Kodėl verta statyti tradicinį židinį?

Iki šių dienų židinį kai kas laiko prabangos detale. Tiesos tame yra – norintys įsirengti kokybišką ir estetiškai patrauklų židinį turėtų pakloti bent jau 2 tūkst. eurų. Visgi jei pavyksta atrasti finansinių galimybių, židinį ar krosnelę įsirengti verta.

Grožis su šiluma

„Name įsirengti židinį būtina. Kol židinio neturi, to nesupranti. Bet jei turi – be jo gyventi sunku“, - teigia architektas Skirmantas Šlamas.

Viena vertus, židinys pirmiausia laikomas ne praktinę naudą turinčiu įrengimu, o interjero detale, suteikiančia namams jaukumo. Kad estetiniai tikslai statant židinį yra vieni svarbiausių – nenuneigiama tiesa, tačiau sumaniai panaudojus šį įrengimą galima gauti ir praktinės naudos, tai yra, apšildyti gyvenamąsias erdves. Skaičiuojama, kad židiniu galima apšildyti iki 200 kvadratinių metrų ploto gyvenamąją erdvę.

Negana to, parduodant namą ar butą, jei jame yra židinys, jo rinkos kaina išauga. Dažnai netgi daugiau nei kainavo įrengti patį židinį ir šildymo, jo skleidžiama šiluma, sistemą.

Jei statant namą susiduriama su pinigų stygiumi, architektas siūlo išsaugoti galimybę kada nors pasistatyti židinį – pasistatyti kaminą ir palikti skylę sienoje, kaminą užsandarinant. Jei židinio nepavyks įsirengti ir vėliau, tiesiog užtaisysite skylę sienoje.

Židinys bute – vargo vakarienė

Nors tradiciškai židiniai įrenginėjami individualiuose namuose, tai galima padaryti ir butuose. Tiesa, tai kur kas sudėtingiau.

Pirmiausia, įrengiant židinį gali tekti liesti laikančiąsias konstrukcijas – perdengimus, stogą – arba bendrą visų daugiabučio namų gyventojų nuosavybę – sienas, pamatus ir pan. Tai galima daryti tik turint namo bendrijos arba administruojančios įmonės sutikimą, o pakeitimams turi neprieštarauti mažiau nei pusė namo gyventojų.

Jei kaimynai neprieštarauja, reikia kreiptis į Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrių, kuris išduoda projektavimo sąlygas. Komisija, sudaryta iš šio skyriaus darbuotojų, Statybos ir statinių naudojimo valstybinės priežiūros skyriaus specialistų, priešgaisrinės saugos ir visuomenės sveikatos specialistų, sprendžia ar toks projektas gali būti įgyvendintas.

Pastebėtina, kad paprastai leidimus statyti židinį greičiau ir paprasčiau gauna paskutiniuose daugiabučių namų aukštuose gyvenantys žmonės, nes juose įrengti židinius yra lengviausia.
Reikia turėti omenyje ir tai, kad norint daugiabučiame name statyti židinio kapsulę ir ją apmūryti, reikia projekto, kad židinys neįlūžtų į žemiau gyvenančio kaimyno butą. Renkantis krosnelę projekto daryti nereikės, jei statomas standartinis įrenginys, turintis sertifikatus. Taigi norintiems židinio bute teks minti daug slenksčių.

Židinys be malkų

Kai kurie specialistai siūlo nesivarginti bandant įrengti židinį bute ar individualiame name. Siūlomas sprendimas – elektrinis židinys. Esą jis ne ką prastesnis už tradicinį židinį – taip pat suteikia namams jaukumo, o dar ir nereikia sukti galvos, kur sandėliuoti malkas, pilti pelenus ir pan. Be to, jis saugesnis nei tradicinis židinys – nekaista pats ir nekaitina aplink esančių paviršių.

Lyginant su tradiciniais židiniais, jis kur kas pigesnis, nes visi montavimo darbai, kuriuos reikia atlikti – įjungti kištuką į rozetę. Negana to, ugnį galima reguliuoti nuotolinio valdymo pulteliu. Tai beveik tas pats, kas turėti DVD diską su degančios ugnies vaizdu ir žiūrėti jį per televizorių.
Minusas – autentikos praktiškai nėra. Kaip ten bebūtų, degančios ugnies garsas, šalia židinio gulinčios malkos ir degančios medienos kvapas yra viena sudedamųjų židinio egzotikos dalių. Kol kas nėra kito tai atkartoti galinčio įrenginio, tik pats židinys arba krosnelė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis