Kaip greitai sušildyti vasarnamį: 3 svarbios sąlygos

Sodyboje norisi laiką leisti ne tik vasarą, bet ir žiemą. O ką daryti, jeigu statydami vasarnamį, negalvojote jame leisti laiko žiemą?

Vasarnamis ir gyvenamasis namas skiriasi

Pirmiausia turėkite omenyje, kad namo, kuriame gyvenate, ir namelio, į kurį atvykstama trumpam, apšildymas skiriasi.

Jei name gyvenate, labai svarbu, kad namo sienos, akumuliuojančios šilumą iš veikiančių šildymo sistemų, kuo mažau atvėstų iš išorės. Žinoma, todėl svarbus sienų storis, bet ne mažiau svarbu apsaugoti sienas nuo vėsos iš išorės. Yra daug tokio apšildymo variantų, galima išsirinkti tinkamiausią finansiškai ir labiausiai patinkantį.

Jeigu namas didžiąją žiemos dalį nešildomas, jo sienos įšąla, tad trumpas šildymas ne tik bus mažai efektyvus, bet gali ir stipriai pakenkti namui – dažnas medžiagų išsiplėtimas ir susitraukimas kaitaliojantis aukštoms ir žemoms temperatūroms kenkia.

Tinkama šilumos izoliacija

Antra sąlyga: jeigu atvykstate į vasarnamį tik savaitgaliais ir negalite šildyti sienų, būtina šilumos izoliacija namo viduje. Būtent viduje. Tada šiluma, kurią suteikia įvairūs šildymo prietaisai, nesusinaudos sienų šildymui – ji laikysis namo viduje, o įšalusios namo sienos neatvėsins oro patalpoje, kurį norite sušildyti.

Palei sieną viduje daromas karkasas ir klojama porėta šilumos izoliacija. Tai gali būti mineralinė vata ar kita medžiaga. Pastato viduje ant šilumos izoliacinės medžiagos būtinai klojama garo izoliacinė plėvelė. To reikia, kad garai nepersigertų į šilumos izoliacinę medžiagą, kuri nuo drėgmės praranda naudingąsias ypatybes. Netinkamai įrengtas mineralinės vatos sluoksnis gali taip pridrėkti, kad nuo svorio nusmunka žemyn ir sienų dalis lieka neapšiltinta. Taigi labai svarbu apsaugoti šilumos izoliacinę medžiagą nuo garų iš patalpų, ypač jei namo sienos yra iš medžiagos, kuri prastai kvėpuoja. Tarp garų izoliacinės medžiagos ir galutinės vidinės apdailos reikia padaryti nedidelį tarpą.

Vasarnamio šildymas

Trečia sąlyga – pasirinkti apšildymo būdą. Apšiltinti namelį galima įvairiai, tačiau populiariausi būdai lieka pastatyti krosnelę, sumūryti krosnį arba rinktis židinį. Jei namelis nedidelis, patalpose gali pakakti ir krosnelės, kadangi židinys yra brangesnis ir prabangesnis pasirinkimas. Kitas pakankamai pigus ir populiarus būdas yra naudoti elektrinius šildytuvus, kuris taip pat efektyviausias jeigu namas nėra didelis, o jūs viešite neilgai. Tokį prietaisą galite atsivežti ir išsivežti - tai aktualu, kadangi žiemos metu suintensyvėja ilgapirščių veikla.

Patarimas

Prieš pradedant šildyti įšalusį namą, esant bet kokiai temperatūrai reikia atidaryti langus ir mažiausiai 5 min. padaryti skersvėjį ir tik paskui šildyti patalpas. Tokiu metodu kambariai įšyla greičiau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis