Infraraudonieji spinduliai šildymui: ką verta žinoti

Nors ne taip seniai rinkoje pasirodęs šildymo infraraudonaisiais spinduliais metodas didelio proveržio Lietuvoje nesukėlė, tai nereiškia, kad jis neturi patrauklių pusių. Apžvelgėme keletą pagrindinių aspektų, kuriuos reikėtų žinoti apie tokį šildymą.

Spindulinių šildytuvų veikimo principas

Infraraudonųjų (IR) spindulių šildytuvai, ne paslaptis, spinduliuoja infraraudonuosius spindulius. Ką tai lemia? Visų pirma, šių spindulių mes nematome, kadangi jie yra už žmogaus regėjimo spektro, tačiau juos puikiai jaučiame. Visų antra, tokių šildytuvų principas gerokai skiriasi nuo daugelio šildymui naudojamų metodų. Toks šildytuvo spinduliai šildo ne šalia esantį orą, o jų kelyje pasitaikančius paviršius - baldus, sienas, mūsų odą, drabužius ar kitus objektus, kurie patys po truputį šildo aplink esantį orą.

Yra daugybė rūšių IR šildytuvų, nuo mobilių, kurie gali konkuruoti su tepaliniais šildytuvais, iki plokščių, kurios gali tapti ne tik papildomu, tačiau ir pagrindiniu šilumos šaltiniu. Nors tokie šildytuvai dažniausiai siejami su elektra, jie gali būti ne tik elektriniai, tačiau ir dujiniai. Skiriasi ne tik jų maksimalus efektyvumas, tačiau ir išvaizda bei naudojimas.

Iš esmės kai kada IR šildytuvai lyginami su kitu gerai žinomu šildytuvu – saule. Tik tiek, kad nors ir skleidžia IR spindulius, toks šildytuvas neskleidžia UV spindulių, taigi yra savotiška saulė jūsų namuose, tiesa, nešviečianti.

Dėl poveikio sveikatai yra nemažai spekuliacijų. Vieni, ypač pardavėjai ir tiekėjai, teigia, kad toks šildymas netgi prisideda prie teigiamo poveikio kraujotakai, oponentai teigia, kad ilgai tokioje patalpoje būti nerekomenduojama. Tačiau faktas, kad dėl savo veikimo principo tokie šildytuvai nekelia dulkių. Taip pat yra saugūs naudoti: nors žodis "spinduliai" daugelyje kontekstų šiais laikais yra tapę pavojingu žodžiu, jų nereikėtų plakti į vieną krūvą.

Metodo privalumai

Greitai sušildo. Lyginant su stacionariais tepaliniais šildytuvais, IR šildytuvų poveikis pajaučiamas greičiau.

Neeikvojama energija nereikalingoms zonoms. IR šildytuvo spinduliai koncentruoti tam tikra kryptimi, tad toks sprendimas yra idealus jei norima apšildyti konkrečią zoną.

Tylūs. Mobilūs šildytuvai šildymo paskirstymui nenaudoja ventiliatoriaus, todėl gali būti labai tylūs ir naudojami patalpose, kuriose reikia ramybės.

Nereikia priežiūros. Naudojant kaip pagrindinį šildymo šaltinį, nereikia sandėliuoti kuro, kadangi naudojama elektra, taip pat rūpintis kūrenimu ar valyti atliekų.

Efektyvūs. Priklausomai nuo gamintojo, tokie šildytuvai gali išspinduliuoti daugiau nei 80 % energijos, kurią suvartoja. Tiesa, čia reikėtų žiūrėti į konkretų modelį ir sąlygas, nes dideli procentai šalia žodžio „gali“, dažnai pasiekiami tik tam tikromis idealiomis sąlygomis. Nepaisant to, tokio metodo efektyvumas iš tiesų yra kur kas didesnis nei tradicinių elektrinių šildytuvų. Tai reiškia ne ką kita, o mažesnes išlaidas.

Trūkumai.

Nedaug patogių sprendimų namų apšildymui. Kadangi tokie šildytuvai Lietuvoje nėra tiek populiarūs ir jų rinka nėra labai didelė, ne visi sprendimai pasiekia mūsų parduotuves. Dėl šios priežasties galite būti apriboti keletu pasirinkimų, juolab, kad dauguma prietaisų skirti daliniam šildymui. Žinoma, visuomet yra internetinės parduotuvės ar parduotuvės artimajame užsienyje, tačiau tai prisideda prie didesnių kaštų.

Interjeras. Didžioji dalis IR šildytuvų yra geras pasirinkimas kaip laikinas šilumos šaltinis ankstyvą rudenį bei pavasarį, tačiau nutarus tokiu būdu šildytis namus, pastebėsite, kad jų ne tik reikia bent keleto didesnėje patalpoje, tačiau ir tai, kad jie yra matomi. Patogiausia rinktis ant lubų ar sienų montuojamas plokštes, tačiau ir jos puikiai matysis. Atsižvelgiant į tai, kad plonėja ne tik vandeniu šildomi radiatoriai, tačiau nemaža dalis namų ūkių apskritai yra linkę įsirengti gerai paslėptą grindinį šildymą, ši šildymo infraraudonaisiais spinduliais savybė laikytina minusu.

Saugumas. Kadangi tokie šildytuvai smarkiai įkaista (net ir vadinamieji žemos temperatūros šildytuvai ar plokštės įšyla iki ~ 100 oC), jiems taikomi didesni saugumo reikalavimai, kas gali kiek riboti patogų buvimą namuose. Gamintojai, suprasdami šią problemą, yra pateikę rekomendacijų ir naujoviškų sprendimų, tačiau įsigijus senesnį ar ne tokį pažangų modelį, gali tekti elgtis atsargiau.

Eksploatacijos kaina. Pagrindinė šildytuvų dalis apribota kintančios ir pakankamai aukštos elektros energijos kainos. Tai gal ir nebus didelis minusas, jei renkatės papildomą šildytuvą, kadangi tokie šildytuvai efektyvesni nei tradiciniai tepaliniai, tačiau lyginant su kitais pagrindiniais šilumos šaltiniais egzistuoja pigesnių pasirinkimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis