Radiatorių keitimas bute - kodėl to nepadarome?

Vasarą gali pasirodyti, kad šildymo problemos daugeliui nerūpi, tačiau jei apie tai daug nekalbama, nereiškia, kad nieko nevyksta - žmonės butuose ir namuose atlieka remontus ir pritaiko naujus sprendimus. Tačiau tame yra tiesos – apie šildymą dažniau prisimenama vėstant orams. Butuose gyvenančių asmenų šilumos sprendimai yra palyginti riboti, tačiau ir jie gali atlikti keletą pakeitimų, kad galėtų gyventi ramiau ir patogiau. Daugumą geresnių sprendimų galima įgyvendinti tuo atveju, jei sistema modernizuojama, tačiau jeigu tik norite pakeisti senus radiatorius naujais, apžvelgėme pagrindines kylančias problemas.

Norą pakeisti radiatorius gali lemti du kriterijai – jums jie tiesiog neatrodo estetiškai, yra per daug gremėzdiški ir norite juos pakeisti į plokščius lengvus radiatorius. Antra, praktinė priežastis galėtų būti radiatorių būklė – jie tokie seni ir netgi rūdijantys, tad baiminatės, kad neprakiurtų. Tokiu atveju gali ne tik prireikti juos keisti pačiu netinkamiausiu metu (žiemą), tačiau yra rizika, kad bėgantis vanduo pakenks patalpai ar užlies kaimynus.

Laikas. Numatyta, kad radiatoriaus keitimo darbai atliekami ne šildymo sezonu. Šildymo sezonas nėra susietas su konkrečia data, tačiau paprastai jis prasideda spalio mėnesį – jį galima pradėti, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra yra žemesnė už +10 °C. Nors atrodo, kad turite dar daug laiko, tačiau neretai keitimo laiką reikėtų derinti su namą administruojančia bendrove – kai kuriuos numato tam tikrus gana netrumpus įspėjimo terminus, kadangi prieš šildymo sezoną yra vykdomi šilumos sistemų bandymai ir kita.

Procesas – ar tai lengva? Radiatorių be namo administratoriaus žinios keisti negalima, tad reikia juos įspėti. Priklausomai nuo namo administratoriaus ar jį administruojančios bendrovės tai padaryti gali būti netgi labai varginanti užduotis. Ir štai dėl ko.

Pagal galiojančią tvarką keičiant radiatorius reikia pateikti paprastojo remonto aprašą – projektą, kurį turėtų parengti šiuos darbus atliekantys projektuotojai. Tuomet šį aprašą patvirtina namo pastato administratorius, tuomet galima atlikti radiatorių keitimą.

Teoriškai tai skamba paprastai, tačiau praktikoje gyventojai neretai susiduria su problemomis.

Viena jų – projektuotojų paieška. Įmonių, kurios tuo užsiimtų nėra daug, be to, projektuotojai dažnai netgi neįtraukia minėtos paslaugos į savo siūlomas paslaugas. Kita problema – kad būtų galima paruošti minėtąjį projektą, reikia viso namo šildymo sistemos projekto. Patiems jo, bent jau teoriškai, ieškoti nereikia, už jį atsakingas namo administratorius. Tačiau senų namų šildymo projektai ne visada būna išlikę bei parengti iš naujo, todėl administratorius gali tokio dokumento ir neturėti. Tiesa, kartais standartinio daugiabučio projektui gali būti pritaikytas kito panašaus daugiabučio projektas.

Jei tokio projekto apskritai nėra, projektuotojui teks verstis be jo. Jis įvertinęs esamą situaciją, turėtų parengti paprastojo remonto projektą (aprašą), nustatydamas radiatorių galingumą, tipą, kitus parametrus ir vadovautis nuostata, kad naujas radiatorius turi būti ne galingesnis, nei ankstesnis.

Tvarka – kodėl negaliu tiesiog imti ir pasikeisti? Tokia tvarka yra įvesta norint išvengti piktnaudžiavimo – kartais gyventojai pasirenka didesnės galios prietaisą nei turėjo iki tol, taip gaudami daugiau šilumos šaltuoju metų laiku. Vienvamzdėse šildymo sistemose, karštas vanduo kyla iki pat viršutinių aukštų, po to leidžiasi žemyn. Jei radiatorių galia piktnaudžiaus viršutinių aukštų gyventojai, gali neužtekti pakankamai šilumos apatiniams aukštams. Galingesnį radiatorių įsigijęs kaimynas kai kuriose situacijose nuo to taip pat gali pralošti – jei kompensuojant temperatūros skirtumus, bus atsukta daugiau šilumos, jo radiatorius gali pradėti kaitinti taip, kad teks gyventi prie praviro lango. Nepamirškite, kad savavališkai pasikeitę radiatorius gyventojai, atsako už padarytus nuostolius – galima sulaukti įspėjimo arba baudų iki 289 eurų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis