Šildymo sistemos gedimai žiemą: kokie iššūkiai laukia?

Paskutinėmis žiemos savaitėmis įsismarkavo arktiniai šalčiai – termometrų stulpeliai vietomis nukrito net iki -26 laipsnių. Pastebima, kad smarkiai šąlant orams padažnėja ir šildymo sistemų gedimai, dėl kurių net ir namuose galima pasijusti lyg lauke.

Tūkstančius siekiantys nuostoliai

Skaičiuojama, kad daugiausia šildymo sistemų gedimų nutinka būtent šalčiausiais žiemos ir pavasario mėnesiais. Ne gyvybės draudimo bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ sukaupti duomenys rodo, kad beveik pusę šildymo sistemos sutrikimų sudaro katilo gedimas. Reikšmingą gedimų dalį sudaro ir sugedę radiatoriai ar dėl įvairiausių priežasčių tiesiog dingęs šildymas. Taip pat fiksuojami užšalę radiatoriai ar trūkę vamzdžiai.

Šildymo sistemų gedimai gali ne tik sukelti pavojų gyventojams ar jų sveikatai, bet ir beveik visuomet atneša finansinių nuostolių. Nedidelių gedimų šalinimas gali atsieiti nuo 500 iki 1000 eurų, o sudėtingesnių – net ir keliasdešimt tūkstančių eurų.

Žiemą be šilumos neliksite

Mindaugas Balinskas atkreipia dėmesį, kad greitai pastebėjus nedidelį gedimą, šilumos trūkumo namuose galima net ir nepajusti, tačiau įvykus rimtesnei avarijai – tvarkymas gali užtrukti. Gedimo šalinimo trukmė priklauso nuo pačios žalos ar nutikusio įvykio masto, įrangos, kuri buvo pažeista ar sugadinta savitumo. Būna ir taip, kad įrangos pardavėjai neturi reikiamos detalės, tad tenka laukti ir ilgiau nei keletą dienų.

„Tokiais atvejais ieškome laikinų sprendimų, kad gyventojams netektų šalti visai be šildymo likusiame būste. Vienas tokių variantų – techninės pagalbos namuose paslauga, skirta užkirsti kelią galimiems nuostoliams arba kuo greičiau juos sumažinti. Taip pat – padėti išvengti tokių situacijų, kuomet uždelsus remontą nuostoliai sukeliami ir kaimynams. Gyventojai, turintys draudimą su šia paslauga, išsikviesti pagalbą gali 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę“, – sako M. Balinskas.

Geriausia prevencija – reguliari priežiūra

Specialistų teigimu, išvengti nemalonių netikėtumų per šalčius padeda nuolatinė šildymo sistemos priežiūra. Ją tikrinti rekomenduojama bent kas 3 mėnesius. Jeigu sudėtinga tai padaryti savarankiškai, patariama į pagalbą pasikviesti specialistus. Tikrinti svarbu ne tik sistemos sandarumą, bet ir degimo kamerų būklę.

Vos tik pastebėjus, kad šildymo sistema veikia neįprastai, pavyzdžiui, skleidžia kitokius garsus, mažiau šildo, susidaro daugiau dūmų, sumažėja dūmtraukio trauka arba vizualiai matomi pakitimai ant paties šildymo įrenginio ar išorinėse sistemų dalyse (radiatoriuose, atviruose vamzdžiuose), reikia nedelsiant reaguoti. Patariama išsikviesti specialistus, kurie gali apžiūrėti sistemą ir nustatyti, ar saugu ją toliau eksploatuoti, ar reikia pataisyti pastebėtą gedimą, kol šis nepadarė daugiau žalos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis