Statybose keliamo triukšmo kontrolė nuo šiol bus griežtesnė

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2016 m. lapkričio 9 d. patvirtino Triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolės vykdymo tvarkos aprašą (toliau – Aprašas). Įgyvendinant šio dokumento ir nuo lapkričio 1 d. įsigaliojusių Triukšmo valdymo ir Vietos savivaldos įstatymų pataisų nuostatus, bus stengiamasi užtikrinti gyventojų sveikatai palankesnes sąlygas.

Dar šių metų gegužę Seimas priėmė Triukšmo valdymo ir Vietos savivaldos įstatymų pataisas, kuriomis nutarta pakeisti triukšmo valdymo reglamentavimą. Viena iš svarbiausių naujovių – pakeistos dienos, nakties ir vakaro triukšmo rodiklio apibrėžtys ir pailgintas ramybės laikas. Pataisomis nutarta, kad diena trunka nuo 7 iki 19 val. (buvo – nuo 6 iki 18 val.), vakaras – nuo 19 iki 22 val. (buvo – nuo 18 iki 22 val.), naktis – nuo 22 iki 7 val. (buvo – nuo 22 iki 6 val.). Papildomas ramybės laikas (papildoma valanda) ryte laikytinas palankiu gyventojų sveikatai. Tai ypač aktualu, kai gyvenamosiose patalpose ar teritorijose vyksta statybos.

Iki šiol daugiabučių gyventojai, neapsikentę name ar greta jo vykdomų statybos darbų triukšmo, dažnai kreipdavosi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos. Tačiau šios institucijos specialistai, kontroliuojantys statybos teisėtumą, neturi įgaliojimų veikti triukšmo valdymo srityje. Pagal naująją tvarką dėl statybos darbų kylančio triukšmo kontrolę vykdys savivaldybės statybos darbų triukšmo kontrolierius – savivaldybės vykdomosios institucijos ar kito jai pavaldaus viešojo administravimo subjekto valstybės tarnautojas ar pareigūnas, įgaliotas vykdyti triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolę.

Shutterstock nuotr.

Tiek juridiniai, tiek ir fiziniai asmenys, gyvenamosiose patalpose ar teritorijoje vykdantys statybos darbus, – triukšmo šaltinių valdytojai – privalo laikytis savivaldybių vykdomųjų institucijų, kitų joms pavaldžių viešojo administravimo subjektų nustatytų reikalavimų. Jie darbus turi organizuoti taip, kad nebūtų pažeisti statybos darbų pradžios ir pabaigos laiko, nustatytų triukšmo ribinių dydžių reikalavimai, privalo pateikti triukšmo kontrolei vykdyti būtinus dokumentus ir vykdyti teisėtus kontrolierių reikalavimus.

Reglamentuota, kad triukšmo šaltinių valdytojai ne vėliau kaip prieš 7 kalendorines dienas iki statybos darbų pradžios privalo pateikti statybos darbų triukšmo kontrolieriams pranešimą su informacija apie triukšmo šaltinių naudojimo vietą, planuojamą triukšmo lygį ir jo trukmę per parą, triukšmo mažinimo priemones. Kontrolieriai vykdys tiek planinius, tiek neplaninius patikrinimus. Nustačius Aprašo reikalavimų pažeidimų, bus pradedama administracinio teisės pažeidimo byla, o triukšmo šaltinių valdytojams pateikiami triukšmo prevencijos ir mažinimo priemonių įgyvendinimo reikalavimai. Pasibaigus nustatytam priemonių įgyvendinimo terminui, pakartotinis neplaninis patikrinimas vietoje bus atliekamas iš anksto neįspėjus.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojantis Administracinių nusižengimų kodeksas už Triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, nevykdymą ar pažeidimą numato baudą nuo 50 iki 300 eurų, už tokį nusižengimą, padarytą pakartotinai, – nuo 280 iki 600 eurų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis