Skysto kuro katilai: privalumai ir trūkumai (1)

Sunku pasakyti, kaip nieko apie tai negirdėjęs tautietis įsivaizduoja kūrenimą skystu kuru. Netgi tie, kurie kažką girdėjo ar matė, šiais laikais tokį katilą įtraukia į pirminius pasvarstymus, tačiau galiausiai renkasi tarp kitų alternatyvų. Žinoma, yra ir tretieji, kurie arba turi skysto kuro katilą, arba mato jame tam tikrų privalumų. Tad kokie pagrindiniai tokio šildymo pliusai ir minusai?

Privalumai

* Automatizuotas būdas. Šiandien, kai daliname savo laiką darbui, laisvalaikiui ir miegui dar atsakingiau nei tai darė mūsų tėvai, be to, esame pripratę prie technologijų suteikiamų patogumų, kūrenimo automatizavimas yra didelis privalumas. Skirtingai nei įprastų kieto kuro (malkos, anglys) katilų, turint skysto kuro katilą, kuro kanistrais pilstyti į degimo kamerą nereikės. Šis būdas pilnai automatizuotas - katilas kurą ima iš degalų talpos, modernūs katilai reguliuoja šilumą pagal jūsų nustatytą temperatūrą, tad reikės tik papildyti, jei kuro pritrūks.

* Racionali alternatyva, jei norite patogumo, geoterminio šildymo įrengimo kaštai atrodo per dideli, o dujotiekio nėra. Žinoma, yra patogesnių ir mažiau užimančių sprendimų. Tačiau jeigu dujotiekis toli, šilumos siurbliai oras-oras atrodo per brangiai eksploatuojami, o gruntas-oras ar gruntas-vanduo per brangiai įrengiami, skysto kuro katilas yra tikrai logiškas būdas rinktis automatizuotą kūrenimo būdą.

* Nepaisant fakto, kad reikia sandėliuoti, pats kuras, kaip ir visi skysčiai, yra gana kompaktiškas.

* Kaloringas kuras (daug kaitros) - nedidelio kiekio užtenka daug kaitros išgauti.

Trūkumai:

* Nėra pats pigiausias būdas. Kad ir kokia dyzelino kaina bebūtų, yra pigesnių šildymo alternatyvų. Tiesa, nors krosnių kūrenimui beveik visada naudojamas dyzelinas, nereikėtų pagal degalinės švieslentėje pateikiamą kainą spręsti apie šildymo kainą - buitiniam šildymui skirtam dyzelinui taikomas akcizas yra su lengvata, todėl toks dyzelinas yra pigesnis. Tarp kitko, jis yra raudonos spalvos.

* Šildymo sezono kaina labai priklauso nuo naftos rinkos kainų. Net jeigu nesekate pasaulinių naftos kainos grafikų ar nesidomite pasaulio ekonomikos ar politikos naujienomis, tikriausiai atkreipėte dėmesį į benzino kainas. Katilą renkamės ne vieniems metams, o kaina, kaip galime matyti, gali tai kilti, tai leistis.

* Reikia įsirengti ir kuro talpą. Sandėliavimas yra dar vienas aspektas, kurį reikia apgalvoti. Talpos būna nemažos ir gali siekti kelis tūkstančių litrų - kuo rečiau norėsite jas pildyti, tuo didesnės talpos reikės. Talpą galima įsirengti katilinėje, kitoje patalpoje ar netgi lauke po žeme, kas lemia daugiau papildomų darbų. Nusprendus pakeisti šildymo sistemą ir katilo tipą, teks atsikratyti ir talpos.

* Neekologiškas kuras. Deginti naftos produktus yra turbūt neekologiškiausia, ką tik galima sugalvoti (na, į draugiją galėtumėme įtraukti ir gamtines dujas). Tiesa, kai kurie katilai galėtų būti kūrenami biokuru, tačiau tai nėra labai populiaru ir paplitę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis