Malkų skaldymas - kaip tai atlikti efektyviai

Atvirai kalbant, malkomis kūrename ne tik dėl to, kad džiaugtumėmės mažesnėmis šildymo sąskaitomis. Pats malkų skaldymas, ugnies degimas – savaime yra įdomus ir malonus procesas. Juk smagu paimti didžiulę kaladę ir padaryti iš jos tai, kas reikalinga būtent jums. Pateikiame kelis patarimus, kaip panaudoti savo neatrastus medkirčio sugebėjimus bei tvirtas rankas.

Ko prireiks

Skėliklio arba kirvio. Skėliklio platesnė pentis, jis sunkesnis, todėl reikės mažiau jėgos skaldant. Bet ir kirvis puikiai atliks savo darbą, tik juo patogiau skaldyti mažesnes malkas. Taip pat nepamirškite, kad kirvio aštrumas nėra pagrindinis sėkmingo skaldymo kriterijus, malkos nedrožiamos ar neskutinėjamos, jos skaldomos.

Mediena

Išdžiovinta mediena skyla geriau, tačiau galima suskaldyti ir šviežiai supjautas kalades, tuomet nereiks dar kartą krauti malkų į krūvą.

Jei medienoje yra vinių, nesivarginkite – atidėkite kaladę į šalį. Neverta gadinti kirvio ar rizikuoti savo sveikata ir saugumu. Taip pat jei mediena yra šakota, susisukusi – kapoti bus sunku. Ypač, jei mediena dar žalia. Galite sugaišti su viena tokia kalade visa dieną. Išimtis – jei kaladės centre yra įskilimas, neinantis nei per vieną mazgą. Tuomet šakotumas netrukdys.

Kaladės centras – vieta, nustatoma pagal medžio rieves.

Shutterstock nuotr.

Skelkite išilgai linijos

Pastatykite kaladę (ar rąstelį) statmenai ant skaldymo kaladės. Jei neturite tokios kaladės, skaldykite tiesiog ant žemės. Pasirinkite tokią vietą, kur kaladė stovės tvirtai ir negrius. Žinoma, atotranka nuo žemės labiau atšipins kirvį, bet ne tiek, kad jis pasidarytų nebenaudojamas.

Atsistokite taip, kad galėtumėte siūbuoti kūnu ir ištiestomis rankomis skelti kaladę per patį centrą. Jei kirsite per arti, kirvis atsitrenks į žemę. Jei per toli – įstrigsite. Dar pora tokių netikslių kirčių – ir galite bėgti į parduotuvę naujo kirvio.

Taip pat svarbu, jog įsitikintumėte, ar šalia nėra nieko, kas nukentėtų nuo skraidančių malkų, kirvio. Truputį pražergite kojas, užsimokite virš galvos ir skelkite. Šiek tiek jėgos, greičio – ir pagreitis bei kirvio ar skėliklio svoris atliks savo darbą. Brutalios jėgos tikrai neprireiks.

Kai kaladė įskils, pasukiokite kirvį plyšyje, kirskite dar. Jei kirvis įstrigo, apverskite kaladę su įstrigusiu kirviu ir gerai trinktelėkite. Kaladė turi perskilti.

Jei malka vis dar per didelė, lengviau bus ją perskelti bei pasmulkinti taikant ne į centrą, o į išorinę malkos pusę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis