UŽ ir PRIEŠ: ar šiandien verta statytis namą pačiam?

Daugelis svajoja gyventi pačių suprojektuotame bei pasistatytame name. Būti originaliu, išskirtiniu, turėti tokį namą, kokio neturi niekas kitas. Namas, kuris yra savitas, pastatytas pagal mūsų poreikius, mūsų norus – kiekvieno svajonė. Bet ją išpildyti nėra taip lengva, kaip gali atrodyti.

Taigi, kokie būtų už ir prieš?

Savarankiškai statyti namą yra žymiai pigiau, negu nusipirkti naują namą. Galite sutaupyti net 20 procentų naujo namo sumos, ypač, jei pasinaudojate įvairiomis akcijomis medžiagoms.

Jūs statote namą būtent tokį, kokio jums reikia. Galite sukurti savo dizainą, galite kurti, turėdami omeny žmones, kurie jame gyvens – pagal kiekvieno poreikį. Galite turėti daugybę miegamųjų kambarių, o galite sukurti ir daugybę atvirų erdvių – viskas priklauso tik nuo jūsų.

Galite pats spręsti, kaip taupyti energiją. Šį klausimą turite nuspręsti prieš pradedant statyti, dar tik planuojant – jei sugalvosite kažką keisti vėliau, gali būti sudėtinga.

Savo sklype galite pats nuspręsti, kaip bus pastatytas namas – gal norėsite vieno ar kito vaizdo per savo miegamojo langą, pats nuspręsite, kokiu atstumu bus jūsų miegamojo langas nuo artimiausio kaimyno.

Na, ir galiausiai – juk vidinis pasitenkinimas yra taip pat didžiulis pliusas. Žinodami, kad pats išsirinkote visas medžiagas, “pridėjote ranką” prie dizaino, sekėte, kad viskas būtų teisinga, suteikia tikrai malonų jausmą.

PRIEŠ

Visų pirma, susirasti tinkamą sklypą yra nelengva, gali tekti pavargti mėnesius, o gal net ir metus. Gali būti taip, kad nusižiūrėtame sklype yra tam tikri apribojimai, taip pat reikia žiūrėti, kokia yra žemės paskirtis ir t.t. Dažnai žmonės perka seną namą su sklypu, tuomet griauna jį ir statosi naują namą. Taip išvengiama daug “popierizmo”, bet – su namu, kad ir apgriuvusiu, yra brangiau, negu sklypas be namo.

Teks pasisamdyti architektą, projekto darbų vadovą ir statybininkus. Apsišarvuokite kantrybe – tikrai iškils probleminių situacijų, kurias reikės spręsti, prireiks diplomatijos bei tolerancijos. Darbų organizavimas yra ypač svarbus ir užima daug laiko. Jei šiuo metu negalite skirti tiek laiko, net nepradėkite darbų.

Paskolą gauti yra tikrai nelengva. Daugelis bankų labai atsargiai sprendžia, vertina, ar suteikti reikiamą paskolą. Žinoma, yra “specializuotų skolintojų”, bet – palūkanos tikrai nėra džiuginančios.

Taip pat sudėtinga kontroliuoti grynųjų pinigų srautą. Gali būti, jog paskolą taip pat gausite tik etapais ar be pradinio avanso. Kadangi reikės mokėti ir už medžiagas, ir statybininkams, mokėjimai dubliuosis, gali būti, jog vienu metu reikės didelės pinigų sumos.
Teks mokėti statybų metu ir už dabartinį būstą, ir už naujojo statybą. Galbūt teks gyventi nuomojamame bute, kur nebūtinai kiekvienas šeimos narys turės savą kampą – gali tekti pasispausti, taupant pinigus naujam namui. Bet kokiu atveju, išlaidos kurį laiką tikrai bus didesnės.

Nepaisant visų PRIEŠ, pčiam statytis namą tikrai apsimoka. Tas puikus jausmas, kai žinai, jog namą pasistatei pats, atperka visus patirtus sunkumus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis