Ką rinktis namų ugniai: židinį ar krosnelę?

Vis daugiau žmonių ir individualiuose namuose, ir butuose pageidauja turėti ugniakurą. Pastaruoju metu vienas populiaresnių klausimų tiek naujakuriams, tiek remontuojantiems namus, kaip vienu metu ir apšildyti patalpas, ir jas papuošti. Pasirinkimas didelis, tačiau kaip žinoti, ar židinys, ar krosnelė geriausiai atitiks mano poreikius? Šįkart pataria „Ogmios mieste“ įsikūrusios židinių ir krosnelių prekybos įmonės „Vyzijotulis“ konsultantas ir meistras Jonas Keršys.

Židinys ar krosnelė?

„Pirmiausiai reikėtų sau atsakyti į klausimą, ko žmogus nori: ar vien estetinio vaizdo, interjero detalės, ar namų šildymo. Nuo to ir reikėtų pradėti, tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad dauguma pas mus apsilankančių pirkėjų atvyksta į šį klausimą dar neatsakę“, - pasakojo „Vyzijotulis“ konsultantas.

Krosnelės eksploatacija yra paprastesnė nei židinio, mat mūriniame ugniakure kaupiasi įvairios dulkės, jas reikia kaskart išsiurbti, taip pat reikia keisti ventiliatorius ir filtrus. Tuo metu krosnelės priežiūra – paprastesnė. Tereikia nuvalyti dulkes ir kartą per metus pakeisti durelių tarpinę. Be to, jei jus spaudžia sąmata, kurios negalite viršyti, geriau rinktis krosnelę, mat ją įsigijus, nebereikės leisti pinigų montavimui.

„Statant židinį kainuoja montavimo darbai, reikalingos ir montavimo medžiagos. Krosnelę tereikia prijungti ir iškart galima ja džiaugtis“, – pasakojo J. Keršys ir pridūrė, kad tiek krosnelių, tiek židinių dūmtraukių įrengimo kaina yra panaši.

Paklaustas apie židinių ir krosnelių durelių stiklų valymą, konsultantas užtikrino, kad jo įmonė prekiauja tokiomis krosnelėmis, kurių stiklai neaprūksta, mat gamintojai užtikrina kokybišką kūrenimąsi jose.

Koks kuras – tinkamiausias?

Geriausias kietasis kuras, tinkantis ir židiniams, ir krosnelėms, yra medienos briketai ir malkos. Specialistas rekomenduoja rinktis alksnio, beržo ar uosio medieną. Derėtų nepamiršti, kad šlapios medienos nei židiniuose, nei krosnelėse deginti negalima. Taigi, jei sumanėte namuose pakūrenti ką tik iš savo miško ar sodo parsivežtų malkų, geriau atidėkite ją džiūvimui.

Tiks ir šildymui

Židinys ar krosnelė kaip šildymo būdas. Ar efektyvu? „Be abejo“, - patikino J. Keršys ir paaiškino, kad įsirengus židinį galima apšildyti visą namą. Tuo metu krosnelė šildo tik patalpą, kurioje ji sumontuota.

Beje, įsirenginėjantiems ugniakurus savo namuose, įmonės konsultantas patarė kreiptis į profesionalius montuotojus, mat taip išvengsite tikimybės padaryti įvairių klaidų.

Mada – ne svarbiausia

Paklausta, kokios šildymo įrenginių „mados“ vyrauja naujai namus įsirengiančių lietuvių namuose, architektė, interjero dizainerė Kristina Pilipavičiūtė sako, kad mada šioje vietoje nėra svarbiausias dalykas.

„Pasirinkimą lemia užsakovo finansinės galimybės, skonis. Mažesnės kvadratūros būste gyvenantys žmonės dažniau renkasi krosneles, kiti vis dar neabejingi akmenimis grįstiems židiniams. Židinius dažniau renkasi indvidualių namų gyventojai, taip jie susikuria ne tik jaukesnį būstą, bet ir gali džiaugtis šiluma visuose namuose už mažesnę kainą“, – sakė K. Pilipavičiūtė.

Dažniau, anot jos, lietuviai savo namuose įsirengia židinius, juos derindami prie namuose vyraujančio stiliaus. Dažniausiai lietuvių namuose sutinkami židiniai-katilai ir židiniai-krosnys.

Krosnelė jau turi savo formą ir jos nepakeisi, belieka surasti jai vietą patalpoje. „Šiais laikais statybinių prekių pasiūla labai plati, tai liečia ir šildymo įrangą. Kiekvienas, įsirengdamas savo namus, turi pasirinkimo laisvę ir renkasi tai, kas jam labiausiai patinka. Jei architektas sako, kad dabar vyrauja tik modernizmas, jis tikriausiai jums meluoja“, – juokauja pašnekovė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis