Kuomet verta namie įsirengti saulės kolektorių atsako specialistas

Alternatyva namo šildymui arba karšto vandens paruošimui gali tapti saulės kolektorių įrengimas. Tačiau apie jų naudą ir efektyvumą vis dar sklando daug mitų. Juos bando išsklaidyti UAB „Vilpra“ atsinaujinančios energijos įrangos specialistas Eimantas Balčiūnas.

1. Kas yra saulės kolektorius?

Saulės kolektorius – tai tarsi šilumokaitis, pagamintas taip, kad kuo greičiau ir stipriau įkaistų, o tada sukauptą saulės šilumą perduotų šilumos nešėjui, kuris nerūdijančio plieno arba variniu vamzdynu šilumą perduoda į kašto vandens šildytuvą. Nesvarbu, kokio tipo saulės kolektorius pasirinktume – visi jie turi turėti varinius vamzdelius, kuriais tekėtų šilumnešis, absorberio medžiagą bei šiluminę izoliaciją, kad išlaikytų sukauptą šilumą.

2. Kodėl verta namie įsirengti saulės kolektorių?

Saulės kolektoriai leidžia sutaupyti išlaidas skirtas karšto vandens ruošimui. Saulės kolektorių pagalba galima sutaupyti iki 70% metinių karšto vandens ruošimo išlaidų. Taip pat saulės kolektoriai tampa labai aktualūs žmonėms, įsirengusiems lauko ar vidaus baseinus. Įprastais
būdais išlaikyti pastoviai aukštą vandens temperatūrą baseine yra gana brangu.

3. Kada geriau jo nesirengti?

Investicija į saulės kolektorių sistemos integravimą Jūsų namuose nebus labai maža. Tam, kad
sistema atsipirktų – būtinas didesnis vandens suvartojimas. Jei Jūsų namuose karšto vandens suvartojimas yra vos siekiantis vidutinį ar dar mažesnis – tuomet investicija į saulės kolektorius neatsipirks.

4. Kokių rūšių būna saulės kolektoriai ir pagal ką juos reikia pasirinkti?

Iš esmės galima skirstyti į dvi pagrindines grupes: plokščiuosius ir vakuuminius saulės kolektorius. Tiek plokštieji, tiek vakuuminiai taip pat gali būti bent 5 skirtingų rūšių, nors išvaizda ir vienoda. Vienareikšmiškai atsakyti, kad vieni ar kiti yra geresni – negalima.

Tiek vieni, tiek kiti turi savų pliusų ir minusų. Teisingai įvertinti situaciją ir pagal ją parinkti saulės kolektorius gali tik šios srities specialistas. Kalbant skaičiais – vakuuminis kolektorius iki 30% efektyvesnis skaičiuojant visų metų naudojimą, tačiau ir kaina vakuuminio kolektoriaus gali būti ir dvigubai didesnė. Plokščiasis kolektorius yra patvaresnis ir ilgaamžiškesnis. Vis dėlto dažniausiai saulės kolektoriaus pasirinkimą lemia žmogaus karšto vandens poreikis, kokiu metu laiku jis didžiausias, kokia stogo orientacija, koks posvyrio kampas ir pan.

5. Kokie yra plokščio ir vakuuminio saulės kolektoriaus skirtumai?

Visų pirma, reikia pradėti nuo to, kad norėdami lyginti vakuuminį ir plokščią saulės kolektorius, turime lyginti to pačio kokybinio standarto gaminius. Reikiamai sertifikuoti ir pritaikyti šiauriniam Europos klimatui plokšti ir vakuuminiai saulės kolektoriai vis tiek bus daugiau brangesni nei efektyvesni, tačiau kai kuriems sudėtingesniems inžineriniams sprendimams gali tikti tik vakuuminis kolektorius.

Vakuuminių saulės kolektorių efektyvumas didėja aukštėjant temperatūrai. Tai ypač aktualu, jeigu saulės energiją planuojama naudoti pastato šildymui. Dėl sudėtingesnės gamybos technologijos jie yra brangesni už plokščiuosius saulės kolektorius. Apvalių vakuuminių saulės kolektorių svarbiausia ypatybė ta, kad vamzdelis, kuriame cirkuliuoja šilumos nėšėjas, yra patalpintas vakuume, o specialūs veidrodėliai visada maksimaliai panaudoja saulės spindulius, todėl šie kolektoriai gali būti kabinami ir ant pastato sienų. Tačiau dėl aukštesnių temperatūrų, norint teisingai ir ilgaamžiškai sumontuoti sistemą, montuotojams reikės papildomų ir nepigių medžiagų. Rekomenduojama pasidomėti vakuumui suteikiama garantija, nes jo praradimas yra šių kolektorių silpnoji vieta.

Plokštieji saulės kolektoriai yra sąlyginai pigesni už vakuuminius, nereikalaujantys priežiūros ir ilgaamžiai. Skaičiuojamas tarnavimo laikas 20-25 metai. Šio tipo kolektoriai labiausiai tinka karšto vandens ruošimui. Plokščiasis saulės kolektorius sudarytas iš aliuminio profilio rėmo, varinių absorberio plokštelių, padengtų selektyvine danga, apsauginės dangos ir grūdinto stiklo bei puikios šiluminės izoliacijos.

6. Kaip reikia įrengti saulės kolektorių?

Laikantis visų gamintojo nurodomų oficialioje montavimo instrukcijoje. Išskirtinių reikalavimų, kur turi būti montuojami saulės kolektoriai, nėra. Svarbiausia vengti šešėliavimo, pačių kolektorių pasvyrimo kampą numatyti pagal tai, kokiam tikslui montuojame kolektorius. Rekomenduojamas posvyrio kampas yra skirtingas priklausomai ar kolektorius montuojamas baseino vandens šildymui, ar karšto vandens ruošimui, ar daliniam patalpų šildymui. Karšto vandens šildytuvo tūris turi būti atitinkamas saulės kolektorių surenkamam energijos kiekiui.

7. Kiek jo įrengimas atsieina?

Viskas priklauso tiek nuo kolektorių rūšies, tiek nuo jų gamintojo. Tarkim saulės kolektorių sistemos 2-4 asmenų šeimai svyruoja nuo 5000 iki 25000 Lt. Populiariausios ir labiausiai paplitusios 2 plokščiųjų saulės kolektorių sistemos (su įrengimu) kainuoja apie 8000 Lt.

8. Kaip veikia saulės kolektorius, jei nėra saulės?

Giedrą dieną tiesioginė saulės spinduliuotė siekia 1000 W/m², tuo tarpu net ūkanotą dieną išlieka 10% efektyvumo - tai yra 100 W/m².

9. Ar saulės kolektorius ruošia karštą vandenį ūkanotą dieną?

Taip, saulės kolektorius veikia ne tik nuo tiesioginės, bet ir nuo sklaidžiosios ir atspindėtosios spinduliuotės. O saulės spinduliai pasiekia saulės kolektorių net ir labai ūkanotą dieną.

10. Kiek karšto vandens per metus gali paruošti vien tik saulės kolektoriaus sistema?

Standartinė saulės kolektorių sistema negali užtikrinti pilno karšto vandens poreikio dengimo ištisus metus. Apačioje matote pateiktą standartinę situaciją:

Pasirinktys :
- 6 m² plokčių saulės kolektorių (3 vnt.) orientuoti į pietus 45° kampu
- 300 litrų tūrinis vandens šildytuvas
- gyventojai suvartoja po 160 litrų 40 °C vandens per dieną
- karštą vandenį ruošia vien tik saulės kolektorius“

Jei turite klausimų, rašykite: manonamai@delfi.lt

UAB Vilpra nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis