Kaip apsaugoti katilą nuo elektros tinklų gedimo?

Rinkoje sklando daugybė gandų apie tai, kas gali nutikti, jei name, šildomame kieto kuro katilo, dingtų elektra. Tačiau ne visi šie mitai yra vienodai teisingi. Be to, kieto kuro katilų savininkai gali apsidrausti ir užkirsti kelią didesnėms nelaimėms.

Granulinis katilas – mažos problemos

Mažiausiai problemų iš visų kieto kuro katilų šeimininkams kelti turėtų granuliniai katilai. Jie, palyginti, pakankamai nejautrūs elektros dingimui ir dažniausiai tiesiog užgęsta nekeldami didesnės rizikos tiek šildymo sistemai, tiek visam namui.

Granuliniai katilai sutrikus elektros energijos tiekimui savaime užgęsta, todėl pernelyg jaudintis dėl galimų pasekmių nereikėtų. Tiesa, jei granulinis katilas turi horizontalų kuro padavimą, yra tikimybė, kad ugnis gali persimesti į granulių talpą. Tokiu atveju paprastai sumontuojamas bakelis, kuris automatiškai gesina beįsiplieskiantį gaisrą“, - tikina katilų parduotuvės „Visi katilai“ atstovas Aurimas Stanionis.

Tiesa, nederėtų baimintis, kad dingus elektrai „nusimuš“ visi programavimo nustatymai ir katilą vėl iš naujo reikės programuoti. Esą užtenka įrenginį vėl įjungti ir naudotis.

„Daugelis katilų gamintojų produktus gamina ir vysto jau ne vienerius metus, todėl ši problema jau tikrai yra apgalvota ir išspręsta. Nevertėtų per daug dėl to baimintis“, - tikina elektroninės šildymo ir santechnikos įrangos parduotuvės „Šiltas LT“ atstovas.

Dingus elektrai granulinis katilas taip pat nekeltų didelio pavojaus pastato šildymo sistemai. Tiesa, jei elektra šaltą žiemą dingtų ilgesniam laikui, būtų susiduriama su problema, kad vanduo sistemoje tiesiog užšals. Efektyviausias būdas šiai problemai spręsti – pasitelkti elektros generatorių.

Kieto kuro katilų problemos

Kur kas daugiau problemų ir galvos skausmo elektrai dingus sukeltų veikiantis kieto kuro katilas. Tokiu atveju esą gali liūdnai baigtis ne tik pačiam katilui ar šildymo sistemai, bet ir visam turtui.

Vienas pagrindinių sprendimų, galinčių padėti užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams – UPS atsarkinis akumuliatorius. Sutrikus energijos tiekimui UPS užtikrintų, kad kurį laiką kieto kuro katilas dar savaime funksionuotų išnaudodamas atsarginius energijos rezursus. Šis sprendimas itin aktualus, jei kieto kuro katile nėra akumuliacinės talpos.

„Yra ir dar keli technologiniai sprendimai, leidžiantys apsaugoti katilą dingus elektros energijai: slėginis apsauginis vožtuvas ir aušinimo gyvatukas. Tiesa, pastarasis sprendimas aktualus tik tuomet, jei yra galimybė jį pajungti prie miesto vandentiekio“, - perspėja A. Stanionis.

Kito atstovo teigimu, blogiausiu atveju, ko galima griebtis dingus elektros energijai – visą degantį katilo turinį atsargiai išnešti lauk. Tiesa, tai jau paskutinės akimirkos sprendimas.

Kita vertus, pastebėtina, kad kieto kuro katilui elektros energijos dingimas daro kur kas daugiau įtakos, todėl ir pasekmės, tikėtina, gali būti didesnės. Viena vertus, temperatūra gali įkaisti iki tiek, kad radiatoriai tiesiog „pradėtų šokti“, o galų gale ir trūkti vamzdis. Mažiausia, kuo galima atsipirkti – kelionė į parduotuvę pirkti naujo katilo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis