Kuo pasižymi dujų generaciniai katilai

Prieš pradedant reikėtų pabrėžti svarbiausią - tokie katilai su šiuo metu aktualiais klausimais - dujų magistralėmis ir dujų kaina neturi nieko bendro. Dujų generacinius katilus galima montuoti kur tik užsigeisite, kadangi jiems kūrenti naudojamas kietas kuras.

Veikimo principas. Kiekvienas dujų generacinis katilas gali pasižymėti didesniu ar mažesniu efektyvumu, nulemtu papildomų konstrukcinių sprendimų, tačiau visų jų veikimo principas yra vienodas. Paprastai pasakius, dujų generaciniuose katiluose kuras dega du kartus. Toks katilas turi dvi kameras - viršutinę ir apatinę. Viršutinėje dega kuras (populiariausi yra malkiniai dujų generaciniai katilai), išskirdamas dujas. Tai nėra naujiena - malkos išskiria šalutinius produktus degdamos bet kur. Tačiau dujų generacinio katilo atveju, šios dujos neišeina pro dūmtraukį, o yra sudeginamos antrojoje kameroje, taip suteikiant papildomos šilumos. Tai reiškia, kad toks degimo būdas yra efektyvesnis, be to, pailgėja vienos kuro įkrovos degimo laikas. Procesas valdomas elektronika (oro srautus paskirsto ventiliatorius), tačiau praktiškai visi šiuolaikiniai katilai turi vienokius ar kitokius elektrinius valdiklius, tad tai nėra trūkumas.

Kuo skiriasi nuo dujinių katilų? Šildymo katilais, jei nesate šildymo profesionalas, domitės nebent tada, kai reikia vieną įsigyti ar pakeisti. Todėl galbūt jums yra girdėtas pavadinimas dujiniai kondensaciniai katilai. Nors iš pirmo žvilgsnio ir skamba šiek tiek panašiai, Iš tiesų, šie du šildymo būdai yra skirtingi, nors abu naudoja antrinę šilumą. Esminis skirtumas, kaip ir minėjome, yra kuro rūšis - dujų generaciniai katilai yra kūrenami kietu kuru, dujų kondensaciniai - dujomis. Kondensaciniuose katiluose degimo metu išsiskiria vandens garai, kurie ir panaudojami efektyvumui didinti. Jie kondensuojami naudojant žemą temperatūrą ir virsmo į vandenį metu išskiria papildomos šilumos.

Daugiau apie dujinius katilus galite sužinoti čia:

Ką reikėtų žinoti renkantis dujinį katilą

Tad būdamas viena iš kieto kuro katilų rūšių, dujų generacinis katilas turi visus šiai rūšiai būdingus privalumus ir trūkumus.

Šalies rinkoje populiariausi iš dujų generacinių katilų yra malkomis kūrenami katilai. Kai kuriuos galima kūrenti ir anglimis, taip pat parduodami ir medienos briketais kūrenti skirti katilai. Kaip ir bet kuriuo atveju, būtina atsižvelgti į gamintojo rekomendacijas, jei norite, kad katilas tarnautų kuo ilgiau.

Jei kūrenate malkomis, jos turi būti tik sausos. Šis patarimas galioja bet kuriam kieto kuro katilui, tačiau efektyvumo prasme tai kur kas svarbiau dujų generaciniame katile. Vienas iš tokio kūrenimo privalumų yra tai, kad palyginus su kitomis šildymo rūšimis, malkos yra pigus ir ekologiškas kuras. Be to, malkas kai kurie žmonės gali pasiruošti sau patys.

Dujų generaciniai katilai palyginus su įprastais kieto kuro katilais yra efektyvesni, tačiau taip pat ir brangesni. Jie neišsprendžia esminių kieto kuro katilo trūkumų - katilu vis dar reikia rūpintis pačiam (palyginti su dujiniais katilais ar šildymu šilumos siurbliais), reikia rasti vietos kurui sandėliuoti, reguliariai valyti pelenus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis