Dažniausiai kylančios problemos dėl kaminų atsako specialistė

Šiandien dūmtraukių specialistė Angelė Valionienė iš UAB „Vilpra“ atsako į klausimus, kuriuose aptariame dažniausiai pasitaikančias problemas dėl kaminų.

1. Kuo skiriasi kaminas nuo dūmtraukio?
Tai yra vienas ir tas pats, tik naudojami skirtingi pavadinimai.

2. Kuo skiriasi vienasienis kaminas nuo dvisienio?
Vienasienis dūmtraukis, dar vadinamas įdėklu į kaminą, yra montuojamas į sumūrytą plytinį dūmtraukį, o dvisienis dūmtraukis – tai apšiltintas, susidedantis iš dviejų skirtingo skersmens vamzdžių, tarp kurių yra šiluminės izoliacijos sluoksnis, apsaugantis dūmtraukį nuo greito atvėsimo.

3. Kada geriau įsirengti vienasienį, o kada – dvisienį dūmtraukį?
Vienasienis dūmtraukis – tai sumūryto kamino papildymas, montuojamas apsaugai nuo įvairių rūgščių ir kondensato poveikio, kurie susidaro degant skystam ar kietam kurui. Dvisienis – lengvų konstrukcijų ir lengvai surenkamas iš vieno metro segmentų, dažniausiai jis montuojamas tada, kai nėra galimybės statyti plytinio dūmtraukio arba jo skersmuo nepakankamas pasirinktam šildymo įrenginiui.

4. Kuri medžiaga tinkamiausia dūmtraukiui padengti?
Dūmtraukį geriausia padengti atspariu rūgščiai nerūdijančiu plienu, nes jo savybės ir atsparumas gamtos poveikiams yra geriausias.

5. Kuriuo metų laiku geriausia įrengti kaminą? Į kokias sąlygas kiekvienu metų laiku reikia atsižvelgti?
Dūmtraukį geriausia montuoti šiltuoju metų laiku ir, svarbiausia, kad nebūtų lietaus, nes tada įmanoma viską gerai užsandarinti. Nėra išskirtinių jokių rodiklių, svarbiausia, kad jį montuojant būtų sausa.

6. Iš kokių medžiagų pagaminti kaminai kokybiškiausi?
Visi sertifikuoti dūmtraukiai yra gana kokybiški, nepriklausomai, iš kokių medžiagų yra pagaminti. Kaminai gali būti gaminami iš įvairių medžiagų, tokių kaip šamotas, keramika ar nerūdijantis rūgščiai atsparus plienas.

7. Kas yra pristatomas dūmtraukis?
Pristatomi apšiltinti (dvisieniai) dūmtraukiai susideda iš dviejų (vidinio ir išorinio) skirtingo skersmens vamzdžių. Tarp šių vamzdžių yra šiluminės izoliacijos sluoksnis, kuris apsaugo dūmtraukį nuo greito atvėsimo, sulaiko šilumą. Jo storis priklauso nuo katilų kuro rūšies. Šie dūmtraukiai gali būti montuojami prie gyvenamojo namo, katilinės išorinės sienos arba pastato viduje.

8. Ar, norint įsirengti kaminą, būtina kviesti specialistą?
Tam, kad ateityje nekiltų nereikalingų rūpesčių, įsirengiant saugų, tvarkingą, visus reikalavimus atitinkantį kaminą, specialistų pagalba būtina.

Žinoma, gali atsirasti norinčių tai daryti savarankiškai, tačiau pagal „Dujų sistemų pastatuose įrengimo taisykles“ dujinių katilų dūmtraukius ir įdėklus privalo montuoti tik specialistai. Kieto kuro katilų dūmtraukiams tai nereglamentuota, bet patartina montuoti taip pat specialistams, nes montuojant reikia užtikrinti dūmtraukių sandarumą, išlaikyti saugius atstumus iki degių medžiagų , kad saugiai galima būtų eksploatuoti įrenginį.

9. Kokių priemonių imtis, kad dūmtraukis būtų saugus?
Norint, kad dūmtraukis tarnautų ilgai ir būtų saugus, reikia į jį sumontuoti nerūdijančio rūgščiai atsparaus plieno įdėklą, kuris atitiktų reikalaujamus temperatūros, sandarumo, atsparumo suodžių gaisrui, kondensato poveikiui bei korozijai reikalavimus.

10. Kokia yra tinkama kamino priežiūra?
Pagrindinė taisyklė – nekūrenti katilo ar židinio jam neskirtu kuru (pvz., plastmasės, gumos dirbiniais ir pan.). Patartina prieš šildymo sezoną kaminą išvalyti.

11. Kuo dažniausiai skundžiasi tie, kas turi įsirengę kaminus?
Žmonės, įsirengę kokybiškus dūmtraukius, paprastai visai nesiskundžia, skundžiasi tie, kurių kaminai yra seni ir reikalauja rekonstrukcijos, o dažniausi skundai – traukos nebuvimas ar nesandarumas.

12. Ar įmanoma įsirengti kaminą neteršiant aplinkos?
Be abejo, įsirengiant kokybišką sertifikuotą dūmtraukį, aplinka neteršiama, be to, maksimaliai sumažinamas gaisro bei kenksmingo poveikio sveikatai pavojus.

13. Kokia yra kamino įdėklo paskirtis?
Įdėklo paskirtis – apsaugoti plytų dūmtraukį nuo agresyvaus kondensato ardomojo poveikio ir tokiu būdu prailginti dūmtraukio eksploatavimo laiką. Plonasienis įdėklas greitai įkaista ir temperatūra jame viršija rasos taško temperatūrą.

Taigi, sumažėja kondensato susidarymo galimybė. Lygios dūmtraukio sienelės užtikrina didelį degimo produktų išmetimo greitį, o su jomis išmetama ir dalis nesusikondensavusių garų. Priklausomai nuo kamino matmenų ir kuro rūšies, mūsų bendrovė gali pasiūlyti ir tinkamus įdėklus – iš nerūdijančio rūgščiai atsparaus plieno gaminamus standžius apvalius, ovalius arba lanksčius spiralinius.

14. Kieto kuro katilas per šildomą sienelę pajungtas prie kamino. Kaminas pradėjo rasoti. Ką daryti?
Tai gali atsitikti dėl įdėklo į kaminą nebuvimo. Susidarantis kondensatas kamine geriasi į sieneles ir kaminas drėksta. Antra, kadangi katilas pajungtas per šildomą sienelę, išeinantys iš katilo ir taip palyginus šalti dūmai, praeina per šildomą sienelę ir taip dar labiau atšąla, susidaro kondensatas. Reikia sumontuoti įdėklą į kaminą ir padaryti kondensato rinktuvą.

15. Ar galima į vieną kaminą jungti 2 katilus?
Pagal „Dujų normatyvas STR 2.0801:2004“ negalima jungti dujinio katilo ir kieto kuro katilo į tą patį dūmtraukį.

16. Kaip valyti kaminą?
Dūmtraukiai ir įdėklai turi būti valomi ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius šildymo sezono metu ir prieš šildymo sezoną. Dūmtraukių valymui turi būti naudojami specialūs įrankiai (šepečiai), pagaminti iš nerūdijančio plieno arba polimerinių medžiagų. Atkreipiame dėmesį į tai, kad nevalyti dūmtraukiai, kaip gaisro židinys, yra pavojingi statinio eksploatacijai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis