Šildymas briketais: ką būtina žinoti

Sąvoka “kietas kuras” ilgai buvo apibūdinamos malkos ir anglys. Tačiau jau kuris laikas į rinką skverbiasi ir dvi jau daug kam girdėtos (o galbūt ir naudotos) rūšys - briketai ir granulės. Apie pastarąsias jau rašėme, tad norėtųsi pakalbėti apie briketus. Kas tai ir ką reikėtų apie juos žinoti?

Briketai tai suslėgtos degios, dažniausiai ekologiškos atliekos, tinkamos kūrenimui. Iš esmės daugiausia tai biokuras (išskyrus durpes). Galima sakyti, kad tai yra tarsi tarpinė grandis tarp malkų ir granulių – briketų išmatavimai dideli tarsi malkų, tačiau jie patys yra sausesni ir sulipdyti mechaniškai tarsi granulės. Gali būti skirtingų formų - cilindrinės, plytiškos ar pailgo daugiakampio.

Briketai gali būti gaminami iš daugelio medžiagų. Lietuvoje pačios populiariausios rūšys yra medienos briketai, gaminami iš pjuvenų, drožlių ar kitų medienos atliekų. Medienos briketai gali būti gaminami iš įvairių medžių, taip pat gali būti vieno medžio (tarkime, kaitrių beržo ar ąžuolo briketai). Kitos populiarios rūšys yra durpių bei saulėgrąžų briketai.

Kodėl verta rinktis. Briketai turi visus kietojo kuro privalumus, tačiau gali turėti panašų kaitrumą į granules - kitaip tariant turėti daugiau kaloringumo nei sausos (20 % drėgmės) malkos. Tai reiškia, kad jie užima santykinai mažiau vietos nei malkos, briketai tvarkingi, be to, patogūs krauti.

Vienas įdomiausių šio būdo privalumų – lygiai kaip galite “pasigaminti” (nusikirsti ir išsidžiovinti) malkų, taip pat galite pasigaminti ir briketų. Tiesa, tam reikia turėti tiek atliekų, tiek įrangą, tad geriausia tokį variantą svarstyti stambiuose ar vidutiniuose ūkiuose. Presą galima įsigyti, nagingesni ūkininkai mėgina jį gamintis ir patys, taip pat kai kada privatūs asmenys siūlo atliekų briketavimo paslauga.

Briketų gamybai tinka daug kas. Grikių lukštai nuo seno žinomi kaip pasižymintys didele kaitra, tad kai kas briketus gamina iš jų. Teigiama, kad labai kaloringas kuras yra pluoštinės kanapės, tad briketus teoriškai galima gaminti iš tokių medžiagų spalių. Žinia, kad dega ir šiaudai, tad kartais mėginama gamintis briketus iš šiaudų. Tiesa, praktinis jų naudojimas dažniau neatneša tiek naudos, kiek norima. Nors šiaudai iš tiesų išskiria šiek tiek šilumos, pastebima, kad tokie briketai labiau rūksta, teršia kaminą ir apskritai yra nelabai didelio kaloringumo.

Pagrindiniai briketų bruožai. Trys pagrindinės briketų rūšys skiriasi savo kaloringumu, kaina ir peleningumu.

Medienos briketai dėka nedidelės drėgmės pasiekia vidutinį 4300 kcal/kg ir aukštesnį kaitrumą ir tai jau yra geresnis rodiklis nei malkų. Nedidelis tokių briketų peleningumas bei santykinai gera kaina leidžia jiems išlikti lyderiais tarp briketų rūšių. Taip pat toks kūrenimas yra ekologiškas.

Durpių briketai yra labiau peleningi, be to, durpės nėra biokuras. Tačiau patys briketai turi ir ryškių pliusų - yra gana kaloringi, be to, yra vieni pigiausių iš minėtų rūšių.

Saulėgrąžų briketai yra gaminami iš saulėgrąžų lukštų, dažniausiai importuojami iš Ukrainos, kuri garsėja šios kultūros laukais. Tokie briketai gali būti laikomi bene ekologiškiausiu pasirinkimu, tačiau jie yra ir brangiausi, taip pat pelenai yra linkę šlakuotis. Tokių briketų kaloringumas yra savotiška mįslė: apžvelgus rinkoje siūlomus variantus, galima pastebėti, kad,nepaisant tokios pačios gamybai naudojamos medžiagos, deklaruojamas kaloringumo rodiklis svyruoja dramatiškai. Gamintojai deklaruoja kaloringumą nuo standartinių 4200-4300 kcal/kg iki labai aukštų 5300-6300 kcal/kg, skaičių, kurie prilygtų anglies kaloringumui.

Geriausia, kad jūsų briketai, kuriuos perkate būtų sertifikuoti, nes kitaip sunku žinoti, ar gaunate tai, ko tikitės.

Didžiausias pastebėtas briketų minusas yra savotiškas briketų degimas. Jie natūraliai dega pakankamai neilgai, tačiau deklaruojama, kad suanglėję vis viena generuoja šilumą. Tai yra tiesa, tačiau praktikoje kai kuriems namų savininkams šios kaitros neužtenka. Problema dalinai išsprendžiama reguliuojant katilo oro padavimą.

Taip pat kai kurių rūšių briketai yra linkę teptis - kuro bruožas, kuris yra gerai pažįstamas kūrenantiems anglimi, tačiau svetimas malkomis kūrenantiems.

Žodynas. Besirinkdami briketus, šalia galite rasti tokias santrumpas kaip RUF, PINI KAY ir NESTRO. Šie pavadinimai nusako gamybos liniją, kuria jie buvo pagaminti. Briketų tipas nurodomas gamintojo, tačiau juos galite lengvai atskirti pagal formą. PINI KAY briketai, yra pailgi, gali būti keturkampio, šešiakampio arba aštuonkampio formos. Išilgai briketo padaryta apvali ertmė. RUF briketai yra mažesnių išmatavimų, plytiškos formos (titulinėje nuotraukoje). NESTRO prie briketų pavadinimo reiškia, kad šie briketai yra cilindro formos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis