Kasmetinė dujinio katilo priežiūra – apsidraudimas nuo nemalonumų žiemą

Dujinių šildymo katilų priežiūrą rekomenduojama atlikti bent kartą per metus, geriausiai iki prasidedant šildymo sezonui. Tai leis žiemą praleisti be nemalonių staigmenų. Tačiau nemažai žmonių į tai žiūri aplaidžiai ir, stengdamiesi sutaupyti, ją atlieka kas penkerius metus arba meistrus kviečiasi tik tuomet, kai kas nors sugenda.

Šildymo katilų remontu ir aptarnavimus užsiimančios UAB „Dadmitus“ meistras-derintojas Darius Martinkus mano, kad priežiūrai taupyti neverta. Kasmetinė dujinių katilų priežiūra nėra labai brangi, o tiems, kurie taupymo sumetimais jos atsisako, ateityje gresia gerokai didesnės išlaidos.

Suteikia garantiją

Įmonėms kasmetinė katilo priežiūra yra privaloma. Didesnių įmonių katilų ir jų įrenginių apžiūra atliekama net kas mėnesį. Tuo tarpu privatiems asmenims rekomenduojama šiuos darbus atlikti bent kartą per metus, geriausiai iki šildymo sezono pradžios.

Katilų priežiūrą turėtų atlikti specialistai, apmokyti dirbti su tokiais dujiniais įrenginiais ir turintys Valstybinės energetikos inspekcijos išduotus leidimus. Šie leidimai pratęsiami kas trejus metus.

D. Martinkus pasakojo, kad kai kurios šildymo katilų remonto ir aptarnavimo įmonės net pasirašo sutartis su klientais, kuriomis įsipareigoja kas metus už tam tikrą mokestį prižiūrėti katilus, o gedimo atveju juos remontuoti nemokamai. Klientui reikėtų susimokėti tik už medžiagas ir katilo detales. Taigi taip žmogus savotiškai apsidraudžia nuo papildomų remonto išlaidų.

Rekomenduoja valyti kasmet

Kokius katilo priežiūros darbus reikia atlikti, ką patikrinti ar pakeisti, paprastai sprendžia meistras. „Dažniausiai prieš sezoną patikriname, ar viskas tvarkinga, ar nereikia išplauti, pavyzdžiui, šilumokaičių, ar neišdegę degikliai, ar švari, neužsinešusi dujų kamera“, – paaiškino pašnekovas.

Pastaruoju metu žmonės neretai keičia senus katilus naujais, kondensaciniais, nes pastarieji yra ekonomiškesni. „Šiuolaikiškus kondensacinius katilus rekomenduotina valyti kas metus. Ant šilumokaičio kaupiasi apnašos, todėl sifoną reikia pravalyti. Tik taip galima išvengti būtinybės remontuoti katilą žiemą. Jeigu šie įrenginiai nevalomi, tai šildymo sezono metu, ypač per šalčius, kada jie dirba intensyviau nei įprastai, gali užsikišti nuosėdomis. Tada šildymo prietaisas nustoja veikęs ir dažniausiai taip nutinka naktį“, – įspėjo apie galimus nepatogumus specialistas.

Taupyti neverta

Kasmetinė dujinio katilo priežiūra kainuoja ne taip brangiai – apie 150 litų. Kur kas daugiau pinigų gali tekti pakloti, jeigu kokia nors svarbi detalė, pavyzdžiui, šilumokaitis, dėl nepriežiūros išeitų iš rikiuotės. Tuomet už remontą gali tekti sumokėti ir 600–800 litų.

Vis dėlto, kaip pastebėjo D. Martinkus, neretai žmonės stengiasi sutaupyti ir katilų priežiūros specialistus kviečiasi tik kas penkerius metus arba tuomet, kai kas nors sugenda.

„Priežiūros kaina nėra labai didelė ir mokėti už priežiūrą kas metus yra pigiau nei remontuoti katilą“, – mano specialistas.

Tie, kurie nepasirūpina kasmetine savo dujinio šildymo katilo priežiūra, rizikuoja prisidaryti žalos. Pavyzdžiui, jeigu trūkus kuriam nors vidiniam katilo vamzdeliui pradės veržtis vanduo, gali būti aplietas jūsų ar kaimynų turtas.

Anot D. Martinkaus, nuostolių patirsite ir tuomet, jeigu dujų kamera užsineš nuosėdomis, nes tuomet katilas blogiau atiduos šilumą ir kaitinamą vandenį.

Dujinius šildymo katilus gamintojai rekomenduoja keisti kas 10 metų. Tačiau gerai juos prižiūrint, laiku pakeičiant tam tikras susidėvėjusias dalis, katilus galima eksploatuoti ir ilgiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis