Ar elektrinis židinys gali pakeisti tradicinį?

Tiems, kurie priprato prie židinio ugnies šaltuoju metų laiku, gamintojai siunčia gerą žinią – daugelyje elektrinių židinių yra funkcija, leidžianti mėgautis spragsinčios ugnies bei degančių malkų vaizdu, negaminant šilumos. Ši savybė leidžia sukurti jaukią atmosferą kambaryje, net tada, kai oras yra per šiltas jungti židinį. Gerai, sakote jūs, tai vienas argumentas, tačiau ar gali elektrinis židinys pakeisti tradicinį? Pamėginome išsiaiškinti.

Elektrinio židinio privalumai

Elektriniai židiniai yra lengvai ir pigiai instaliuojami, be to, tam nereikia atlikti namų renovacijos, todėl net nuomininkai tai gali padaryti, nekeisdami nuomojamo būsto. Jie yra pigiausi iš visų židinių (gali kainuoti apie kelis šimtus eurų). Dėl savo dydžio elektriniai židiniai puikiai tinka mažiems butams, kur apie kaminą negali būti nė kalbos.

Jei norite mėgautis židiniu, kuriam nereikia pirkti malkų, elektrinis židinys yra tinkamas pasirinkimas. Tokie židiniai įsijungia vienu mygtuko paspaudimu, nereikia laukti, kol jie įkais. Taip pat galite paprasčiau kontroliuoti šilumos lygį. Dar vienas patogumas – energijos šaltinis. Jums nereikės nuolat eiti kapoti malkų ar jų sandėliuoti.

Galiausiai, jei turite vaikų, elektriniai židiniai yra saugesni. Tėvams nereikia nerimauti dėl besiplaikstančios liepsnos arba žiežirbų, skraidančių netoliese jų vaikų ar gyvūnų.

Elektrinio židinio trūkumai

Vienas pagrindinių elektrinio židinio trūkumų - autentika. Jei jums svarbus natūralus židinio kvapas ir jo sukuriamas jausmas, tuomet apie elektrinį židinį neverta net svarstyti. Be to, nors išankstinės elektrinio židinio išlaidos yra kur kas mažesnės, nei malkomis kūrenamo židinio, jo eksploatacijos kaina gerokai šokteli. Galiausiai, kadangi elektriniai židiniai naudoja elektros energiją, jie yra netinkamai laukui, nes ten gali sudrėkti. Žinoma, galite padaryti uždangą elektriniam židiniui, tačiau tai pakels pradinius jo kaštus.

Malkomis kūrenamas židinys

Dauguma žmonių, norinčių įsirengti židinį, pirmiausia pradeda domėtis tradiciniais malkomis kūrenamų židinių modeliais. Jie leidžia mėgautis smagiu medienos traškėjimu bei maloniu dūmo kvapu. 

Malkomis kūrenamo židinio privalumai

Didžiausias malkomis kūrenamo židinio privalumas nėra apčiuopiamas – tai medienos kvapas ir romantika. Šalia elektrinių ir malkomis kūrenamų židinių dar egzistuoja ir dujiniai, ar granuliniai židiniai, tačiau kai kuriems žmonėms malkų židinyje nepakeis niekas. Malkas galite pirkti ir ruošti patys. Teisybės dėlei, šiais laikais pačiam galima pasigaminti ir dalį elektros, tačiau atsinaujinančios energijos elektros jėgainės dar negreit taps kiekvieno namų ūkio atributu, kai malkas naudojame tūkstantmečiais. Jei jums svarbi planetos ateitis, mediena yra puikus pasirinkimas, kalbant tiek apie gamtą, tiek ir apie pinigus.

Malkomis kūrenamo židinio trūkumai

Malkomis kūrenami židiniai yra patys brangiausi. Be to, prisiminus vieną iš privalumų, tenka pasakyti - jei gyvenate ne miške ir neturite savų malkų, priklausomai nuo jūsų gyvenamos vietos, medienos kaina taip pat gali nenudžiuginti.

Kitas svarbus malkomis kūrenamų židinių trūkumas – jų neefektyvumas. Dauguma tradicinių atvirų židinių praranda daugiau nei 90 procentų šilumos per kaminą, kartu su sušildytu kambario oru. Tiesa, nors išvedžiojus ortakius ir galima apšildyti visus namus, Lietuvoje židinys neretai yra pasirenkamas tik kaip papildoma šildymo priemonė ar tiesiog vidinį pasitenkinimą kelianti interjero detalė. Paprastai žmonės instaliuoja specialius įdėklus, apsaugančius nuo karšto oro iškeliavimo bei šalto oro patekimo į namus. Malkomis kūrenami židiniai reikalauja daugiau priežiūros kalbant tiek apie kamino valymą, tiek ir apie reguliarias kuro paieškas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis