Sužinokite, kaip išsivaduoti iš kalkių

Kur vanduo – ten ir kalkių rizika. Jos gali atsirasti ant vidinių vamzdžių sienelių, ant elektrinių prietaisų – vandens šildytuvo, skalbimo mašinų, indaplovių kaitinimo elementų, taip pat ant langų stiklų ar vonios paviršių. Tačiau tai nėra geležinė taisyklė, mat kalkėjimu galima pasirūpinti.

Kalkėjimas yra tiesiogiai susijęs kietu vandeniu. Kietas vanduo – tai toks, kuriame yra didelis kiekis ištirpusių kalcio ar magnio druskų. Šios druskos, per ilgą laiką ir ypač esant aukštesnei temperatūrai nusėda ant jūsų prietaisų paviršių. Tiesa, šis kiekis "dideliu" vadinamas sąlyginai -kietu vanduo laikomas tada, kai ištirpusių druskų koncentracija siekia 80-120 mg/l. Minkštame vandenyje druskų būna iki 20 mg/l. Centralizuotai tiekiamas vanduo yra tiriamas ir jo kietumas paprastai neviršija normų (pavyzdžiui, deklaruojama, kad Vilniuje ir Kaune vanduo yra vidutinio kietumo). Vanduo iš šulinio ar kitų šaltinių dažniau būna kietas, kita vertus, įsirengiant gręžinius dažniausiai įsirengiama ir keli vandens gerinimo filtrai, iš kurių vienas gali būti ir minkštinimo filtras.

Kieto vandens nustatymui namų sąlygomis galite naudoti specialias tam skirtas juosteles. Jos pakankamai tiksliai parodys, koks kiekis druskų yra ištirpęs jūsų naudojamame vandenyje. Vienas iš liaudiškų metodų nustatyti kietumą yra pakišti ir patrinti muilą po bėgančiu vandeniu. Teigiama, kad jei vanduo kietas, toks muilas neputos. Vis dėlto, toks metodas jokių tikslesnių rodiklių nesuteikia.

Gera žinia ta, kad žmogui nei kietas, nei minkštas vanduo nekenkia, be to, kietame vandenyje ištirpusios druskos jums yra naudingos. Kartais netgi teigiama, kad vanduo gali būti „per minkštas“ - t. y. druskų jame gali trūkti. Tačiau nors žmogus su kietu ir minkštu vandeniu draugauja puikiai, mūsų prietaisams tai gali pakenkti. Apkalkėjimo efektas bene geriausiai matomas elektriniuose virduliuose - turbūt ne vienas iš mūsų esame šį prietaisą valę. Tačiau valyti virdulį yra viena, kadangi mes matome apnašas ir galime sekti, kada jį reikėtų valyti, be to, užtenka kad ir nedidelio kiekio acto ar citrinos rūgšties. Blogoji žinia ta, kad panašūs procesai vyksta ir ant mūsų vandens šildytuvo, skalbyklės, indaplovės kaitinimo elementų bei vamzdynuose. Kuo tai pavojinga?

Apkalkėjusiam kaitinimo elementui reikia daugiau energijos norint sušildyti aplink jį esantį vandenį, tad prietaisas tampa vis mažiau ekonomišku, apkalkėjęs vandens šildytuvas prišildys mažiau vandens, o galiausiai gali netgi perdegti. Kalkėjant vamzdžiams mažėja vandens pralaidumas, per ilgą laiką jie gali užsikimšti.

Apsisaugojimo nuo kalkių būdai

Vandens minkštinimas. Jei vanduo bus „minkštas“, problemų su kalkėmis neturėsite ar turėsite labai mažai. Yra siūloma daugybė būdų šiai problemai spręsti.

Vandens filtravimas. Vienas dažnesnių rinkoje siūlomų sprendimų yra vandens filtrai, kurie remiasi jonų mainų principu. Tokie filtrai filtruodami atitekantį vandenį kalcio ir magnio jonus pakeičia natrio jonais. Filtrus reikia ir prižiūrėti, tiesa, pažangiausi modeliai to reikalauja pakankamai retai.

Atbulinio osmoso sistema. Tai filtras, naudojamas itin švaraus vandens gavimui, kadangi siaura jo membrana sulaiko daugelį medžiagų. Dažnai tokie filtrai naudojami pramonėje ar vandens valymui nuo bakterijų ir teršalų, tačiau deklaruojama, kad įdiegę tokį sprendimą galite pasirūpinti ir vandens kalkėjimu.

Elektromagnetiniai nukalkintojai. Ne visi naudojami prietaisai, kurie neleidžia vandeniui kalkėti veikia kaip filtrai mums suprantama prasme. Elektromagnetiniu principu veikiantys prietaisai irgi yra naudojami nukalkinimui, tačiau jie vandens nefiltruoja, t. y. nekeičia vandens kietumo, o priverčia kalcį kristalizuotis. Taip jis nepašalinamas, tačiau ir nenusėda ant sienelių ar paviršių, o yra išplaunamas kartu su vandeniu.

Rinkdamiesi nukalkinimo būdą, būtinai išnagrinėkite visą prie prietaiso pateikiamą informaciją, kadangi kai kuriais atvejais vanduo gali tapti „„agresyvus“ kitų paviršių atžvilgiu – padidėti korozija ar medžiagų įgeriamumas. Būtent todėl renkantis būtina domėtis, ką garantuoja gamintojai.

Taip pat reikia prisiminti, kad minkštinant vandenį prisideda ir papildomos išlaidos, kurios, svyruoja priklausomai nuo pasirinkto būdo.

Valymas

Pagrindinis principas valymui – naudojami įvairūs rūgštinio pagrindo valikliai ar buitinės rūgštys (tokios kaip actas). Daugelio prietaisų kalkėti linkusių prietaisų kaitinimo elementai gali būti išimti ir išvalyti rankiniu būdu, tiesa, toks metodas reikalauja daugiau pastangų. Indaplovėms ir skalbimo mašinoms apsisaugoti nuo kalkėjimo yra skirtos specialios tabletės, tačiau vandens šildytuvus greičiausiai teks arba patiems valyti rankiniu būdu, arba kviestis specialistus. Esant vidutiniškai minkštam vandeniui, daugelio buities prietaisų kaitinimo elementai gali po truputį kalkėti, tačiau jei prietaisus keičiate gana dažnai, iki kol pakeisite seną prietaisą nauju, jų efektyvumas gali sumažėti tik nežymiai.

Valyti paviršius, kuriuos pasiekiate ir ant kurių kaupiasi kalkės (dušai, kriauklės, langų stiklai) valyti reikia bet kokiu atveju, tačiau tai padės ir apsisaugoti nuo jų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis