Liaudiški būdai, kaip sumažinti šildymo sąskaitas ekspertų nuomonė

Šaltasis metų laikas priverčia sukti galvą ne tik dėl išaugusių šildymo sąskaitų, bet ir šilumos nuostolių. Ką daryti, kai skaičiai sąskaitose ganėtinai apvalūs, o kambariuose kaulus laužo šaltukas? Specialistai ir liaudies išmintis siūlo ne vieną problemos sprendimo būdą.

Siūlo užtikrinti sandarumą

Norintys gyventi šiltai pirmiausia turėtų pasirūpinti ne tik gyvenamųjų, bet ir bendrųjų daugiabučio namo patalpų sandarumu. Tai yra pasirūpinti naujais, kokybiškais langais ir durimis arba užsandarinti turimus.

„Pirmiausia senus langus reikėtų pasikeisti naujais, jei senieji yra be stiklo paketo. Vis dėlto, jei nėra galimybių tai padaryti, „greitoji pagalba“ – užlipdyti tarpus izoliacinės medžiagos juostomis. Taip pat šilumos nuostolius mažina į senų langų rėmus įstatytas trečias stiklas ir ant esamų stiklų užklijuota šilumą atspindinti plėvelė. Norint tai padaryti, reikia atsukti medinį lango rėmą, pritvirtinti arba priklijuoti skaidrią plėvelę ir vėl jį susukti. Minėtą plėvelę galima įsigyti specializuotose statybinių medžiagų parduotuvėse“, - teigia bendrovės „Mano būstas“ Energijaus taupymo grupės vadovas Donatas Karčiauskas.

Tai viena pagrindinių išeičių nerenovuotuose daugiabučiuose namuose. Bendrovės sukurtoje „5 žingsnių šilumos taupymo programoje“ minimi ir kiti šilumos praradimus sumažinti turintys patarimai daugiabučių namų bendruomenėms: šilumos punktų automatizavimas, šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimas, realiu laiku valdomos šilumos sistemos įdiegimas.

Pasak UAB „Šildymo projektai“ inžinerių, taupymo alternatyva yra ir termoreguliatoriai. Jie padėtų sutaupyti ir pinigus, ir tinkamai paskirstytų šilumą kiekviename bute, laiptinėje ir individualiuose namuose. Pirmiausia, jei langai pietinėje pusėje, gana didelę dalį šilumos suteikia saulė, o tuo pat metu visu greičiu energiją eikvoja ir radiatorius, paprastai perteklinę šilumos dalį butų savininkai išleidžia per langą, o šio proceso kainą pamato tik mėnesio gale. Šiuo atveju, termoreguliatoriai normalizuotų šilumos poreikį kiekvienoje patalpoje: saulėtą dieną galima sumažinti, o lietingą ir šaltą padidinti temperatūrą, tiekiamą į radiatorių. Dar nerenovuotuose namuose yra vienas šilumos punktas, kuris paskirsto šilumą po visus jame esančius butus. Todėl pigiausias ir lengviausias būdas sumažinti šilumos perteklių dar nesant minusinei temperatūrai lauke ir yra termoreguliatorių įdiegimas prie kiekvieno radiatoriaus. Jų kainos nėra didelės, o naudą pajustų jau atėjus kito mėnesio sąskaitai.

Taip pat šios įmonės specialistai pataria atsargiau žaisti su vėdinimu: „Kam išleisti šiltą orą į lauką? Ekonomiškiausias sprendimas įsidiegti mini rekuperatorių, kurio pagalba sutaupoma didžioji dalis energijos. Tuo pat metu tiekiamas ir ištraukiamas oras užtikrina efektyvią ventiliaciją, šalinami nemalonūs kvapai, sumažinamas dulkių kiekis kambariuose, užtikrinamos higieniškos ir komfortiškos darbo bei gyvenimo sąlygos. Mini rekuperatoriaus investicija butui siektų apie 350 Eur be PVM ir be montavimo darbų. Montavimo darbai nesudėtingi, yra instrukcijos, gabus vyras susimontuotų pats.“

Pasirūpinkite radiatoriais

Tačiau liaudies išmintis žino dar daugiau būdų, kaip sumažinti šilumos praradimus be sudėtingesnių šildymo sistemos atnaujinimo darbų. Pirmiausia, derėtų pasirūpinti, kad radiatorių spinduliuojama šiluma per sieną, prie kurios jie pritvirtinti, neišeitų į lauką. Tereikia už jų įrengti šilumą atspindinčią plėvelę, dėl kurios daugiau šilumos patektų į patalpą, o ne būtų iššvaistoma per sieną.

„Šilumą taupantys lakštai – paprasti folijos lakštai, kuriuos galima įsigyti bet kuriame statybinių prekių centre vos už kelis eurus. Juos reikia montuoti už radiatorių palei sieną“, - pastebi D. Karčiauskas. Specialistų teigimu, šilumą taupančius lakštus sumontavus visuose kambariuose bendra buto temperatūra galėtų padidėti iki 2 laipsnių.

DELFI

Rekomenduotina radiatorių neuždengti užuolaidomis, nes tokiu atveju radiatorių spinduliuojama šiluma pateks į kambarį. Kita vertus, užuolaidos, žaliuzės ar roletai gali būti ir tikri pagalbininkai. Siekiant, kad į kambarį nepatektų šaltis, langą reikėtų uždengti ne tik vakare, bet ir dieną, jei į langus nespigina saulė. Idealiausias variantas – langus uždengti storesnėmis, iš vilnos ar medvilnės pasiūtomis užuolaidomis.

Planuojant kambarį taip pat reikėtų pagalvoti ir kur stovės didelių gabaritų baldai. Nerekomenduojama jais užstatyti radiatorių, nes tai trukdys šilumai patekti į kambarį. Geriausias sprendimas būtų statyti didelių gabaritų baldus prie išorinių patalpos sienų. Tuomet jie tarnaus ne tik kaip baldai, bet ir kaip sienų šilumos izoliatoriai. Nors tai tėra antraeilis šilumos taupymo sprendimas, nepamirškite reguliariai nuo radiatorių nuvalyti dulkių, nes jos mažina šilumos atidavimą aplinkai.

Valdykite vėją

Pirmiausia, vėdinant kambarį reikėtų laikytis vienos labai paprastos taisyklės – geriau vėdinti intensyviai, bet trumpai, negu ilgą laiką, bet pamažu. Vėdinant reikėtų langus visiškai atidaryti ir, jei įmanoma, sudaryti skersvėjį.

Kai kuriuose butuose yra įrengti lubų ventiliatoriai. Nors dažnai manoma, kad tai vasaros atributas, jį galima sėkmingai naudoti ir žiemą. Nepaslaptis, kad šiltas oras kyla į viršų. Sukeitus lubų ventiliatoriaus sukimo ašmens kryptį šiltą orą jis stumtų žemyn. Taip būtų palaikoma vienoda temperatūra visame kambaryje. Tai ypač geras sprendimas žmonėms, gyvenantiems butuose su aukštomis lubomis.

Be to, derėtų kur kas atsakingiau naudoti gartraukį, nes per ilgai veikdamas jis taip pat „ištraukia“ šilumą iš patalpos.

Kita liaudiškų būdų pusė

„Visi minėti būdai yra pakankamai efektyvūs, kalbant apie priemones, leidžiančias sumažinti šilumos energijos nuostolius. Pavyzdžiui, termoizoliacijos sluoksnis tarp radiatoriaus ir sienos atspindi daugiau šilumos į kambarį ir leidžia mažiau jos atiduoti sienos šildymui. Tačiau, jis neteks prasmės, jei radiatorius bus užstatytas baldais ar uždengtas užuolaida. Net lengva dieninė užuolaida stabdo oro judėjimą kambaryje, tad prie radiatoriaus susidaro šiltesnio oro masė, kuri nepasklinda tolygiai po kambarį, automatiškai per radiatorių atiduodama mažiau šilumos. Jei radiatorius reguliuojamas termostatu, dar ir jo mechanizmas fiksuos aukštesnę temperatūrą nei yra kambaryje ir automatiškai mažins termofikacinio skysčio srautą“, - sako „Danfoss“ šildymo sistemų inžinierius-konsultantas Justas Rutkauskas.

Tačiau, vargu ar šie metodai leis realiai sumažinti šildymo sąskaitas, greičiau tik padidins oro temperatūrą kambariuose. Šilumos sunaudojimas pagal poreikį yra sunkiausiai valdomas procesas, jei nėra įrengto termostatinio ventilio. Jo paskirtis yra užsidaryti, kai patalpoje karščiau nei tuo metu reikia.

Taip pat termostatinio ventilio pagalba galime reguliuoti kokios temperatūros patalpose norime ir ją palaikyti. Tuomet gyventojas tikrai gali spręsti ar gyventi šalčiau ir pigiau, ar šilčiau, bet mokėti daugiau. Žinoma, turint reguliuojamą šildymą, taip pat labai svarbu išvengti šilumos nuostolių ir tai tiesiogiai jaučiama per sąskaitas už šildymą. „Dar efektyviau įsirengti programuojamus termostatus, kurie leidžia sumažinti temperatūrą tuomet kai jūsų nėra namuose, kai miegate. Taip įmanoma sąskaitas sumažinti iki 30 proc. Nesant individualios apskaitos, bet kokios jūsų pastangos greičiausiai atsilieps tik asmeniniam jūsų komfortui, mat jūsų sutaupyta šiluma viso daugiabučio kontekste bus labai nežymi, o sąskaitos išrašomos dalijant butams viso namo sunaudotą energiją. O realiai privesti visus gyventojus atlikti minėtus veiksmus sunkiai įmanoma“, - sako J. Rutkauskas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis