Šildymas: ką rinktis – granules ar malkas?

Egzistuoja daugybė skirtingų namų šildymo būdų: elektra, dujos, anglis, malkos, granulės. Malkos visada buvo viena populiariausių individualiems namams šildyti naudojamų kuro rūšių, tačiau šiandien galima pastebėti išaugusį žmonių susidomėjimą jų alternatyva – granulėmis. Tad kuo skiriasi pastarosios kuro rūšys?

Malkos

Kaip malkos yra gaminamos, visiems yra aišku: medis yra nukertamas ir padalinamas, tada mediena yra džiovinama kol pasiekia optimalią drėgmę (nuo 20 %), paprastai tau užtrunka – 1-2 sezonus. Turint nuosavos medienos, malkas pasiruošti gali bet kuris savininkas (tai yra didelis privalumas, nes galima reguliuoti malkų kokybę).

Perkant malkas, svarbu atsižvelgti į keletą aspektų. Visų pirma, medienos rūšį, kuri lemia svarbias malkų savybes (galima rinktis tokias malkas, kaip: beržines, ąžuolines, gluosnines, alksnines, vaismedžių, spygliuočių, liepų malkas ir t.t.). Taip pat perkant malkas, svarbus yra kietmetrio terminas, kuris nusako grynos medienos kiekį. Svarbu atsižvelgti į tai, kaip malkos yra sukrautos, nes tarp sukrautų malkų visuomet lieka oro tarpų, kurie mažina grynos medienos kiekį.

Shutterstock

Granulės

Granulės yra į itin nedidelio skersmens briketus suspausta biomasė. Jos gali būti pagamintos iš tokių medžiagų, kaip: durpių, saulėgrąžų lukštų, šiaudų. Tačiau pačios populiariausios yra – medžio granulės. Medžio granulės yra gaminamos iš medienos statybinių atliekų. Ši kuro rūšis išsiskiria savo sausumu, paprastai drėgmė granulėse siekia iki 10 %.

Perkant granules be galo svarbu išsirinkti patikimą tiekėją. Patariama rinktis tokį, kuris jau ilgą laiką dirba rinkoje ir yra užsitarnavęs gerą vardą. Labai svarbu, kad granulės būtų sertifikuotos pagal DIN plus arba EN plus standartą.

Shutterstock

Malkų bei granulių palyginimas

Kaloringumas. Tinkamai išdžiovintų malkų, kurių drėgnumas yra 20 % ir mažiau, kaloringumas siekia iki 3400 kcal/kg. Tačiau nedžiovintų malkų, kurių drėgnumas yra apie 50 %, kaloringumas yra visai nedidelis – apie 2300 kcal/kg. O štai granulės, dėl savo sausumo, yra gerokai kaloringesnės. Jų kaloringumas vidutiniškai yra 4300 kcal/kg.

Peleningumas. Kuo sausesnė kuro rūšis, tuo jos peleningumas yra mažesnis. Granulių peleningumas svyruoja pusės procento ribose. Malkų peleningumas yra labai panašus – siekia apie 1 proc.

Laikymas bei patogumas. Granulės, dėl savo kompaktiško dydžio, užima mažiau vietos, lyginant jas su malkomis. Jos į namus atkeliauja patogiai supakuotos į drėgmės nepraleidžiančius maišus. Tačiau iškarto svarbu paminėti, kad reikia pasirūpinti, kad granulės laikymo patalpoje nesudrėktų, nes sudrėkusios jos išbrinksta. Malkų kaloringumui drėgmė taip pat gali pakenkti, tačiau jos jai yra atsparesnės už granules (sudrėkusias malkas užteks ilgiau padžiovinti). Patogaus naudojimo kontekste granulės įveikia malkas, nes turint granulinį katilą, jo „dozavimas“ gali būti automatizuotas, o tai reiškia, kad nereikės kas rytą jo pakurti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis