5 svarbūs patarimai, padėsiantys prižiūrėti židinį

Kai keičiasi metų laikai ir orai atvėsta, jauki židinyje deganti ugnelė padeda sušildyti ne tik namus, bet ir kūną. Jei po praėjusio šaltojo sezono neišvalėte savo židinio, pats metas juo pasirūpinti dabar.

1. Suplanuokite metinę patikrą

Protinga būtų kasmet pasikviesti profesionalų kaminų tikrintoją, kuris įsitikintų, jog kaminu naudotis yra saugu. Kamino viršų dengiantis dangtelis yra skirtas apsaugoti jį nuo lietaus ir į vidų galinčių patekti mažų gyvūnų. Jį taip pat turėtų reguliariai tikrinti profesionalas.

2. Tinkamai laikykite medieną

Jei deginate tikrą medieną, įsitikinkite, kad ji yra visiškai sausa. Geriausia naudoti medieną, kuri buvo sukapota mažiausiai prieš pusmetį. Kieta mediena džiūsta lėčiau už minkštą medieną. Jei laikote savo malkas lauke, pasistenkite jas laikyti pakeltas nuo žemės bent 30 centimetrų, kad malkos gerai vėdintųsi. Ant malkų rietuvės uždėkite brezentą, kad apsaugotumėte jas nuo lietaus ar rasos.

3. Reguliariai tikrinkite sklendę

Tarp metinių patikrų papildomai turėtumėte patikrinti, ar kaminas tinkamai veikia. Pasišviesdami žibintuvėliu patikrinkite, ar niekas neužkimšo kamino. Maži gyvūnai gali įsikurti namus jūsų kamine. Kaminą gali užkimšti ir prikritę lapai. Jei pastebėsite kamštį, kreipkitės į patikimus kaminkrėčius, kurie išvalys visą sistemą. Kamine gali susikaupti ir kreozotas (tai tamsi medžiaga, susidaranti iš ne visiškai sudegusios medienos). Ši degi medžiaga yra pavojinga, tad ją reikia pašalinti vos tik aptikus. Reikėtų patikrinti, ar nesusidarė suodžių kamštis. Suodžiai yra minkšta degi medžiaga, kurią reikėtų kuo greičiau pašalinti.

4. Paruoškite ugniadėžę

Išvalę kaminą, iš ugniadėžės pašalinkite visus pelenus ir anglis. Įsitikinkite, kad anglys yra visiškai atšalusios ir sudėkite jas į tuščią talpą. Kai išmesite didžiąsias anglis, mažąsias galite sušluoti arba išsiurbti. Prieš kurdami ugnį židinyje, įsitikinkite, kad sklendė yra plačiai atverta.

5. Sudeginkite medieną iki galo

Savo židinyje deginkite tik medžio pjuvenų briketus, malkas arba matinį baltą popierių. Bet kokios kitos medžiagos gali apgadinti dūmtakius bei pakenkti visų namiškių sveikatai. Jei deginate briketus, rinkitės tokius, kurie išskiria mažiau teršalų. Dėl kamine susidariusio kreozoto ir suodžių kamščio kamino viduje gali užsidegti ugnis. Šios pavojingos situacijos galite išvengti, jei nedeginsite sakingos medienos, pavyzdžiui, pušų ir visžalių šakų. Šios medžiagos palieka kreozoto nuosėdas dūmtakiuose, kurie gali virsti nekontroliuojama ugnimi. Jei galite, rinkitės kietą medieną, pavyzdžiui, beržą, ąžuolą ir klevą. Šiuose medžiuose yra mažiau sakų, todėl susidaro mažiau suodžių ir kreozoto sankaupų. Šios malkos dega karštai ilgą laiką, tačiau yra brangesnės už kitų medžių malkas. Sukurkite mažą kaitrią ugnį, uždegdami popierių ir pakuras. Kai ugnis įsikurs, įdėkite didesnius pagaliukus, o vėliau ir kietos medienos malkas. Maža kaitri ugnis skleis mažiau dūmų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis