5 dažniausios problemos, kylančios katilų savininkams

Su įvairių rūšių katilais kylančios problemos – ne juokas: nuo tinkamo jų veikimo priklauso ne vien šildymo sistemos ilgaamžiškumas, bet ir jūsų šeimos ir turto saugumas. Gera žinia ta, kad rūpestingi šeimininkai gali iš anksto užkirsti šioms problemoms kelią. Taigi, kokios problemos dažniausiai kyla katilų savininkams ir kaip jų išvengti?

1. Elektros tiekimo trikdžiai

Įvykus elektros tinklų gedimui, daugiausia pavojų kyla kieto kuro katilų savininkams, tiesa, ir čia yra išimčių. Mažiausiai problemiški šiuo aspektu – granuliniai katilai, kurie dingus elektrai dažniausiai tiesiog užgęsta ir nekelia grėsmės šildymo sistemai ar savininkų turtui.

Dingusi elektra daugiau žalos gali padaryti kieto kuro katilams ir kitam turtui. Viskas gali baigtis tuo, kad perkais radiatoriai, o vamzdžiai gali sprogti. Žinoma, katilų gamintojai siūlo įvairių apsaugos priemonių:

  • atsarginis akumuliatorius, kuris užtikrintų, kad sutrikus energijos tiekimui kieto kuro katilas dar kurį laiką tinkamai veiktų, išnaudodamas sukauptą atsarginę energiją;
  • slėginis apsauginis vožtuvas;
  • aušinimo gyvatukas, prijungtas prie miesto vandentiekio.

2. Pavojingos smalkės

Šildymo sezono metu padidėja pavojus apsinuodyti smalkėmis arba anglies monoksidu (CO), kuris yra pavojingiausias tuo, kad yra bespalvis ir neturi kvapo. Tiek kieto, tiek skysto ar dujinio kuro katilai yra potencialūs anglies monoksido šaltiniai. Dėl šios priežasties būtina juos tinkamai prižiūrėti, jie visuomet turi būti tvarkingi.

Pavojų galite įvertinti patys – akivaizdžiausi jo požymiai: suodžiai arba smalkių pėdsakai aplink katilą ar ant sienų, patalpoje pasklidę dūmai, atsiradę dėl netvarkingo dūmtraukio.
Būdai apsisaugoti:

  • anglies monoksido jutiklis, kuris siunčia signalą, jei patalpoje susikaupia monoksido perteklius;
  • šildymo įrenginių, dūmtraukio priežiūra ir valymas;
  • tinkamo vėdinimo užtikrinimas, vėdinimo sistemos įrengimas.

3. Nešvarus kaminas

Ugnis mus šildo ir padeda ištverti žiemą, tačiau dėl netinkamos priežiūros ji gali sukelti tragiškų padarinių. Vienas iš svarbiausių dalykų, kuo turi pasirūpinti visi savarankiškai šildantys būstą, – tai švarus kaminas.

Kūrenant kietuoju kuru dūmtraukį nusėda suodžiai, dervos, kreozoto liekanos, kurie po kurio laiko gali užsidegti. Šį apnašų sluoksnį reikia nuvalyti prieš šildymo sezono pradžią ir jam pasibaigus, taip pat reguliariai – kas keletą mėnesių – valyti šildymo sezonui jau įsibėgėjus. Taip pat galima įsigyti specialių prevencinių mišinių, kurie neleidžia susidaryti suodžiams.

Gaisras gali kilti ir dėl neprižiūrimų, netvarkingų šildymo sistemų. Tokiu atveju kieto ar skysto kuro katilai gali susprogti.

Daugiau apie kamino valymą skaitykite čia.

4. Netraukia katilas

Jeigu šildymo sistemą nesureguliuota, cirkuliacinis siurblys pro katilą perpumpuoja tiek vandens, kad katilas nespėja jo įšildyti. Nustačius per didelį šildymo sistemos galingumą katilas veikia neekonomiškai, tokiu būdu gadinama visa sistema ir trumpėja potencialus katilo amžius. Kad išvengtumėte šildymo nuostolių ir negadintumėte sistemos, srautus reikia nustatyti pagal šildymo sistemos projektą. Jei jo nėra, sistemą būtina subalansuoti. Kaip tai padaryti, skaitykite čia.

Shutterstock nuotr.

5. Kuro laikymas

Katilo kaina sudaro mažiau nei pusę šildymo sistemos įrengimo kainos. Kainos liūto dalis atitenka įrenginiams ir patalpoms, reikalingoms katilui funkcionuoti. Šildantis skystu ar kietu kuru neišvengiamai tenka įrengti ir patalpą tam kurui laikyti. Pigesnis kuras, pavyzdžiui, malkos, automatiškai reiškia, kad jam laikyti reikės skirti daugiau vietos. Ir atvirkščiai – kuo kuras kaloringesnis, tuo mažiau vietos jis užims.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis