m ilgio liniuote bet kurioje patalpos vietoje). Taip pat specialistai atkreipia dėmesį, kad pagrindo paviršiaus drėgnis neturėtų viršytų 1,8 proc.

Prieš klojant dangą, specialistai pataria atlikti privalomą betono iškaitinimo procedūrą: įjungti šildomųjų grindų sistemą ir pirmas tris dienas jos temperatūrą laikyti ties 25 °C. Kiekvieną kitą dieną temperatūrą kelti po 10 laipsnių, kol bus pasiekta maksimali 55 °C temperatūra (arba sistemos maksimumas, jeigu jis mažesnis). Tokią (aukščiausią) temperatūrą reikėtų išlaikyti 11 dienų, po to kasdien ją mažinti po 10 laipsnių, kol vėl bus pasiekti 25 °C. Per visą šį laiką šildymo sistemos nerekomenduojama išjungti, nemažinti jos temperatūros naktimis.

Pabaigus šią procedūrą, reikėtų atlikti pagrindo drėgnumo matavimus CM (angl. concrete moisture) metodu. Būtina nepamiršti, kad matuojant CM metodu imami betono mėginiai, todėl reikėtų pažymėti vietas, kuriose galima imti šiuos mėginius nepažeidžiant grindų šildymo elementų. Jei drėgmės kiekis vis dar būtų per didelis, pagrindą reikėtų kaitinti maždaug 40 °C temperatūra, kol drėgmės lygis bus tinkamas grindų dangai kloti.

Klojant dangą, pagrindo paviršiaus temperatūra turėtų būti apie 18 °C. Baigus darbus, po 3–5 dienų, šildomųjų grindų temperatūrą galima palaipsniui kelti iki norimos. Aprašytoji procedūra yra gerasis pavyzdys, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju vertėtų pasidomėti gamintojo šildomųjų grindų įrengimui keliamais reikalavimais.

Keletas priežiūros patarimų

Šildomosios grindys prižiūrimos taip pat kaip ir visos kitos. Priemonės ir priežiūros reikalavimai priklauso nuo esamų grindų paviršiaus ir būna nurodyti konkrečios dangos priežiūros instrukcijoje.

Valant grindis geriausia naudoti dulkių siurblį arba daryti tai kitu sausu valymo būdu. Esant reikalui, grindys gali būti valomos drėgna, bet gerai nugręžta šluoste. Jei patalpose sudėtos medinės grindys, rekomenduojama prie įėjimo patiesti kilimėlius, kurie surinktų smėlį ir purvą, o po kėdėmis su ratukais naudoti specialius nuo braižymosi saugančius kilimėlius, ant baldų kojelių priklijuoti specialias pagalvėles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis