SIP skydai: kas tai ir ką iš jų galima pastatyti

Nors didžioji dalis žmonių tradiciškai yra linkę palaikyti konservatyvų požiūrį į pasaulį, tai nereiškia, kad jie uždari naujovėms. Prisiminkite save – dar prieš 15 metų skaitydavote naujienas laikraštyje, o šiandien šį straipsnį skaitote kompiuteryje ir laikraštį panaudojate nebent kai reikia ką nors suvynioti. Statybinių medžiagų rinkoje konservatyvūs, laiko patikrinti sprendimai sulaukia didelio dėmesio, tačiau gamintojai mėgina pasiūlyti ir drąsių naujovių. Kai kurios iš jų prigyja ir ima plisti. Viena iš tokių - statyba iš SIP skydų.

Kas yra SIP. Santrumpa SIP anglų kalba reiškia structural insulating panel, kas verčiama į lietuvių kalbą kaip struktūrinės izoliacinės plokštės ir netgi išlaiko tą pačią santrumpą. SIP plokštėmis vadinamos statybinės plokštės, kurios susideda iš trijų sluoksnių “sumuštinio” - dviejų tvirtų sluoksnių ir izoliacinio sluoksnio per vidurį. Tvirtajai skydo daliai dažniausiai naudojamos OSB plokštės, o apšiltinimo medžiagoms naudojamas polistireninis putplastis bei įvairios jo variacijos, kita vertus, pasaulinėje rinkoje galima rasti ir kitokių užpildo medžiagų. Tas pats galioja ir išoriniams skydams - naudojami ir magnio oksido, betono, metalo, termiškai apdorotos faneros plokštės bei dar daugiau įvairių sprendimų. Kad ir kas būtų panaudota, principas išlieka toks pat - skydas yra su apšiltinimo sluoksniu viduje. Tokios plokštės klijuojamos gamykloje ir atvežamos į statybvietę surinkimui.

Šis statybos būdas nėra revoliucija. Pats metodas plačiau naudojamas jau keletą dešimtmečių, taip pat primena ir kitus žinomus sprendimus. Nors tokia statyba ir skiriasi nuo tradicinių karkaso ar mūrinių namų statybų, tačiau daug kuo primena skydinių namų statybas, pavyzdžiui statybą iš gelžbetonio skydų, taip pat primena ir mūsų kadaise aprašytas CLT plokštes, skirtumas tik tas, kad statant CLT namą, apšiltinimo sluoksnis montuojamas išorėje, o SIP skyduose jis yra viduje.

SIP skydų išmatavimai skiriasi - visų pirma skiriasi šilumos izoliacijos plokštės storis, tiesa, akivaizdu, kad ji bus storiausia sienos dalis. Skydų storiai prasideda nuo maždaug 120-124 mm, tačiau varža (R) tokiu atveju nesieks 4. Dažniausiai Lietuvos rinkoje sutinkami standartiniai sienos išmatavimai - plotis 1250 mm, aukštis varijuoja labiau ir standartiškai gali siekti iki 3 m, nors kai kurie gamintojai sako galintys atlikti ir individualius užsakymus. Kuo skydas masyvesnis, tuo jį sudėtingiau atsigabenti į statybvietę, kita vertus, vientisumas yra viena didžiausių SIP namo stiprybių, tad iš didesnių skydų surinktas namas turi mažiau probleminių vietų, kurias reikia sandarinti.

Už skydus, kurių R-varža yra nuo 6 iki 7 (skiriasi priklausomai nuo gamintojo ir naudojamos medžiagos), Lietuvoje mokėsite apie 40 eurų už kvadratinį metrą. Būdinga, kad skirtingoms konstrukcijoms naudojami skirtingos varžos, vadinasi ir skirtingo apšiltinimo sluoksnio storio skydai. Deklaruojama, kad esant atitinkamam storiui SIP skydų R-varžos rodiklis gali pasiekti ir viršyti 15.

Privalumai. Nenuostabu, kad minėtos statybos rūšys dalijasi tais pačiai privalumais lyginant su mūriniais ar įprastiniais karkasiniais namais. Visų pirma, tai greita statyba, kadangi skydai užsakomi, suprojektuojami pagal konkretų namą ir pagaminami gamykloje, tada atvežami į statybvietę. Surinkti sienas iš tokių skydų individualiam namui, priklausomai nuo jo ploto, trunka keletą dienų. Tai leidžia būti praktiškai nepriklausomiems nuo oro sąlygų.

Kita patraukli savybė statyboje iš skydų yra tikslumas - gamykloje pagaminti skydai yra lygūs, vienodi, nereikia jaudintis dėl nelygumų, atkrenta lyginimo ir taisymo statybvietėje darbai. Paruoštų skydų montavimas reiškia, kad statybvietėje lieka mažai atliekų.

Taip pat tokios plokštės gali būti panaudotos ir stogui ar grindims. Grindims stoks sprendimas yra idealus tokiu atveju, jei apačioje yra neapšiltinta erdvė, pavyzdžiui, rūsys, kaip neretai ir būna. Gana būdinga sienoms, grindims ir stogui naudoti skirtingos varžos plokštes - aukščiausios vertės varžą turi stogo plokštės dėl į viršų kylančios šilumos.

Tačiau bene pats didžiausias tokios statybos privalumas - tokie skydai yra labai šilti ir sandariai sumontuojami. Jų varža, be abejo, priklauso nuo izoliacinio užpildo storio ir rūšies (Lietuvoje dažniausiai naudojamas paprastas arba pilkasis polistireninis putplastis).

Trūkumai. Statyba iš SIP skydų dalijasi ir vienu bendru tokios statybos trūkumu - reikia keliamosios technikos, kadangi skydai yra sunkūs. Tai pabrangina montavimo kainą, taip pat reikia atsižvelgti ir į jūsų statybvietės specifikacijas - kaip patogu bus privažiuoti, ar nereikės pasirūpinti papildomais sprendimais.

Nors statybos kaštus matuojame pinigais, dažnai yra ignoruojama, kiek statyba sutaupo laiko, per kurį galima tuos pinigus uždirbti. Skydinė statyba iš tiesų sutaupo daug laiko, tačiau atitinkamai kainuoja. Turint omenyje tai, kad dalis namų savininkų ar jų šeimų narių moka ir gali atlikti bent jau esminius statybos darbus, naudojamus statant mūrinius ar karkasinius namus, jie sutaupo lėšų už darbą. SIP skydų namai yra gana nauja technologija, todėl namą greičiausiai patikėsite montuoti profesionalams. Kadangi namas yra labai sandarus, jam privaloma gera ventiliacinė ar rekuperacinė sistema. Tai moderniam namui nėra naujiena, bet kai kurie savininkai siekia pataupyti vėdinimo sąskaita.

Kaip ir kitų skydinių namų atveju, reikalingas geras projektas ir daug ką reikia numatyti iš anksto. Planavimas, žinoma, savaime nėra trūkumas, tačiau klaidų taisymas brangiau kainuos. Statant iš plytų bei blokelių yra daugiau laisvės variacijoms.

Tokių skydų akustinės savybės vertinamos nevienareikšmiškai ir priklauso nuo konkrečios sienos storio ir naudojamų medžiagų. Kai kada gali reikėti sukurti papildomą garsą slopinantį barjerą. Į akustiką reikėtų atkreipti dėmesį bendraujant su SIP skydų gamintoju ir reikalauti visų turimų duomenų dėl šio skydų aspekto. Idealu, jei žinote žmonių, kurie iš tokių skydų pasistatė namus - galite pasiklausti atsiliepimų arba paprašyti išbandyti tai praktiškai

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis