Kas kaltas dėl sisteminių šildymo problemų?

Jei šildymo sistema nebuvo tinkamai sureguliuota arba neveikia taip, kaip turėtų, jūs ne tik patiriate daugiau išlaidų, bet ir prasčiau jaučiatės. Atlikus šildymo sistemos auditą, daugelį problemų galima išspręsti.

Netinkama buto Šalta renovuotame bute? Galbūt kalti ne radiatoriai

Temperatūros svyravimai skirtingose patalpose

Netinkama temperatūra neretai kankina ir naujų būstų savininkus, įsirengusius naujas šildymo sistemas. Taip nutinka dėl to, kad termoreguliatorius įrengiamas vienoje namo patalpoje ir šiluma po kambarius paskirstoma netolygiai. Juk kiekvienas kambarys įšyla skirtingai – tarkime, pakūrus svetainėje židinį, šildymas išjungiamas ir dėl to smarkiai krenta kitų kambarių temperatūra. Patalpos įšyla ir atvėsta skirtingu metu, tad kol vienose būna šilta, kitose gali būti per vėsu.

Išeitis būtų įrengti zoninę šildymo valdymo sistemą. Ji sudaro sąlygas efektyviai reguliuoti temperatūrą atskiruose kambariuose.

Netolygi vandens cirkuliacija

Įsirengusieji grindinį šildymą kartais susiduria su problema, kad grindys įšyla nevienodai. Taip nutinka keletu atveju. Kartais būna neteisingai sumontuoti vamzdžiai arba kontūrui panaudotas per ilgas vamzdis. Tokiu atveju reikėtų subalansuoti kolektorių, t. y. sumažinti vandens srautą, tekantį į trumpesnius kontūrus, ir padidinti tą, kuris teka į ilgesnius.

Didesnė bėda – kai užlaužiami arba perspaudžiami grindinio šildymo vamzdžiai. Tuomet dažniausiai tenka ardyti grindis.

Taip pat pasitaiko, kad vamzdžiuose dėl nesandarios sistemos būna oro. Tai galima išspręsti paprastai: užsukus visus kitus ventilius palikti atsuktą tik tą, kuriame kilo problema, ir paleidus didelį vandens srautą orą išstumti.

Apskritai, specialistų teigimu, vienas svarbiausių ir sudėtingiausių dalykų įdiegiant šildymo sistemą yra tinkamai ją sureguliuoti – o tai gali padaryti tik kvalifikuoti meistrai. Nustačius problemų priežastis iki pasibaigiant šildymo sezonui, galima užkirsti joms kelią ateityje ir mėgautis šiluma, kuri kaulų nelaužo.

Shutterstock nuotr.

Parašyk Redakcijai