Paprasti receptai, kaip gauti mažesnes sąskaitas už šildymą

Šildymo sąskaitų apmokėjimas yra sezoninis nemalonus ritualas, prieš kurį kasmet tikimės, kad bent jau šįsyk nereikės išleisti didesnės dalies santaupų. Panašu, kad pastaruoju metu mums padeda gamta, siunčianti šiltesnes žiemas, tačiau yra ir aktyvių kelių link mažesnių šildymo sąskaitų.

1. Šilumą atspindintys ekranai ar izoliacinės medžiagos plokštelės
Teoriškai šilumos bus sunaudojama mažiau, kadangi izoliacinė medžiaga ir atspindintis ekranas stabdo šilumos perdavimą lauko sienai. Tačiau koks tiksliai kiekis susitaupytų įrengus ekranus, pasakyti labai sunku – reiktų atlikti skaičiavimus turint visus parametrus. Visgi, teigiama, jog tokie ekranai atspindi į patalpą 90 proc. šilumos srauto. 

2. Sandarinimas
Taip pat patartina apžiūrėti ir užsandarinti visus namie esančius plyšius – balkono duryse, languose ir pan. Tarp lango stiklų galima įstatyti stiklą ar skaidrią plėvelę. Tokie elementarūs veiksmai padės sutaupyti iki 10 proc. šiluminės energijos.

3. Vėdinimas
Nepamirškite išvėdinti kambarių. Vėdinkite trumpai, sukuriant skersvėjį. Taip galite sutaupyti iki 10 proc. energijos. Be to, svarbu nepamiršti išvalyti šildymo procesų. Tai svarbu ne tik dėl geresnio šilumos atidavimo, bet ir dėl to, kad susikaupusios dulkės ima kaisti ir gali išskirti kenksmingas medžiagas.

4. Pasyvūs būdai
Dieną užuolaidas praskleiskite, o žaliuzes pakelkite. Taip į namus pateks daugiau saulės energijos. Naktį patartina žaliuzes ir užuolaidas užtraukti. Radiatorių neužstatykite baldais. Liaudyje paplitęs radiatorių dažymas šviesesnėmis spalvomis.

5. Šildymo sistemos tipas
Taupymo būdai priklauso nuo to, kokia šildymo sistema įrengta name. Jei tai individualus namas su nuosava katiline, tai taupyti padeda atskirai reguliuojama kiekvieno kambario temperatūra – kam šildyti tas patalpas, kuriose negyvenate.

Apskaičiuota, jog norint padidinti patalpų temperatūrą 1 laipsniu, tai jums kainuos iki 10 proc. didesnėmis šildymo sąnaudomis. Tokiu atveju jeigu jūsų kaimynui pakankama 20 laipsnių temperatūra, o jūs pageidaujate 23 laipsnių – būkite pasiruošę už tokio pat namo šildymą sumokėti iki 30 procentų daugiau. 

Papildomai dar gali padėti sutaupyti programuojami radiatorių termoreguliatoriai, kurie 3 laipsniais sumažina patalpos temperatūrą nakties metu bei darbo dienomis, kai būnate išvykę. Tokiu atveju šilumos suvartojimas sumažėja, o komfortui tai jokios neigiamos įtakos neturi. 

Panašūs patarimai galioja ir daugiabučiams su autonominiu šildymu, tačiau negalioja senos statybos nerenovuotiems daugiabučiams. Tokiuose butuose, jei nėra įrengti reguliatoriai ant kiekvieno radiatoriaus, šiluma reguliuojama tik praveriant langus, t.y. išleidžiant perteklinę šilumą į lauką. Deja, toks būdas sutaupyti nepadės.
 
Parengta pagal Vilniaus savivaldybės ir Namams24.lt atstovo Gedimino Zutelio informaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis