Aprasoję langai: kaip spręsti šią problemą?

Plastikiniai langai rasoja dėl kasdienių priežasčių – valgio gaminimo, prausimosi, dujinio šildymo, net kvėpavimo. Šiltas ir drėgnas patalpų oras, nusėdęs ant šalto lango stiklo, atvėsta ir taip ant lango paviršiaus susidaro kondensatas.

Jei susidūrėte su šiuo reiškiniu, žinote, kad jis kenkia gyvenimo kokybei – trukdo gerai matyti pro langus, patekti į kambarius dienos šviesai, be to, vanduo kaupiasi lango kamputyje ir varva ant palangės. Taip pat didėja patalpų drėgnumas, tampa sunkiau kvėpuoti, gali atsirasti pelėsis.

1 sprendimo būdas – patalpų vėdinimas

Dažniausia langų rasojimo priežastis – nepakankamas vėdinimas. Tai ypač aktualu senos statybos namuose, kurių ventiliacijos sistema dažnai būna išsiderinusi, arba ten, kur ji netinkamai instaliuota – didžioji dalis drėgmės turėtų išeiti per ventiliacijos angą, likusi dalis – pro langus, duris. Nauji plastikiniai langai yra sandarūs, todėl patalpose susidariusi drėgmė negali pasišalinti ir kaupiasi ant stiklo.

Jeigu ventiliacijos sistema nėra efektyvi, specialistai pataria keletą kartų per dieną po 10–15 min vėdinti patalpas plačiai pravėrus langus. Tačiau patalpų temperatūra neturi nukristi žemiau nei 15 laipsnių.

Shutterstock nuotr.

2 sprendimo būdas – nuolatinė oro apykaita patalpoje

Įsistačius hermetiškus langus, oro apykaita patalpoje suprastėja. Išeičių yra keletas – įsirengti orlaides (arba įsigyti langus su įmontuotomis orlaidėmis – tai pigiau) arba ventiliacinius vožtuvus. Jei taupote pinigus, plastikinius langus galite uždaryti pasukdami rankeną taip, kad liktų tarpelis, pro kurį judėtų oras.

Žinoma, geriausias būdas ir sveikiausia – susitvarkyti ventiliacinę sistemą. Jei namas senos statybos, vertėtų patikrinti ir bendrą būklę – jei sienos netinkamai apšiltintos, įtrūkusios, galbūt laikas pastatą renovuoti.

Dar vienas dalykas, kurį dažnai praleidžiame pro akis – trukdžiai, dėl kurių šiltas oras nuo radiatoriaus negali patekti prie lango. Tam gali kliudyti užuolaidos, žaliuzės, gilūs langų angokraščiai, per plačios palangės. Turint storas sienas ir plačias palanges, reikia įrengti oro kanalus, kuriais šiltas oras patektų prie lango.

Natūralu, kad daugiausia garų susidaro virtuvėje, vonios kambaryje, skalbimo patalpoje. Todėl čia reikėtų imtis papildomų priemonių – patikrinti, ar neužsikimšę ortakiai, nes dėl to sutrinka oro judėjimas. Nuo problemos gelbsti ir gartraukiai bei ventiliacinės sistemos, ištraukiančios drėgmę iš vonios.

Shutterstock nuotr.

3 sprendimo būdas – drėgmės kontroliavimas

Drėgnomačiu galima išmatuoti patalpų drėgmę – optimalu yra iki 60 % drėgmė. Jeigu šis rodiklis viršijamas, patariama įsigyti oro sausintuvą.

4 sprendimo būdas – langų rūšis

Langų rasojimas priklauso ir nuo jų rūšies, ir nuo montavimo kokybės. Langai daugiau rasoja, kai stiklo pakete įmontuoti aliumininiai rėmeliai, mažiau – kai plastikiniai. Plastikiniai rėmeliai geriau sulaiko iš kambarių sklindančią šilumą. Pirmuoju atveju šilumą izoliuoja stiklas, o ne lango rėmas ar varčia, tad drėgmė kaupiasi lango pakraščiuose.

Natūralu, kad storesnis – trijų stiklų – stiklo paketas rasoja mažiau nei dviejų stiklų. Taip yra dėl to, kad išoriniai stiklai „apsaugo“ vidinį stiklą. Kondensatas dažniausiai kaupiasi ant jų, nes jie šaltesni, o vidinis stiklas lieka šiltesnis. Tiesa, langai su trijų stiklų paketu yra gerokai brangesni.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis