Kur vertėtų įrengti malkinę?

Vietos parinkimas malkinei – nemažiau svarbus sprendimas nei pačios malkinės statybos. Nuo to priklauso ne tik kiemo estetika, bet ir patogumas. Ir nors vienintelio atsakymo, kurioje vietoje laikyti malkas, nėra, atskaitos taškas dažnu atveju turėtų būti katilinės vieta.

Vietą lemia šildymo būdas

Pirmiausia, į ką reikėtų atsižvelgti renkantis vietą malkinei, kokiu būdu šildomas individualus gyvenamasis namas ir ar jame gyvenama nuolat, ar tik užsukama šiltuoju metų laiku ir savaitgaliais.

Malkinės įrengimo vieta priklauso nuo to, ar joje laikomos malkos yra naudojamos namo šildymui. Jei malkos yra kuras, kuriuo šildomas namas šaltuoju metų laiku, tuomet malkinė turėtų būti kaip įmanona arčiau katilinės, kad žiemą nereikėtų tempti glėbių malkų iki katilo. Jei namas šildomas kitu kuru, o malkos naudojamos tik, pavyzdžiui, kartais užsikurti židinį, ar šašlykinei – malkinė gali būti ir kiek tolėliau“, - tvirtina architektė Jurgita Drungilienė.

Tiesa, net jei namas šildomas malkomis, tačiau į jį žiemą atvažiuojama retai, neilgam laiko tarpui, tolėliau esančios malkinės perkelti prie pat namo prasmės gal ir nebūtų. Tai priklauso nuo kiekvieno noro ir pasiryžimo nešioti malkas.

Dažniausias architektų siūlomas sprendimas – katilinė, iš kurios patenkama į garažą ar stoginę, o šalia jo įrengta malkinė. Tai, ko gero, pats efektyviausias būdas išdėstyti kuro sandėliavimo ir jo naudojimo patalpas.

Diktuoja sklypo išplanavimas

Kita vertus, ieškant vietos malkinei svarbu atsižvelgti ir į bendrą sklypo išplanavimą. Specialistai pataria sklypą skirstyti į dvi dalis – rekreacinį arba reprezentacinį ir ūkinį. Būtent pastarajame turėtų būti įrengta malkinė.

„Įvažiavimas į kiemą yra reprezentacinė erdvė, kurioje priimame svečius, tad jos turėtų būti prižiūrėtos, jose neturėtų būti vykdoma ūkinė veikla. Todėl įrengiant malkinę reikėtų kiekvienu konkrečiu atveju vertinti ne tik į patogumą, bet ir estetinius aspektus, kad malkinė netaptų šašu išpuoselėtoje reprezentacinėje erdvėje“, - sako J. Drungilienė.

Jai antrina ir architektė Regina Pakamanytė, teigianti, kad tokios erdvės kaip garažas, sodo įrankių sandėliukas, katilinė ir tuo pačiu malkinė turėtų būti vienoje ūkinėje zonoje, kur jie netrukdytų nei šeimininkams, nei svečiams.

„Vienas galimas malkinės įrengimo būdų, padedantis taupyti vietą yra stoginės siena, kurią dažniausiai šeimininkai užkala lentomis, tiesiog apdėti malkomis. Tai būtų gražu ir estetiniu požiūriu, ir naudinga vietos taupymo bei parengimo prasme. Be to, tai apsaugotų ir nuo vėjo“, - pastebi architektė.

Siūlo rinktis šiaurę

Architektai nesutaria, į kurią pasaulio šalį turėtų būti orientuota malkinė. Vieni teigia, kad tai priklauso nuo individualaus pasirinkimo, tačiau kiti visgi siūlo malkinę statyti šiaurinėje kiemo pusėje.

„Šiaurinė pusė apskritai turėtų būti ūkinė kiemo dalis, kurioje turėtų būti sukoncentruotos visos ūkinės erdvės. Rekreacinės sklypo erdvės dažniausiai įrengiamos rytuose – kur teka saulė, pietuose – kur vasarą galima mėgautis saulės kaitra dienos metu, arba vakaruose – kuriuose galima stebėti saulėlydį. Tuo tarpu šiaurė nėra itin patraukli šalis poilsinėms erdvėms, todėl čia reikėtų statyti ir garažą, ir malkinę, ir kitus ūkinės paskirties pastatus“, - tvirtina R. Pakamanytės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis