Klausimai, kurie iškyla ieškantiems šilumos siurblio

Vienas iš ekonomiško šildymo būdų yra šilumos siurbliai. Į pagrindinius klausimus, kurie kyla tik nusprendusiems juos įsirengti, atsako UAB „Vilpra“ atsinaujinančios energijos įrangos specialistas Simonas Sabeckas.

1. Kas yra šilumos siurblys (aeroterminis)?

Šilumos siurblys (oras/ vanduo) – tai įrenginys, skirtas šildyti arba vėsinti patalpas bei karšto vandens ruošimui. Dažniausiai jį sudaro dvi dalys – vidinė ir išorinė.

2. Kuo šilumos siurbliai oras/ vanduo skiriasi nuo labiau žinomų žemė/vanduo? Koks jų veikimo principas? Kokie pranašumai, kuo jie nusileidžia siurbliams žemė/ vanduo?

Šilumos siurblys oras/ vanduo veikia tuo pačiu principu kaip ir geoterminis šilumos siurblys, skirtumas tik tas, jog aeroterminio šilumos siurblio šilumos šaltinis yra oras, iš kurio perimta šiluma perduodama pastato šildymo sistemai arba karšto vandens ruošimui. Pagrindinis oras/ vanduo šilumos siurblio pranašumas yra ženkliai mažesnė investicija lyginant su žemė/ vanduo šilumos siurbliais. Tačiau oras/ vanduo nusileidžia savo, kiek mažesniu naudingo veikimo koeficientu, dėl kurio šildymo sąskaitos būna apie 20% didesnės lyginant su žemė vanduo šilumos siurbliais.

3. Ar kyla abejonių dėl šilumos siurblio oras/ vanduo efektyvaus veikimo, esant didesniam nei 20 laipsnių šalčiui?

Žinoma, kuo žemesnė lauko oro temperatūra – tuo mažesnis naudingo veikimo koeficientas bei krenta bendras šilumos siurblio šiluminis galingumas, tačiau tomis dienomis, kai temperatūra krenta žemiau 20 laipsnių ribos į pagalbą būna pasitelkiami elektriniai kaitinimo elementai.

4. Koks šildymas montuojamas prie siurblių – radiatoriais ar grindinis?

Kuo žemesnės temperatūros vanduo paduodamas į šildymo sistemą, tuo šildymas bus ekonomiškesnis. Grindinis šildymas yra tinkamiausias bet kokio tipo šilumos siurbliams, tačiau pati sistema gali gerai veikti ir su radiatoriniu šildymu – tik radiatoriai turi būti parinkti žematemperatūrei šildymo sistemai. Žinoma, šildymo sistema taip pat gali būti ir mišri.

5. Ar šilumos siurblio pastatymo vieta turi itakos jo darbui ir ekonomiškumui?

Kiekvieno šilumos siurblio montavimo instrukcijoje yra tiksliai aprašyti visi reikalaujami atstumai, kuriuos būtina išlaikyti montuojat išorinį įrenginio bloką. Jis taip pat negali stovėti uždaroje patalpoje. Vasaros metu per didžiausius karščius pageidautina, kad šilumos siurblio išorinė dalis būtų pavėsyje.

6. Kiek kainuoja vienas kv/m?

Vidutinės išlaidos 1 kv/m yra apie 2,65 Lt/mėn.

7. Ar tinka šilumos siurblys renovacijos atveju?

Tinka, tačiau reikia peržiūrėti, kokie radiatoriai yra patalpose. Sistema turėtų būti žematemperatūrė. Jei norima išlaikyti senąją aukštatemperatūrę sistemą – reikėtų rinkti hibridinius šilumos siurblius, kurie savyje turi integruotus papildomus dujinius arba skysto kuro katilus.

8. Kokia šilumos siurblio eksploatacijos trukmė?

Prižiūrint įrenginį, jo tarnavimo laikas gali siekti apie 15 metų.

9. Ar galima šilumos siurblį derinti su saulės baterijomis?

Techniškai galima ir tai yra nesudėtinga, bet reikia pagalvoti ar verta. Karšto vandens ruošimas su šilumos siurbliu yra ganėtinai pigus ir dėl to investicijos į saulės kolektorius turint šilumos siurblį praktiškai neatsiperka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis