Ekspertai atsako: ką reikia žinoti apie grindinį šildymą?

Grindinis šildymas – sparčiai populiarėjanti radiatorių alternatyva, kai vietoje įprastų, prie sienos tvirtinamų ir papildomą erdvę užimančių radiatorių patalpas šildo sistema įrengta po grindimis. Šis efektyvus šildymo būdas yra racionalus pasirinkimas naujai statomuose individualiuose namuose, tačiau kartu pastebimas ir jo populiarumo augimas naujai įrengiamuose butuose bei loftuose. Paklausėme ekspertų, ką reikėtų žinoti apie tokį šildymo būdą.

Grindinio šildymo privalumai bei trūkumai


Grindinis šildymas anksčiau buvo laikomas namų prabangos elementu, tačiau šiandien, įvertinus visus jo pliusus bei minusus, jis patapo tiesiog patogiu ir priimtinu šildymo būdu. Jeigu svarstote, ar verta savo namuose įrengti būtent tokią šildymo sistemą, „Warmup.lt“ atstovas Miroslav Bartaševič pateikia tokio šildymo privalumus bei trūkumus.


Atlaisvintas sienos plotas. Radiatorių nebuvimas suteikia papildomos erdvės ir laisvės interjero dizainui. Kadangi nėra gremėzdiškų radiatorių, užimančių vertingus grindų ir sienų plotus, grindinis šildymas suteikia galimybę panaudoti kiekvieną namų kvadratinį metrą. Baldus galima statyti ten, kur patinka, be rūpesčio, kad gali būti uždengti radiatoriai. Taip pat nėra žemame lygyje esančių įkaitusių paviršių ar kietų metalinių kampų, kurie būdingi radiatorinei sistemai.


Grindų šildymas paskleidžia šilumą per visą grindų plotą, nes yra naudojamas žemos temperatūros šilumos spinduliavimas, o ne radiatoriams būdingas aukštatemperatūrinis taškų šildymas. Didelio paviršiaus ploto šildymas žemoje temperatūroje sukuria geriausią įmanomą šildymo komfortą, taip yra sulėtinamas šilumos praradimas iš mūsų kūnų ir neperkaitinamas aplinkos oras.


Skirtingai nuo tradicinių sistemų, kurios visuose kambariuose veikia vienu metu, esant grindų šildymui yra paprasta namą suskirstyti į atskiras zonas. Tai leidžia nustatyti šildymo režimą atskirai kiekvienam kambariui. Tokiu būdu sąskaitų už šildymą sumos gali būti sumažintos nuo 10 iki 20 procentų.


Grindų šildymo sistema sumažina drėgmės lygi namuose. Ji yra nepalanki dulkių ir kiliminių erkių kaupimuisi, kadangi spindulinis šilumos sklidimas sulėtina dulkių nešiojimą. Tokios savybės yra svarbios tiems, kurie kenčia nuo alergijų ir astmos.


Grindinis šildymas yra gana lankstus įvairių projektų atžvilgiu, bet dažnai jį įsirengti patariama statant naują namą, atliekant patalpos remontą ar tiesiog keičiant grindis. Taip galima sutaupyti, nes į įrengimo kainą įeina ne tik pačios sistemos įrengimo darbai, tačiau ir apdailos darbai.


Kalbant apie elektrinę grindų šildymo sistemą namuose, reikia nepamiršti parūpinti tinkamu elektros galingumu ir atsižvelgti į sunaudojamos energijos kaštus, kurie tiesiogiai priklauso nuo langų, durų ir sienų sandarumo, taipogi nuo naudotojo pageidavimų temperatūros režimui.


Shutterstock


Grindinio šildymo palyginimas su radiatorine sistema


Tiems, kurie planuoja naujo būsto statymą arba kapitalinį remontą ir negali nuspręsti ką geriau pasirinkti – šildymą po grindimis įrengta sistema ar šildymą radiatoriais, M. Bartaševič pateikia šių šildymo būdų palyginimą.


Šilumos pasiskirstymas. Šildymo sistemos pasirinkimu yra apsprendžiama dėl šilumos pasiskirstymo būdo namuose. Grindinį šildymą sukuria šilumos spinduliavimas, kuris sukelia šiltumo pojūtį. Yra naudojamas terminas spindulinis šildymas, kadangi šildant tokiu būdu didelę šiluminio komforto dalį teikia šilumos spinduliavimas.


Radiatoriai veikia šildydami juos supantį orą konvekcijos būdu. Radiatoriaus sušildytas oras kyla link lubų, o kai oras atvėsta, jis leidžiasi iki grindų lygio, kad vėl būtų per radiatorinę konvekciją sušildytas. Taip susidaro šilto ir šalto oro srautas, o taip pat ir neišvengiamos šiltos ir šaltos sritys, kai erdvės aplink radiatorių yra šiltesnės už esančias kitose kambario vietose.


Efektyvumas ir komfortas. Šilumos pasiskirstymo būdas nulemia šildymo sistemos efektyvumą ir jos sukuriamą komfortą. Spinduliavimo šiluma objektus šildo tiesiogiai, ir dėl jos natūrali drėgmė kambaryje nepasikeičia. Tuo tarpu šiluminė konvekcija mažina drėgmę ir todėl šildomuose plotuose jaučiamas tvankumas.


Kai šildomos viso kambario grindys, tai spinduliavimo šiluma būna labai vienodai pasiskirsčiusi. Konvekcinis šildymas iš pradžių sušildo vieną sritį ir po to dar prireikia laiko, kol, dėl cirkuliacijos, būna pasiekti reikalingo komforto lygiai. Oro temperatūros padidinimas konvekciniu būdu gali sukelti nepatogumą ir perkaitimą, o to pasekmėje gali sumažėti deguonies kiekis.


Shutterstock


Kokią grindų dangą tinka naudoti su grindiniu šildymu?


Įmonės UAB „ETD Group“, užsiimančios įvairiais statybos ir apdailos darbais, atstovas sako, kad tokį šildymą tinka naudoti su dauguma grindų dangų. Tačiau prieš priimant sprendimą dėl grindų medžiagos, reikėtų įvertinti jos laidumą šilumai. Žinoma, verta neužmiršti ir to, kad dangos tipas yra aktualiausias ilguoju laikotarpiu, nes šilumos poreikis didėja neženkliai, o varža daugiau lemia šilumos perdavimo greitį.


Dažniausiai geriausia danga šildomoms grindims yra laikomos plytelės, nes jos yra itin laidžios šilumai. Keraminių plytelių varža yra apie 0,012 m2K/W, natūralaus akmens plytelių apie 0,017 m2K/W. Plastikinių dangų, tokių kaip laminatas, varža gali siekti 0,04-0,07 m² K/W. Medinių dangų varža būna iki 0,12 m². Prieš renkantis grindų dangą, be galo svarbu išsiaiškinti iš anksto, ar pasirinkta danga tinka grindiniam šildymui.


Pačio grindinio šildymo įrengimo ypatybės priklauso nuo šildymo rūšies (ar grindys šildomos vandeniu, ar – elektra) bei pasirinktos dangos medžiagiškumo. Taip pat skirtingi sprendimai gali būti taikomi priklausomai ar tai yra nauja statyba, ar renovacija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis