Geoterminis šildymas – ką įsirengti lengviausia, o ką efektyviausia

Šilumos siurbliai nėra naujiena – tai prietaisai, šilumą į jūsų namus tiekiantys tiesiai iš aplinkos. Lyginant su daugeliu tradicinių šildymo rūšių, geoterminis šildymas patogus tuo, kad vieną kartą įsirengus, nieko papildomo daryti nebereikia. Toks būdas, nors ir bene brangiausias iš visų rūšių, yra orientuotas į komfortą. Vis dėlto, kaina išlieka daug reiškiančiu veiksniu - tiek už įrengimą, tiek už eksploataciją irgi reikia mokėti.

Šilumos siurblių sistemas priimta skirstyti pagal šilumos šaltinį ir šilumnešį - tai siurbliai gruntas (žemė)-vanduo, (iš grunto paimta šiluma galima šildyti vandenį, kuriuo šildome namus), oras-vanduo ir oras-oras. Taip pat egzistuoja ir sistema vanduo-vanduo, kuri nors ir efektyvi, nėra labai ekonomiška paprasto gyvenamojo namo sąlygomis.

Kaip lengva įsirengti. Lengviausia įsirengti oras-oras ir oras-vanduo šilumos siurblius. Jiems įrengti praktiškai nereikia atlikti žemės darbų, nesudarkomas gerbūvis. Įrengimą rekomenduojama patikėti profesionalams, tačiau jeigu nebijote rizikos, tai galite pamėginti padaryti ir patys - kadangi patiems konstruoti siurblio nereikės, sunkiausia darbas atkrenta. Teigiama, kad žemės darbai gali sudaryti nuo trečdalio viso įrengimo kainos, tad šiuo atveju tikrai sutaupote.

Siurbliai gruntas-vanduo (vadinami ir žemė-vanduo), gali būti dviejų tipų. Jų veikimo principas - kolektorius (vamzdžiai), užpildytas neužšąlančiu skysčiu, kaupia žemės šilumą ir perneša ją iki šilumos siurblio. Kolektorius gali būti vertikalus ir horizontalus.

Horizontalus kolektorius išdėstomas gana dideliame plote (žinoma, priklauso nuo namo dydžio ir šilumos siurblio galingumo). Tokiu atveju reikia atlikti daugiau kasybos darbų.Tai patogu įrengiant sklypą nuo nulio, tačiau gana erzina, jeigu gerbūvį jau įsirengėte, žolė pasėta, gėlynai išpuoselėti, ir staiga turite visa tai perkasti. Kita vertus, tokio metodo privalumas, jog bent jau tranšėjas kolektoriui tam tikrais atvejais galite išsikasti patys ir bent kiek sumažinti įrengimo kaštus.

Nenorintys daug kasinėti, gali rinktis vertikalius kolektorius. Tokiu atveju yra išgręžiamas gręžinys ir kolektorius renka reikalingą šilumą iš jo (prisimenate – kuo giliau, tuo šilčiau). Tokie gręžiniai laikomi ne tik patogesniais, tačiau ir efektyvesniais nei horizontalūs kolektoriai. Tam reikės specialios technikos, tačiau jūsų pačių dalyvavimas įrengiant bus apribotas.

Efektyvumas. Nors aeroterminius šilumos siurblius yra labai lengva įsirengti, tačiau kalbai pasisukus link efektyvumo, svarstyklės pakrypsta į priešingą pusę.

Efektyvumas nusakomas koeficientu, žymimu raidėmis COP (angl. Coefficient Of Performance - naudingumo koeficientas) ir skaičiumi. Šis skaičius yra lemiamas - jis nurodo elektros sąnaudų ir šilumos santykį. Kuo didesnis skaičius, tuo daugiau naudos gaunate iš savo šilumos siurblio.

Aplinkos temperatūra kinta, todėl aeroterminių siurblių atveju, kinta ir COP. Siurblių specifikacijose nurodomas ir ribinis efektyvumas (kiek laipsnių esant toks siurblys dar sugebės paimti šilumos). Prie siurblių dažniausiai pateikiama naudingumo kreivė - ji rodo, koks efektyvumas galimas prie tam tikrų temperatūrų. Šąlant šis efektyvumas gana smarkiai krenta, kol tampa nuliniu.

Ar tai reiškia, kad tokiu atveju namuose bus šalta? Anaiptol. Gamintojai, puikiai žinodami tokias savybes, siurblius komplektuoja su elektriniais šildytuvais. Tad namuose bus palaikoma normali temperatūra, tačiau tai atsieis gana brangiai. Žinoma, elektros kainos gali kisti ir žiemos gali būti šaltesnės ir šiltesnės, tačiau tai vistiek kainuos daugiau nei galėtų.Teigiama, kad šaltuoju sezonu, tokių siurblių išlaikymo kaštai yra didesni nei siurblių žemė-vanduo. Orai vyraujantys Lietuvoje, yra kiek per šalti, norint maksimaliai ir efektyviai išnaudoti tokio siurblio galimybes.

Kita vertus, tokie siurbliai daugiau mažiau efektyvūs beveik visais metų mėnesiais, o efektyviausi jie yra pirmos rudens pusės ar pavasario laikotarpiu, kai lauko temperatūra siekia nuo 0 iki -10 laipsnių. Taip pat galima tokius siurblius derinti su kitais šilumos sprendimais - šaltoms dienoms įsirengti tradicinio kuro katilinę, o pereinamam laikotarpiui naudoti šilumos siurblį.

Siurbliams gruntas-vanduo, tokių problemų nekyla – žemiau įšalo lygio temperatūra net ir žiemos metu siekia apie 7 laipsnius, o to visiškai pakanka siurbliui normaliai funkcionuoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis