Namo pamatų problemos: kaip jas pastebėti?

Nedidelės pamatų problemos gali lengvai peraugti į didelius nemalonumus, kurie vėliau atsieis brangiu remontu. Skilimas ir sėdimas yra dažniausios pamatų problemos, kurios atsiranda dėl klaidų projektavimo metu arba nekokybiškai atliktų statybos darbų. Kad būtų galima išvengti sudėtingų remonto darbų, labai svarbu laiku pastebėti skilimus ir kitus pažeidimus pamatų apžiūros metu.

Kada reikia apžiūrėti pamatus?

Pastatų techninė apžiūra gali padėti laiku pastebėti nedideles pamatų problemas, todėl apžiūras reiktų vykdyti periodiškai. Kad atėjo metas pamatus tikrai gerai apžiūrėti, išduoda keli „simptomai“: sienose aplink duris, langus arba sienų ir lubų sandūroje atsiradę įtrūkimai, grindų arba sienų plytelių eižėjimas, pradėjusios sunkiai užsidarinėti namo durys arba langai, kurie iki tol atsidarydavo lengvai.

Shutterstock

Kaip vyksta apžiūra?

Vykdant apžiūrą svarbu atidžiai iš lauko pusės apžiūrėti pačius pamatus bei įvertinti kitų konstrukcinių dalių (atramų, tvirtinumų) stovį iš vidinės pamatų pusės – rūsio. Apžiūrint pamatus lauke, reikia ieškoti įtrūkimų. Taip pat gulsčiuku reikia pamatuoti sienos pasvirimo kampą. Sienos turi būti lygios bei neįtrūkusios. Pastebėti akivaizdūs nelygimui bei įtrūkimai dažnai „signalizuoja“, kad buvo paplautas dirvožemis, kaupiasi drėgmė, pamatai yra papildomai slegiami.

Tikrinant pamatų konstrukcines dalis rūsyje, reikia atkreipti dėmesį ar visos atramos yra tiesios, nesulinkusios. Atramos bei tvirtinimai turi atrodyti lygiai taip, kaip jie atrodė tik pastačius namą. Taip pat reikia atkreipti dėmesį ar neįsimetęs puvinys į medines konstrukcijas, tai patikrinti galima atsuktuvo pagalba. Jeigu apžiūros metu radote puvinį, tai gali reikšti, kad aplink pamatus yra prastas drenažas.

Sveiki pamatai turi būti tvirti, nepažeisti, neįskilę ir neįlinkę. Ar monolitinio betono pamatai nepradėjo silpnėti, galima patikrinti atsuktuvu. Pabadžius betoną atsuktuvu, jis turėtų išlikti nepažeistas. Jei atsuktuvas paliko žymių betone, tai gali reikšti, kad pamatai sugeria per daug drėgmės.

Ne visi įtrūkimai yra vienodai pavojingi

Ne visi pastebėti įtrūkimai yra vienodai pavojingi, kai kurie iš jų gali būti ne itin reikšmingi, o kai kurie rimti ir keliantys nerimą. Geros sudėties trūkinėjantys pamatai „signalizuoja“ apie klaidas projektavimo etapu arba nekokybiškai atliktus statybos darbus. Bet blokiniai arba betoniniai pamatai kartais gali įtrūkti, ir tai ne visais atvejais yra pavojinga, tai netgi gali būti normalu. Tad kaip žinoti, kurie įtrūkimai yra pavojingi, o kurie – ne?

Viską lemia įtrūkimo tipas, pavyzdžiui, pavieniai L formos įtrūkimai, kurie eina žemyn, nėra itin pavojingi, bet, žinoma, verta plyšius sutvirtinti ir užsandarinti, taip pat tokiu atveju patariama atidžiai apžiūrėti rūsį ir išnaikinti drėgmę. Laiptiški įtrūkimai tarp mūro siūlių yra jau kiek pavojingesni. Šių įtrūkimų dažna priežastis yra įvairios lietvamzdžio problemos arba kitos su drėgme susijusios problemos. Horizontalūs įtrūkimai yra patys pavojingiausi. Jie gali atsirasti kai žemė, kurioje stovi namas, smarkiai kinta, reaguodama į drėgmės pokyčius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis