Kodėl sienų šiltinimas iš vidaus prišaukia pelėsį?

Vienas iš dažniausių argumentų, kodėl nepatariama šiltinti pastato iš vidaus – gerokai sumažėjantis bendras plotas. Tačiau specialistų teigimu, tai dar nėra pati didžiausia problema. Prastai atlikus šiltinimo darbus, kambariuose gali atsirasti nepageidaujamos pelėsio kolonijos.

Kova oru

Iš vidaus apšiltinta siena tampa gana „jautri“ lauke vykstančioms oro permainoms, nes naujai įrengtas šilumos izoliacijos sluoksnis kliudo į sienos konstrukciją patekti ankstesniam šilumos kiekiui. Tačiau siena jungiasi su gretimomis konstrukcijomis, tokiomis kaip sienos, grindys ir lubos, ir pradeda jas vėsinti. Būtent tuomet pradeda kauptis vandens garų kondensatas. Dėl to erdvėje, apšiltintoje iš vidaus, atsiranda pelėsis.

„Apšiltinus sienas iš vidaus, šiluma neįleidžiama į sienas, todėl į giluminius laikančių sienų sluoksnius įsiskverbia šaltis, perkeldamas ten ir rasos tašką, tai yra temperatūrą, prie kurios iš oro pradeda kondensuotis drėgmė. Dėl šios priežasties rudenį drėksta ne tik išorinė sienos dalis, bet ir giluminiai jos sluoksniai. Žiemą, paspaudus šalčiui, ardomas ne tik išorinis, bet ir vidinis laikantis mūras“, - teigia pastatų šiltinimo ekspertas, projekto „Sandarus namas“ sumanytojas Robertas Karvauskas.

Be to, rimtai pridrėkusios sienos neišdžiūna net vasarą, todėl pamažu kiekvienais metais sienos šiluminė izoliacija prastėja. Be to apšiltinus sieną iš vidaus siena taps ne tik drėgnesnė, bet ir šaltesnė, todėl tarp jos ir izoliacinio sluoksnio susidaro palanki aplinka veistis pelėsiui.

Priešinasi oro tarpams

Specialistai pastebi, kad paprastai pelėsis susidaro ne dėl vienos ar kitos medžiagos savybių, bet netinkamo jų naudojimo. Pirmiausia, apie ką derėtų pagalvoti šiltinant sieną iš vidaus yra oro tarpai. Būtent juose susidaro pačios palankiausios sąlygos kauptis pelėsiui.

„Šiltinant namą iš vidaus svarbiausias ir būtinas dalykas užpildyti tarpsienius izoliacine medžiaga. Taip būtų išvengta daugybė problemų“, - teigia sienų su oro tarpais šiltinimo darbus vykdančios bendrovės „Aginė“ atstovas Gintautas Petreikis.

Dažniausias sienų šiltinimo būdas – putų poliesterolo plokštėmis, kurias klijuojant ne itin patyrusiam meistrui gali atsirasti oro tarpai. Dėl to siekiant sumažinti pelėsio atsiradimo riziką reikia kruopščiai nuvalyti sienų paviršių, ant kurio bus klijuojamas puplastis, ir nuplovus fungicidais, išdžiovinti. Nors šis būdas negarantuoja sėkmingos eksploatacijos, tai vienas populiariausių praktinių problemos sprendimų.

Specialistai rekomenduoja klijuojant putų poliestereno termoizoliacinį sluoksnį naudoti specialius klijus, kuriuos ant paviršiaus reikia padengti vientisu sluoksniu ir klijuojant plokštes stipriai paspausti, kad neliktų oro tarpų, kuriuose galėtų kauptis pelėsiai ir grybai. Skaičiuojama, kad deramai užpildžius oro tarpus sienų termoizoliacija pagerėtų iki trijų kartų.

Nemažiau svarbu ir kaip klijuojamos plokštės. Patartina jas klijuoti taip, kad eilių siūlės nebūtų vienoje vertikalėje, jos persidengtų.

Jei sienos iš vidaus apšiltinamos akmens vatos teromoizoliaciniu sluoksniu, nederėtų jo daryti storesnio nei 5 centrimetrai. Be to, iš vidinės konstrukcijos pusės patartina patartina įrengti vandens garus įzoliuojantį sluoksnį.

Ir visgi, norint geros termoizoliacijos nepakanka apšiltinti tik vidaus sienas, nes šilumos tiltų lieka aplink langus, duris, perdengimo vietose ir pamatuose, o juos maksimaliai apšiltinti galima tik šiltinant iš išorės.

Nėra paprasčiau

Paplitęs mitas, kad apšiltinti erdvę iš vidaus yra paprasčiau nei iš lauko. Neva nereikia pastolių, darbus galima vykdyti bet kokiu metų laiku ir pan. Tačiau tai nėra tiesa. Ekspertai pastebi, kad darbams paprastai kliudo jau įrengti prietaisai: radiatoriai, elektros prietaisų lizdai, kuriuos reikia perkelti, turint omenyje, kad siena pastorėja.

Maža to, retkarčiais tenka nuardyti ir dalį grindų apdailos sluoksnio, jei yra – pakabinamų lubų ar lubų dekoracijų. Kitaip tariant, visos patalpos kosmetinis remontas šiltinant sienas iš vidaus yra praktiškai neišvengiamas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis