Keturios pastabos norintiems ilgai išsaugoti sveikus namo pamatus

Didžioji klaida: jei pamatai neįtrūkę, neįskilę, manome, jog viskas yra tvarkoje ir jais rūpintis nereikia. Netiesa.

Jei pamatai pradėjo skilinėti, trūkinėti, vadinasi, jau praleidote momentą, kuomet juos galėjote apsaugoti. Štai kelios klaidos, kurias pražiopsojote, kol dar galėjote išsaugoti namo pamatus sveikus.

1. Prastas nutekėjimas

Jei vanduo nenuteka, pradeda kauptis prie namo pamatų, gali stipriai pakenkti namo sienoms ir pamatams. Kad vanduo nesikauptų, nuolydis turi būti ne mažesnis, negu 15 cm. 3 m. spinduliu.
Kaip išmatuoti, koks nuolydis yra? Naudokite gulsčiuką. Vieną galą padėkite ant žemės prie pat namo, laikykite tiesiai. Matuojamas aukštis – tarpas, kuris bus tarp žemės ir kito gulsčiuko galo. Jei gulsčiukas yra trumpas, pavyzdžiui, 60 cm., tuomet atstumą tarp žemės ir kito gulsčiuko galo dauginkite iš penkių. Pavyzdžiui, jei gulsčiukas yra 60 cm. ilgio, atstumas iki žemės susidaro 5 cm., vadinasi, 3 m. atstume bus apie 25 cm. – tai yra tikrai geras nuolydis. Jei mažiau – nuolydis yra per mažas. Galite nuolydį sukurti supilant pylimą, kasant griovius, įrengiant lietaus nutekėjimo sistemą. Kai įrenginėsite nuolydį, pagalvokite ir apie augalus, kuriais galbūt norėsite apželdinti namo pamatus, nes augalus reikės mulčiuoti, laistyti.

2. Lietvamzdžiai

Lietvamzdžių funkcija – nukreipti vandenį, kad jis nutekėtų tolyn nuo namo pamatų. Jis turi nukreipti vandenį 1,5 – 3 m. atstumu nuo pamatų, kitaip vanduo užsilaikys ir pakenks pamatams. Jei lietvamzdis per trumpas – įsigykite pailginimą. Dar vienas variantas – įsigykite į žemę įkasamą lietvamzdį, kuris nukreips vandenį į daržą ar kitą vietą teritorijoje, kuriai reikia daugiau vandens.

3. Vandens išgraužos

Venkite visiško dirvos perdžiūvimo aplink pamatus – pirmas stipresnis lietus, ir perdžiūvęs dirvožemis bus nuplautas, pamatai liks pliki. Jei ilgai nesulaukiate lietaus, naudinga bent vandens žarna aplieti dirvožemį 15 cm. atstumu nuo pamatų. Tai sumažins dirvožemio erozijos galimybę.

4. Šaknų spąstai

Išsiraizgiusios aplink pamatus augalų bei medžių šaknys sunaudoja visą drėgmę, tad dirvožemis gali išsausėti. Pamatai gali „nusėsti“, todėl namo langų ir durų rėmai gali pradėti krypti. Tad giliai besišaknyjančius augalus ir medžius patartina sodinti toliau nuo namo. Jei užaugusio medžio šakos liečia namo sieną – jis jau yra pasodintas per arti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis