Plytos ar blokai – ką pasirinkti?

Visi puikiai žinome, kad mūrinė siena – tai patikimas ir ilgaamžis sprendimas. Tiesa, šiandien vien pradėję galvoti apie mūrinę sieną galite praleisti valandų valandas skaitydami informaciją ir atsiliepimus – rinktis galima ne tik tarp skirtingų gamintojų, naudojamų medžiagų, tačiau ir tarp rūšių. Verta pakalbėti apie pastarąjį aspektą - plytas ir blokus. Pateikiame esminius skirtumus tarp plytų ir blokų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.

Pasirinkimas

Statybinės plytos būna dviejų medžiagos rūšių – keraminės ir silikatinės. Blokų rūšių įvairovė didesnė – be keraminių ir silikatinių blokų galite rasti ir akyto betono (dujų silikato), keramzitbetonio ir betono blokų. Daugiau skirtingų blokų rūšių leidžia patiems pasirinkti, kurios savybės jums yra aktualiausios – kaina, stipris, šilumos izoliacinės savybės, ilgaamžiškumas ir kitos.

Mūro darbai dažnai nesibaigia tik laikančiomis sienomis. Pertvaros taip pat yra svarbus pastato elementas. Dažniausiai pertvaroms netaikomi stiprumo ar ilgaamžiškumo reikalavimai, nes jų neveikia nei apkrova nei išoriniai aplinkos poveikiai. Vienas svarbiausių pertvarų reikalavimų yra ore sklindančio garso izoliacija. Šiuo atveju tradiciškai mažesnių išmatavimų pilnavidurės plytos gali būti geresnis pasirinkimas nei stambių gabaritų blokai. Teoriniai skaičiavimai rodo, kad net ant šono sumūrytos pilnavidurių KERAPOR keraminių plytų sienos (tokios tinkuotos sienos storis ≈118 mm) garso izoliacijos koeficientas lygus 47 dB. Tam kad pasiekti panašų rezultatą naudojant keraminius kiaurymėtus blokus, atitvara turėtų būti sumūryta iš 180 mm pločio blokų (tokios tinkuotos sienos storis ≈210 mm). Taigi, naudojant pilnavidurius Simpras KERAPOR gaminius pertvaroms sutaupoma vidinių patalpų erdvė ir pasiekiamas itin geras akustikos rezultatas.

Projektuojant bei statant pastato (jo dalies) energinį naudingumą, turi būti įvertinta pastato (jo dalies) vidaus šiluminė talpa. Pastato atitvarų ir vidaus konstrukcijų masyvumo didinimas didina pastato vidaus šiluminę talpą, trumpina pastato šildymo trukmę, mažina energijos sąnaudas pastatui šildyti šaltuoju metų laikotarpiu ir pastato vėsinimui vasaros laikotarpiu. Pastato atitvarų ir vidaus konstrukcijų masyvumo didinimas leidžia pasiekti aukštesnę pastato energinio naudingumo klasę. Siekiant suprojektuoti efektyviausius energinio naudingumo požiūriu pastatus (jų dalis), pirmenybė turi būti teikiama masyvioms atitvaroms ir masyvioms pastato (jo dalies) vidaus konstrukcijoms. Keraminė pilnavidurė plyta Simpras KERAPOR, kurios tūrio masė net 1700 kg/m3, ir silikatinė pilnavidurė SILIBLOKAS plyta, kurios tūrio masė siekia iki 1850 kg/m3 yra tinkamiausias pasirinkimas.

Forma

Net ir neskaitydami produkto aprašymo lengvai atskirsite plytą nuo bloko. Dar daugiau, vizualūs skirtumai lemia ir daugelį jų savybių skirtumų. Vargu, ar reikia aiškinti kaip atrodo plyta, o ir blokas savo išvaizda jūsų nepriblokš. Iš esmės, blokai pasižymi savo gabaritais – jie yra platesni, aukštesni, masyvesni. Kai kurie blokai turi ir specialias įlaidas, kurių pagalba juos galima jungti tarpusavyje. Blokuose formuojamos įvairios tuštymės, kurios juos palengvina, tokiu būdu meistrams daug lengviau dirbti statybos aikštelėje bei nereikalinga papildoma kėlimo įranga. Kiaurymėse uždarytas oras gerai izoliuoja šilumą, todėl suformuotos kiaurymės padidina bloko termoizoliacines savybes.

Tiesa, plytos taip pat gali būti ne tik pilnavidurės, tačiau ir skylėtos. Jos pasižymi geresnėmis termoizoliacines savybėmis nei pilnavidurės – dėl šios priežasties sieną galima daryti plonesnę. Jų masė mažesnė, todėl mažesnė ir apkrova pamatui. Kita vertus, mūrijant reikia atidžiai saugoti, kad kiaurymės nebūtų užpildytos skiediniu, kadangi tai iškart prastina jos šilumines savybes.

Patogumas ir greitis

Praktiškam žmogui greičiausiai nelabai svarbu, kaip statybinė medžiaga atrodo, juk ją vis tiek paslėpsite po šilumos izoliaciniu sluoksniu ar apdaila. Dėmesį vertėtų atkreipti į medžiagų savybes. Kalbant apie greitį ir patogumą, blokai turi ryškų pranašumą. Jau minėtos įlaidos yra puikus konstrukcinis sprendimas – per jas blokai yra sujungiami vienas su kitu. Šis sprendimas yra dvigubai naudingas. Pirma, tokiu atveju sunaudojama mažiau skiedinio. Lyginant su statyba iš plytų, jas reikia mūryti eilėmis vieną eilę virš kitos (horizontalios siūlės) bei vieną greta kitos (vertikalios siūlės). Tik taip plytų mūro siena taps tvirta ir patikima. Kadangi blokuose vertikalių siūlių mūryti nereikia, sutaupoma skiedinio ir pinigų. Antra – greitis. Statyba iš blokų yra daug spartesnė. Priklausomai nuo bloko tipo, vienas blokas atstoja 5-10 plytų ir net daugiau. Taigi, vietoje daugybės plytų pakanka pakloti vieną bloką: tai taupo laiką, o laikas - pinigai. Darbų greitis yra blokų pusėje, nes nereikia mūryti jau minėtos vertikalios siūlės, be to blokų mūrijimo procesas yra patogus ir lengvas. Blokų sieną lengviau suformuoti lygiai, lengviau mūryti mažiau patyrusiam statytojui.

Mūrijimo procesą dar labiau palengvinsite naudodami įmonės „Simpras“ gaminamus sausus mišinius SIMMIX: mūro mišinį S-10, blokų klijus – MK-5 (akytojo betono blokams) bei MK-15 (silikato blokams). Blokų klijai leidžia formuoti plonesnę horizontalią siūlę, taip dar labiau padidindami sienos šilumines savybes. Be to, pasirinkę tos pačios rūšies žieminius klijus, galėsite be problemų mūryti net esant -10oC temperatūrai.

Kainos įvertinimas

Statybinių medžiagų ir darbų kaina nuolat kinta. Nepamirškite, kad nusipirkę medžiagas, žengėte tik pirmą žingsnį - reikia skaičiuoti ir konstrukcijos įrengimo kaštus. Kaip jau minėta, mūrijimas blokais taupo skiedinį ir laiką, todėl darbo sąnaudų įvertinimas ir įskaičiavimas į galutinę konstrukcijos kainą yra išmintingas žingsnis renkantis.

Į kainą reikėtų įskaičiuoti ir darbo kainą. Abiejų rūšių statybines medžiagas (plytas ir blokus) galite susimūryti patys, tiesa, blokus mūryti yra daug lengviau. Kita vertus, jei taupote savo laiką, be abejo, samdysite darbininkus. Tokiu atveju reikėtų pasidomėti, ar įkainiai skirtingoms medžiagoms nesiskiria. Dažnai plytų mūrijimo kaina bus aukštesnė nei blokų mūrijimo kaina.

Daugiau informacijos: www.simpras.lt

Užsakymo nr.: PT_71448392

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis