Kaip išrinkti židinį vasarnamiui: 5 žingsniai sėkmingo pirkinio link

Židinys vasarnamyje – tai efektyvu, stilinga, tačiau, daugelio nuomone, nepraktiška. Vasarnamių savininkai neretai galvoja taip: jeigu yra šildymas, kam dar židinys. Vasarnamiui apšildyti dauguma renkasi paprasčiausią krosnelę. Todėl vasarnamiuose židinius matome ne taip jau dažnai. O juk tai, kaip rašo 7dach.ru, – puikus būdas greitai sušilti ir pasimėgauti užmiesčio būsto jaukumu.

Šiuolaikiniai židiniai skiriasi tiek konstrukcija, tiek paskirtimi: šildymo židiniai su „gyva“ ugnimi ir židiniai-krosnelės, elektriniai židiniai, biožidiniai ir taip toliau. Šie elegantiški ir naudingi prietaisai būna įvairių dydžių, formų, faktūrų ir spalvų. Dizaino galimybės praktiškai neribotos: klasikinis, rytietiškas, afrikietiškas, modernus, art deco ir panašiai.

Jeigu jus domina židinys, galvos skausmo išvengsite, jei numatysite židinio ar židinio-krosnelės vietą dar projektuodami namą. Tačiau nenusiminkite, jei mintis užmiesčio būstą aprūpinti židiniu aplankė jus vėliau – išeitį galima rasti ir tokiu atveju. Bet kuriuo atveju reikės daug ką apgalvoti, todėl peržiūrėkime žingsnius, kuriuos teks įveikti iki įsigysite sėkmingą pirkinį.

Shutterstock nuotr.

Pirmas žingsnis: renkamės židinio tipą

Iš pradžių pagalvokite, kokį židinį norite matyti savo užmiesčio sodyboje. Jeigu tai bus židinys su atvira ugnimi, tapsiantis jūsų namo „širdimi“, apsispręskite, kokį kurą bus patogiausia naudoti.

Kad būtų lengviau susiorientuoti, pristatome jums pagrindinius židinių tipus. Kiekvienas jų turi savų ypatybių, tačiau jie visi gali sukurti nepakartojamą jaukumą ir malonią atmosferą.

1. Tradiciniai židiniai, kuriems reikalingas kietas kuras – juos galima kūrenti anglimis ir malkomis. Tokie židiniai dažniausiai gaminami iš plytų, akmens, ketaus ar plieno. Jų būna su atvira, pusiau atvira ir uždara pakura. Židiniai su uždara pakura suteikia daugiau šilumos, o su atvira – gražiau atrodo.

2. Dekoratyviniai biožidiniai, kuriems reikalingas skystas kuras. Jie pasižymi gražia konstrukcija su atvira pakura. Kūrenami bioetanoliu. Biožidiniams nereikia dūmtakių, nes jų funkcija išskirtinai dekoratyvinė. Biožidinio privalumas yra tikra ugnis be dūmų ir suodžių.

3. Dujiniai židiniai skirti tiems namams, kuriuose yra dujinis šildymas. Beje, prie dujomis kūrenamų židinių neretai galima prijungti standartinį autonominį dujų balioną. Toks židinys įjungiamas vienu rankos judesiu ir gali būti naudojamas tiek kaip namų puošmena, tiek apšildymui.

4. Elektriniai židiniai būna įvairių formų ir atmainų, jie patogūs šildyti tuos namus, kuriuose nėra dūmtakio. Apskritai, jie atlieka paprasto šildytuvo funkciją, tik atrodo žymiai elegantiškiau. Galima rasti labai gražių elektrinių židinių modelių, kurie tikroviškai imituoja ugnį ir malkas su vos žibančiais angliukais. Be to, daugelis elektrinių židinių modelių turi specialius reguliatorius, kuriais galima reguliuoti „ugnies“ stiprumą, o kai kurie modeliai netgi turi įmontuotą malkų pleškėjimo imituoklį.

5. Židiniai-krosnelės, kurie paprastai statomi pirtyje ar saunoje. O galima ir name – tokiu atveju jie naudojami ir apšildymui, ir maisto gaminimui, ir dėl grožio. Kai kurie modeliai veikia su kietu kuru, kai kurie – su dujomis. Galima rinktis modelius su atvira, pusiau atvira ir uždara pakura. Visi židiniai-krosnelės turi karščiui atsparų paviršių ir būna sumaniai papuošti. Gamintojai stengiasi pranokti vienas kitą ir siūlo puikius ir saugius židinius-krosneles, puoštus natūraliu akmeniu, karščiui atspariu stiklu, keramika, kaldintu metalu.

Antras žingsnis: renkame židiniui vietą

Visi židinių ir židinių-krosnelių modeliai, tinkantys vasarnamiams, skirstomi į atvirus, uždarus ir pusiau atvirus. Atviri židiniai paprastai montuojami sienoje ir yra puošiami įvairiais aksesuarais. Uždari puikiausiai gali stovėti vidury kambario ir padėti jums sukurti poilsio zoną su minkšta sofa, jaukiais pufais, žemu staliuku ir panašiai. Pusiau atviri gali stovėti prie sienos, dekoravimui naudojant karščiui atsparius aksesuarus.

Tai labai atsakingas žingsnis, nes nuo to, kaip sėkmingai bus pasirinkta būsimo židinio vieta, priklauso ir tai, ar juo naudotis ateityje bus patogu ir saugu. Be paties židinio konstrukcijos nepamirškite ir to, kad reikės įrengti dūmtraukį (jeigu jūsų pasirinktam variantui jo reikia).

Shutterstock nuotr.

Trečias žingsnis: renkamės medžiagą ir apdailą

Židiniai gaminami iš įvairių karščiui atsparių medžiagų: ketaus, plieno, natūralaus akmens, plytų, betono. Jų apdaila niekaip neribojama, išskyrus saugumo reikalavimą.
Kokių tik židinių nepasitaiko! Jų apdailai tinka marmuras, granitas, degintos plytos, mozaikos, karščiui atsparūs vitražai, kaldinto metalo elementai, keraminės plytelės ir netgi medis, kuris prieš tai specialiai apdorojamas. Židinio dekoravimas – tai tikras menas, kuris gali priversti jūsų namus sužibėti iš naujo. Vis dėlto, tradicinė židinio apdaila yra natūralus akmuo ar marmuras.

Ketvirtas žingsnis: išsiaiškiname laidumą šilumai

Jeigu jūsų židinys skirtas ne tik grožiui, bet dar ir namui apšildyti, patartina paklausti pardavėjo apie jo laidumo šilumai koeficientą. Kitaip tariant, reikėtų pasiaiškinti, kokį plotą ir per kokį laiką jūsų naujasis židinys gali apšildyti. Pavyzdžiui, židinys su atvira pakura duoda gerokai daugiau šilumos per trumpesnį laiką nei židinys su uždara pakura.

Jeigu nusprendėte įsigyti židinį iš metalo, būtina paklauskite pardavėjo, kiek sluoksnių turi jo sienelės. Metalinių židinių sienelės būna vieno, dviejų arba trijų sluoksnių. Kuo jos storesnės, tuo ilgiau židinys išsaugo šilumą. Be to, židiniai gali šildyti namą ir skleisdami šilumą (kitaip tariant, tiesiogiai nuo ugnies), ir per šildymo vamzdžius, nutiestus nuo židinio per visą namą ar į atskiras jo dalis.

Penktas žingsnis: aiškinamės techninius parametrus

Kai renkatės židinį vasarnamiui, visada atkreipkite dėmesį į jo ekonomiškumą, technologijos paprastumą ir eksploatavimo patogumą.

Pavyzdžiui, labai patogu, jeigu židinys turi oro kolektorių ir turbiną su kuro degimo valdikliu.

Jeigu židinio sklendė yra iš karščiui atsparaus stiklo, kuris neišsitepa pelenais, jis visada atrodys švarus ir prižiūrėtas. Taip pat būtinai patikrinkite pelenvietės konstrukciją: ar numatyta galimybė ją ištraukti iš židinio tada, kol dar karšta, ar būtina laukti, kol atvės. Prieš įsigydami židinį ir jo aksesuarus nepamirškite kruopščiai perskaityti charakteristikos ir nesidrovėkite pardavėjo klausti visko, kas neaišku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis