Reikalingi leidimai, dokumentai statybos darbams Vilniuje ir ne tik

Dar prieš statant pastolius ir atsivarant sunkiąją techniką į statybvietę, ir dar anksčiau nei rengiant projektą tenka atlikti svarbiausią darbą – tinkamai susitvarkyti statybos dokumentus ir leidimus. Statybos darbai Vilniuje gali tapti tikru iššūkiu, bet juk kai žinai ką darai, visuomet pavyksta. Apžvelgsime kelis svarbiausius žingsnius „prieš pamatus“.

Žemės sklypo nuosavybės dokumentai

Pirmiausia reikės patvirtinti, kad turite teisę į žemės skypą, kuriame planuojate statybos darbus. Reikės jo pirkimo, dovanojimo, perleidimo, sujungimo, mainų ar kito, teisę į sklypą, nurodančio dokumento. Visos sutartys turi būti patvirtintos notariškai. Statybos darbai Vilniuje galės būti pradėti tik tuomet, kuomet žemės skypo paskirtis bus tinkamai sutvarkyta.

Nuo 2014 m. sausio 20 d. įsigaliojo supaprastinta žemės naudojimo paskirties keitimo tvarka – nebereikės rengti detaliųjų planų, pakaks pateikti prašymą savivaldybės administracijos direktoriui bei Nekilnojamojo turto registro išrašo ir sklypo plano kopijas. Jei sklypas priklauso keliems savininkams, reikėtų gauti jų leidimą statyti.

Sklypo nuosavybės pakeitimai registruojami VĮ Registrų centre. Ši paslauga yra mokama, o jos kaina priklauso nuo vidutinės žemės sklypo vertės rinkoje, fiziniams asmenims gali kainuoti nuo 20 iki 1000 Lt. Į savivaldybę reikės pristatyti išrašą iš Registrų centro.

Žemės sklypo ribų planas

Kitas svarbus dokumentas yra sklypo ribų planas. Šis dokumentas nurodo jūsų sklypo plotą, jo koordinates. Šią paslaugą galima užsisakyti kadastrinius matavimus atliekančiose įmonėse.

Geriausiu atveju, turėdami šiuos du dokumentus galite kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę, kuri išduos specialiuosius architektūrinius reikalavimus. Žinoma, statybos darbai Vilniuje gali pareikalauti daugiau triūso, jei egzistuoja išimčių – tarkime, statote namą saugomoje teritorijoje ar rekonstruojate saugomą pastatą. Tokiu atveju, jums gali būti taikomi specialieji paveldosaugos ar saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimai, kurie Vilniaus teritorijoje buvo gerokai sugriežtinti nuo 2013 metų. Jei būtų reikalingos papildomos pažymos ar prašymo formos, jas rasite Vilniaus miesto internetiniame puslapyje: /www.vilnius.lt.

Tinkamai užpildžius prašymus ir pateikus reikalingas pažymas per dvidešimt darbo dienų dienų turėtumėte gauti specialiuosius architektūrinius reikalavimus. Juose bus nurodytas žemės sklypo reljefo formavimas, aikštelės, aptvėrimas, leistinas statinių aukštis, leistinas žemės sklypo užstatymo tankis, želdynų ir želdinių dalys žemės sklype, statinių išdėstymas žemės sklype gretimų sklypų atžvilgiu. Statant nesudėtingą gyvenamąjį namą šis dokumentas nėra didelės apimties, reikalavimai nėra sudėtingi. Nereikėtų pamiršti, jog statybos darbai Vilniuje visuomet bus po padidinamuoju stiklu ir galima susidurti su daug sudėtingesniais reikalavimais.

Sklypo topografinė nuotrauka

Ji reikalinga atliekant grunto tyrimus, jungiantis prie tinklų, projektuojant patį pastatą. Topografinė nuotrauka atspindi duomenis apie reljefo aukščius, požeminius ir antžeminius inžinerinius tinklus, kelius, takus, jų dangas, esamus statinius, želdinius bei kita. Topografinę nuotrauką galima užsisakyti geodezinius matavimus atliekančiose įmonėse. Duomenys pateikiami skaitmenine forma (laikmenoje) ir popieriuje su suderinimais. Atkreipkite dėmesį, kad šis dokumentas turi būti ne senesnis nei metai, jam pasenus bus reikalaujama paslaugą užsakyti iš naujo. Projektavimui bus reikalingi geologiniai grunto tyrimai, kuriems, kaip minėta reikalinga topografinė nuotrauka.

Prisijungimo prie inžinerinių tinklų sąlygos

Individualiame name reikės jungtis prie vandentiekio ir nuotekų sistemų (jas paprastai administruoja tas pats tiekėjas), elektros tinklų, dujų tinklų. Prisijungimo sąlygas galite gauti iš inžinerinius tinklus prižiūrinčių įmonių. Standartiniais atvejais, vėlgi prireiks nedaug dokumentų – išrašo iš nekilnojamojo turto registro ir sklypo ribų plano. Statybos darbai Vilniuje gali pareikalauti gretimų valdų savininkų sutikimų, norint perkasti ir kloti tinklus jų sklype, tuo atveju, jei tinklai klojami per gretimus sklypus ar sutikimo prisijungti prie trečiųjų asmenų tinklų. Taip pat prisiminkite, kad jeigu sklype jau yra pastatų, gali reikėti ir dokumentų patvirtinančių statinių nuosavybės teisę.

Apibendrinant, statybos darbai Vilniuje gali būti, bet nebūtinai bus, kaprizingesni už statybas priemiestyje ar kituose miestuose. Dažnai susimąstome, kodėl kai kurie reikalavimai sostinėje yra griežtesni, bet jei ne mes saugosime savo miestą, kasgi kitas už mus tuo pasirūpins? Taigi turėdami žemės ribų planą, pažymą, sklypo topografinę nuotrauką, grunto geologinį tyrimą bei pažymą dėl sklypo paskirties, galima kreiptis į projektuotoją.

Šaltinis: Statyba24.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis