3 rūsio apšiltinimo aspektai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį

Nenorint, kad į namus skverbtųsi šaltis - o to tikrai nenori niekas - pamatus būtina kruopščiai apšiltinti. Taip išvengsite galimų šalčio tiltelių bei sutaupysite pinigų. Aptariame tris aspektus, kuriems šioje srityje reikėtų skirti ypatingą dėmesį.

1. Šilumos izoliacija – tik viena sistemos dalių.

Įrengiant rūsį tiesiog būtina hidroizoliacija. Jos būna įvairių rūšių (ruloninės, tepamos, kai kada naudojami ir hidroizoliaciniai priedai betonui), tačiau reikia nepamiršti, kad hidroizoliacija praktiškai visuomet naudojama tiesiai ant pastato, o termoizoliacinis sluoksnis tvirtinamas ant jos - jokiu būdu ne atvirkščiai. Ypatingai reikia atkreipti dėmesį pastatą hidroizoliuojant bitumu – pasidomėkite, ar jis nereaguos su jūsų pasirinkta apšiltinimo medžiaga. Bituminės mastikos su organiniais tirpikliais ilgainiui gali pažeisti polistireninį putplastį.

Daugiau apie hidroizoliaciją skaitykite - Rūsio hidroizoliacija: medžiagos ir didžiausios klaidos

2. Tinkamų medžiagų pasirinkimas.

Įprastos šiltinimo medžiagos, kurias naudojate pastato sienose, apšiltinant pamatus gali ir netikti, mat rūsio sienos yra veikiamos didesnės drėgmės bei grunto slėgio, taip pat kartais į tokias medžiagas gali skverbtis šalia augančių augalų šaknys. Vienas ryškesnių pavyzdžių yra mineralinė vata - geras sprendimas apšiltinant namo sienas, tačiau pamatų apšiltinime savo savybėmis nusileidžiantis putplasčiui, ryškiausia iš kurių yra vatos neatsparumas drėgmei. Polistireninis putplastis (EPS) šios problemos neturi, tačiau įprastas putplastis yra kiek mažiau atsparus grunto spaudimui. Dėl šios priežasties rekomenduojamas ekstruzinis polistireninis putplastis (XPS), pasižymintis geromis atsparumo drėgmei ir spaudimui savybėmis. Jis yra tankesnis nei įprastinis, tiesa, toks pasirinkimas taip pat yra brangesnis, be to, yra būdų kaip EPS plokštes apsaugoti nuo papildomo poveikio iš grunto.

3. Apšiltinti geriausia iš išorės.

Kaip ir namo fasadą, taip ir rūsį geriausia yra šiltinti iš išorės. Efektyviausia, jei pamatų šiltinimo sluoksnis sudaro tą pačią sistemą kartu su viso namo apšiltinimo sistema - taip užkertamas kelias šalčio tiltams. Dėl šios priežasties, jei namo siena apšiltinta iš išorės, logiška ir pamatus apšiltinti iš išorės – taip sudarysite vientisą apšiltinimo sluoksnį. Šiltinant senus namo pamatus taip pat rekomenduojama juos atkasti (geriausia su specialistų pagalba), o šiltinimas iš vidaus turėtų būti variantas tik tuomet, jei kitaip atlikti šiltinimo neįmanoma.

Kaip jau minėta apšiltinimo sluoksnis iš putų ar ekstruzinio polistirolo klijuojamas ant hidroizoliacinio sluoksnio. Sluoksnio storis priklauso nuo projekte numatytos šiluminės varžos. Ekstruzinio polistirolo papildomai apsaugoti nebūtina, tačiau dėl aukštos jo kainos, nemažai žmonių renkasi naudoti paprastą polistireninį putplastį. Juo apšiltintą pamatą rekomenduojama papildomai dengti gumbuota drenuojančia membrana (kuri dažnai vadinama tiesiog koriu). Ji padės atstumti vandenį, taip pat padidins medžiagos atsparumą mechaniniams pažeidimams. Vis dėlto viena akivaizdžiausių, tačiau kartais pasitaikančių klaidų yra netinkamas jos uždėjimas. Būtina prisiminti – drenažinė membrana turi priglusti prie pamatų, o jos gumbai turi būti atsukti į pamato pusę, antraip tik sumokėsite daugiau pinigų, o efekto neturėsite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis