Keli patarimai kraunantiems malkas į stirtą

Jei tai darote pirmą kartą, malkas nebūtinai sukrausite teisingai, lygiai ir gražiai. Žinoma, antrą kartą jau pasimokysite iš klaidų. Štai keli patarimai, kad jau pirmą kartą malkų krovimas nebūtų toks sudėtingas.

Tvirtas pagrindas

Stirta turi būti šiek tiek aukščiau nuo žemės – kad malkos nedrėktų bei nepelytų. Paprasčiausias būdas malkoms neleisti liestis su žeme – pasigaminti skersinius, kurie laikytų konstrukciją aukščiau. Galite naudoti tuos pačius rąstelius, iš kurių pjausite malkas. Geriausia panaudoti medieną, kuri mažiausiai tinka kūrenimui. Apsidairykite, gal kaip tik stirtą ketinate įsirengti ten, kur auga eglutės – panaudokite jas kaip pamatinius skersinius.

Vertikalumas

Malkos turi būti sukrautos taip, kad stirta išliktų stabili vertikaliai mažiausiai vieną žiemos periodą, o geriausiai – dvejus metus. Kuo trumpesnės malkos, tuo siauresnė stirta, o tuo pačiu – ir nestabilesnė. Tačiau trumpesnes malkas lengviau skaldyti ir patogiau susidėti prie židinio, tad vardan patogumo teks padirbėti kraunant stirtą.

Stirtos paprastai pradedamos krauti nuo vienos pusės. Laikas nuo laiko reikia patikrinti, ar malkos laikosi stabiliai, ar nesiruošia griūti į vieną ar kitą pusę. Jei stirta tampa nelygi, pataisykite, pastumdykite malkas, kad stirta būtų idealiai lygi. Kuo stirta aukštesnė, tuo sunkiau bus išlyginti.

Turėkite omenyje, jog dauguma malkų viename gale yra siauresnės, negu kitame, tad dedant malkas mainykite puses, kad dedama malka išliktų horizontalioje pozicijoje.

Apsauga nuo kritimo

Jei malkos yra ganėtinai trumpos, gali kilti pavojus, jog stirta gali nugriūti. Stabilumą užtikrins įkalti prilaikantys atraminiai basliai. Tai taip pat apsaugos stirtą ir nuo galingesnio vėjo šuoro. Kai krūva sumažėja, galite ją sutvirtinti storesne viela.

Stirtos galai

Kad galai būtų nepriekaištingai sukrauti, reikia atidžiai parinkti tam tinkamas malkas. Malkos turi būti kuo lygesnės, mažai siaurėjančios, o geriausiai – visiškai lygios. Geriausia jas atsirinkti jau skaldant malkas, nes tokių būna tikrai nedaug.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis