Ką reikia žinoti kūrenant akmens anglimi

Šiandien, kai siekiame gyventi kuo švariau ir draugiškiau gamtai, šildymas akmens anglimi gali skambėti kaip praeito amžiaus pasirinkimas. Vis dėlto, tai galioja nebent teoriškai - gera dalis žmonių, savo namuose ir šiandien nesušąla tik dėka šios kuro rūšies ir sprendžiant iš pasaulinės anglies rinkos situacijos, ji dar toli gražu neketina mūsų palikti.

Kūrenimo anglimi privalumai.

* Anglis pasižymi labai dideliu kaloringumu (paprastai pasakius, kaitringumu). Tai reiškia, kad užtenka mažiau anglies išgauti daugiau šilumos. Palyginimui, medžio granulių kaitringumas gali siekti iki 4200 kcal/kg, o vidutinis anglies kaloringumas prasideda maždaug ties 6000 kcal/kg riba. Kaitriausios rūšies malkų kaloringumas gali siekti apie 2500 kcal/kg. Tai reiškia, kad jums reikės mažesnės erdvės sandėliavimui bei mažiau kartų kurti katilą.
* Palyginimui su malkomis, jų nereikia papildomai paruošti, užtenka tik laikyti sausai.
* Bene geriausias kainos ir kaloringumo santykis.

Kūrenimo anglimi trūkumai

* Jas reikia kūrenti - šiandien, kai yra automatinių šildymo būdų, kur tereikia pasukioti valdiklį, rankiniai kūrimo būdai nereto matomi kaip trūkumas.
* Nešvarus kūrenimo būdas – anglies dalelės yra lakios, be to, palaidas anglis reikia kažkur sandėliuoti, o metai iš metų vienoje patalpoje laikant anglis, vėliau norint ją išvalyti reikės gerokai padirbėti. Tiesa, reikėtų paminėti, kad anglių granulių, anglies dulkių tiekėjai bei kai kurių rūšių tradicinės anglies tiekėjai siūlo kiek patogesnius sprendimus ir savo produkciją fasuoja maišuose.
* Apskritai vienas peleningiausių kūrenimo būdų - po kūrenimo dažnai reikia valyti katilą, mat lieka iki 12 proc. pelenų.
* Dažniau apsitraukia dūmtraukiai.
* Neekologiška – anglis yra iškastinis kuras

Anglies katilų gamintojai gerai supranta, jog esant gana pozityviam požiūriui į žaliąsias technologijas, konkuruoti jie turi siūlydami kuo didesnį patogumą. Tad naujoviškuose ar specializuotuose anglies katiluose šias problemas stengiamasi įvairiais sprendimais sumažinti ir netgi neutralizuoti, tačiau bendri trūkumai, ypač lyginant su kitomis energijos rūšimis, daugiau mažiau išlieka.

Tinka ne bet koks katilas. Anglį geriausia kūrenti tam pritaikytais katilais. Jų degimo kamera ir pakura būna mažesnių išmatavimų, tiesa, daugelis gamintojų nedraudžia tokiame katile deginti ir sausas malkas, tik tokiu atveju, katilo efektyvumas būna mažesnis nei kūrenant anglimis.

Tačiau nevertėtų daryti atvirkščiai - jei katile, skirtame tik malkoms deginti, deginamos anglys, jos gali gerai įšilti sukeldamos pavojų katilo, dūmtraukio, o vėliau ir visos šildymo sistemos būklei.

Anglies pasirinkimas.

Vis dėlto, nereikėtų sumesti visos anglies į vieną krūvą. Kai kurios jos rūšys yra pranašesnės už kitas.

Besirinkdami galite išgirsti tokių terminų kaip plauta ar sijota anglis. Sijota akmens anglis - pagal frakciją gamykliškai suskirstyta akmens anglis. Nereikės kastuvu semti didelių gabalų kartu su keletu mažų. Plauta akmens anglis - nuo priemaišų gamykloje atskirta akmens anglis. Toks sprendimas reiškia, kad tame pačiame kiekyje bus daugiau grynos, degios anglies, švariau kūrensis katilas. Žinoma, abiem šiais būdais apdirbtos anglys yra brangesnės už paprastas.

Kūrenimui skirta akmens anglis nėra tik juodi gabalai. Ši kuro rūšis gali turėti ir kitas formas. Viena iš jų - anglies granulės. Tai itin mažos frakcijos (iki 25 mm) susmulkinta ir plauta anglis, kurią galima kūrenti granuliniuose katiluose. Anglies dulkės - dar mažesnės frakcijos (paprastai iki 5 mm) kūrenimui skirta anglis, fasuota maišuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis