Statomiems namams tuoj įsigalės nauji energinio naudingumo reikalavimai

Aplinkos ministerija primena, kad nuo lapkričio 1 d. bus taikomi A klasės energinio naudingumo reikalavimai naujai statomiems pastatams. Šio reikalavimo privalu laikytis, jeigu prašymas išduoti leidimą statyti naują statinį ar rašytinį įgalioto valstybės tarnautojo pritarimą statinio projektui pateiktas po š. m. lapkričio 1 d. Tuo atveju, kai statybą leidžiantys dokumentai neprivalomi, – jeigu statybos darbai pradėti po š. m. lapkričio 1 d. Svarbiausia – prašymo pateikimo, o ne leidimo išdavimo data.

Rekonstruojamų, atnaujinamų ar remontuojamų pastatų ar jų dalių energinio naudingumo reikalavimai nesikeis. Jeigu tokio pobūdžio darbų, kuriais atkuriamos ar pagerinamos pastato atitvarų ar jo inžinerinių sistemų fizinės ir energinės savybės, kaina sudaro daugiau kaip 25 proc. pastato vertės, neįskaitant žemės sklypo, ant kurio jis stovi, energinio naudingumo klasė turės būti ne žemesnė kaip C.

Sertifikuoti pastatų energinį naudingumą privaloma ne tik prieš surašant statybos užbaigimo aktą arba prieš teikiant deklaraciją apie statybos užbaigimą, bet ir juos ar jų dalis (butus, kitas patalpas) parduodant ar išnuomojant. Statytojas ar savininkas būsimam nuomininkui ar pirkėjui privalo pateikti susipažinti, o po sandorio perduoti galiojantį pastato ar jo dalies energinio naudingumo sertifikatą arba jo kopiją.

Didesnių kaip 250 kv.m naudingojo ploto viešbučių, administracinės, prekybos, paslaugų, maitinimo, transporto, kultūros, mokslo, sporto, gydymo ir poilsio paskirties pastatų savininkai turi gerai matomoje vietoje iškabinti ne senesnį kaip 10 metų pastato energinio naudingumo sertifikatą arba jo kopiją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis