Rūsio apšiltinimas – iš vidaus ar išorės?

Net ir sandarus ir gerai apšiltintas namas gali netekti daug šilumos dėl neapšiltintų pamatų. Pamatų apšiltinimas sumažina šildymo poreikį ir apsaugo nuo drėgmės kondensavimosi, kuris dažnai yra sukeliamas temperatūros skirtumo tarp rūsio vidaus ir išorėje esančio grunto.

Nors apšiltindami pamatus ir galite pasiekti gerokai mažesnes patalpų šildymo išlaidas, darbų ir medžiagų kaina gali būti labai aukšta, ypač remontuojamuose namuose.

Įtakos bendrai išlaidų sumai turi pasirinktų medžiagų tipas, diegimo metodas ir darbų apimtis. Įprastai, viskas atsiperka per laikotarpį nuo 6 mėnesių (paprastas savadarbis apšiltinimas) iki 20 metų (profesionalų įrengtas apšiltinimas). Pamatų apšiltinimas statant naują namą paprastai yra gerokai pigesnis.

Pamatų apšiltinimo ekonominė nauda priklauso nuo to ar namo konstrukcija yra nauja ar restauruota ir ar namas turi rūsį.

Išorinis apšiltinimas:

Privalumai

Sumažina šilumos praradimą per pamatus
Dalinai apsaugo hidroizoliacinę dangą nuo žalos, padaromos užkasant pamatų duobę
Dalinai gali tarnauti kaip sluoksnis, saugantis nuo drėgmės
Sumažina kondensaciją
Neprarandama erdvės

Trūkumai:
Įrengimas jau pastatytam namui yra labai brangus, nebent tuo pačiu įrengiama perimetro drenažo sistema

Pamatų šiltinimas iš vidaus

Privalumai:

Jau pastatytiems namams, įrengimas daug pigesnis nei išorinio apšiltinimo
Didesnis šiltinimo medžiagų pasirinkimas, kadangi galima naudoti beveik bet kokį apšiltinimo medžiagų tipą

Trūkumai:

Šiek tiek sumažina naudojamą plotą
Neapsaugo HI dangos, kaip išorinis apšiltinimas
Apšiltinimas gali permirkti nuo drėgmės, besiskverbiančios per sienas, jei perimetro drenažo sistema yra netinkama

Kiti metodai pamatų sistemose

Kai kurios naujos statybos technologijos vienu metu gali būti pamatų struktūra ir apšiltinimas. Kai kada tuščiaviduriai blokeliai gali būti apšiltinami putplasčiu iš vidaus. Jie yra įdedami blokų mūrinimo metu. Kai kurie betoninių blokelių gamintojai padidina savo gaminių šiluminę varžą į betono mišinį įdėdami papildomų medžiagų.

Nors blokelių ertmių užpildymas pagerina sienos termines charakteristikas, tai nelabai sumažina šilumos judėjimo, palyginus su apšiltinimo sluoksniu blokelių išorėje, nesvarbu ar vidinėje ar išorinėje pamatinės sienos pusėje. Didžioji šilumos dalis yra prarandama per kitas sienos dalis, tokias kaip sujungimus tarp blokelių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis