Prieš kreipiantis į projektuotoją: būtini namo statybų dokumentai

Gerokai prieš tai, kol į jūsų sklypą atvažiuos reikiama statybų technika ir susirinks darbininkai, „statybos“ prasidės prie jūsų darbo stalo – teks atlikti kruopštų darbą su statybų dokumentais. Kiekvienas sklypas yra individualus, todėl įstatymai numato ir menkiausias išimtis. Be abejo, prireikus jums padės institucijų darbuotojai arba, jeigu į juos kreipsitės, statybos dokumentų tvarkymu užsiimančios įmonės, projektuotojai, architektų biurai. Šiame dviejų straipsnių cikle aprašysime gaires, kokių dokumentų jums prireiks norint gauti leidimą statyti. Šioje dalyje aptariama tvarka prieš pradedant projektavimo darbus.

Žemės sklypo nuosavybės dokumentai. Visų pirma jums reikės žemės sklypo, tai pat reikės patvirtinti, kad turite teises į minėtą žemę. Turėkite jos pirkimo, dovanojimo, perleidimo, sujungimo, mainų ar kitus žemės priklausomybės dokumentus. Visos šios sutartys yra tvirtinamos notaro. Norint statyti gyvenamąjį namą, įsitikinkite, kad žemės sklypo paskirtis yra tinkama gyvenamųjų namų statybai. Nuo 2014 m. sausio 20 d. įsigaliojo supaprastinta žemės naudojimo paskirties keitimo tvarka – nebereikės rengti detaliųjų planų, pakaks pateikti prašymą savivaldybės administracijos direktoriui bei Nekilnojamojo turto registro išrašo ir sklypo plano kopijas. Jei sklypas priklauso keliems savininkams, reikėtų gauti jų leidimą statyti. 

Sklypo nuosavybės pakeitimai registruojami VĮ Registrų centre. Ši paslauga yra mokama, o jos kaina priklauso nuo vidutinės žemės sklypo vertės rinkoje, fiziniams asmenims gali kainuoti nuo 20 iki 1000 Lt. Į savivaldybę reikės pristatyti išrašą iš Registrų centro. 

Sklypo ribų planas. Antrasis svarbus dokumentas yra sklypo ribų planas. Šis dokumentas nurodo jūsų sklypo plotą, fiksuoja jo koordinates. Taip pat šiame dokumente nurodomos ir pastatų, jei sklype tokių yra, koordinatės, inžinerinių tinklų vietos. Šią paslaugą galima užsisakyti kadastrinius matavimus atliekančiose įmonėse. 

Idealiu atveju, turėdami šiuos du dokumentus jau galite kreiptis į savivaldybę, kuri išduos specialiuosius architektūrinius reikalavimus. Žinoma, egzistuoja ir išimčių – tarkime, statote namą saugomoje teritorijoje ar rekonstruojate saugomą pastatą. Tokiu atveju, jums gali būti taikomi specialieji paveldosaugos ar saugomos teritorijos tvarkymo ir apsaugos reikalavimai. Pilną informaciją, kokių dokumentų reikės išimtiniais atvejais (tarkime, rekonstruojant pastatą) rasite prašymo formoje. Prašymą ir dokumentus reikėtų pateikti savivaldybės, kurioje bus statomas pastatas, administracijai. 

Per dvidešimt darbo dienų dienų turėtumėte gauti specialiuosius architektūrinius reikalavimus. Juose bus nurodytas žemės sklypo reljefo formavimas, aikštelės, aptvėrimas, leistinas statinių aukštis, leistinas žemės sklypo užstatymo tankis, želdynų ir želdinių dalys žemės sklype, statinių išdėstymas žemės sklype gretimų sklypų atžvilgiu. Statant nesudėtingą gyvenamąjį namą šis dokumentas nėra didelės apimties, reikalavimai nėra sudėtingi.

Prieš kreipiantis į architektą ar projektuotoją, derėtų užsakyti ir parengti sklypo topografinę nuotrauką – ji bus reikalinga tiek atliekant grunto tyrimus, tiek jungiantis prie tinklų, tiek projektuojant patį pastatą. Topografinė nuotrauka atspindi duomenis apie reljefo aukščius, požeminius ir antžeminius inžinerinius tinklus, kelius, takus, jų dangas, esamus statinius, želdinius bei kita. Topografinę nuotrauką galima užsisakyti geodezinius matavimus atliekančiose įmonėse. Duomenys pateikiami skaitmenine forma (laikmenoje) ir popieriuje su suderinimais. Atkreipkite dėmesį, kad šis dokumentas turi būti ne senesnis nei metai. Projektavimui bus reikalingi ir geologiniai grunto tyrimai, kuriems, kaip minėta reikalinga topografinė nuotrauka. 

Prieš projektavimą ar pradėjus projektuoti gaunamos prisijungimo prie prie esamų inžinerinių tinklų sąlygos. Individualiame name reikės jungtis prie vandentiekio ir nuotekų sistemų (jas paprastai administruoja tas pats tiekėjas), elektros tinklų, dujų tinklų. Prisijungimo sąlygas galite gauti iš inžinerinius tinklus prižiūrinčių įmonių. Standartiniais atvejais, vėlgi prireiks nedaug dokumentų – išrašo iš nekilnojamojo turto registro ir sklypo ribų plano. Atsižvelgiant į situaciją, verta patikrinti ar nereikės gauti gretimų valdų savininkų sutikimų, norint perkasti ir kloti tinklus jų sklype, tuo atveju, jei tinklai klojami per gretimus sklypus ar sutikimo prisijungti prie trečiųjų asmenų tinklų. Taip pat prisiminkite, kad jeigu sklype jau yra pastatų, gali reikėti ir dokumentų patvirtinančių statinių nuosavybės teisę.

Turėdami žemės ribų planą, pažymą, sklypo topografinę nuotrauką, grunto geologinį tyrimą bei pažymą dėl sklypo paskirties, galite kreiptis į projektuotoją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis